modified on 18 gru 2023 at 16:12 ••• 6 400 views

Castel 19-637

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(nowy artykuł)
(poprawki)
Linia 2: Linia 2:
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=Castel 19-637
|odmiana=Castel 19-637
-
|rodzice=[[Cinsaut] x [[Vitis rupestris]]
+
|zdjęcie=
-
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
+
|opis zdjęcia=
 +
|rodzice=[[odmiana::Cinsaut]] x [[odmiana::Vitis rupestris]]
|kraj pochodzenia=Francja
|kraj pochodzenia=Francja
-
|SAT=2550
+
|masa grona=
-
|termin dojrzewania=koniec września
+
|rozmiary jagód=
 +
|smak=neutralny
 +
|termin dojrzewania=21-30.09
|mrozoodporność=-30
|mrozoodporność=-30
-
|kolor gron=ciemne (granatowe)
+
|kolor gron=granatowe
-
|zapylanie=własnopylna
+
|zastosowanie=przerobowe
-
|zawartość cukrów=21,5
+
-
|zawartość kwasów=9
+
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
-
|drewnienie łozy=dobre
 
-
|plenność=bardzo wysoka
 
-
|cięcie=3
 
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==

Wersja z 23:06, 13 lut 2018

Castel 19-637
Rodzice Cinsaut x Vitis rupestris
Kraj pochodzenia Francja
smak neutralny
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -30 °C243,15 K
-22 °F
437,67 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Jest to krzyżówka V.vinifera i V.rupestris.Była kiedyś uprawiana we Francji w znacznych ilościach, obecnie już w niewielkich ilościach. Odmiana odporna na choroby grzybowe i mrozy zimowe, Dojrzałość osiąga w podobnym terminie do Leon Millot, tzn pod koniec września,około 85-90 dni od kwitnienia do zbiorów.Może dłużej dojrzewać na krzewie ponieważ jest odporna na szarą pleśń.Wydłużenie czasu dojrzewania sprzyja lepszym parametrom przetwórczym. Szybkie veraisnn daje złudzenie bardzo wczesnego dojrzewania owoców, co jednak nie przekłada się jeszcze w tym czasie na odpowiednie parametry zbiorcze. Zawiązuje dużo owoców i przez to wymaga "zielonych zbiorów" lub przerzedzania kwiatostanów.

Nie należy sadzić Castel 19637 w glebach i wapiennych

Choroby

Odporna na mączniaki i szarą pleśń podobnie jak Marechal Foch

Cięcie

minimum 3 pąkowe czopki przy sznurze poziomym

Synonimy

Castel 19637

Wino

Krótka fermentacja w miazdze : 24 do 36 godzin. Krótkie dojrzewania , podobnie jak win białych.(Bulletin du Syndicat viticole de la côte dijonnaise janvier 1926)

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/castel-19637-t11570.html

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

koronka;; ;lisć;  ;grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Castel 19-637 — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc243,15 K (-30 °C, -22 °F, 437,67 °R)  +
OdmianaCastel 19-637  +, Cinsaut  + i Vitis rupestris  +
SmakNeutralny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +