modified on 4 sie 2024 at 19:55 ••• 24 374 views

Abouriou Noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Literatura: link)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: aktualizacja linków)
Linia 65: Linia 65:
*VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/255.jpg  koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/12621.jpg  liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/608.jpg  liście- forma];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8853.jpg  grona];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8854.jpg  grona i liście];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/16718.jpg  grona];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/875.jpg  rozmiary grona i jagody];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8852.jpg  krzew]
*VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/255.jpg  koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/12621.jpg  liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/608.jpg  liście- forma];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8853.jpg  grona];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8854.jpg  grona i liście];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/16718.jpg  grona];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/875.jpg  rozmiary grona i jagody];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8852.jpg  krzew]
*Lescepages: [http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_bo_g2925.jpg koronka];  ;[http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_fe_g2924.jpg liść]
*Lescepages: [http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_bo_g2925.jpg koronka];  ;[http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_fe_g2924.jpg liść]
-
*Inne: [http://2.bp.blogspot.com/-sDIinQbU82I/UQq5cnFasNI/AAAAAAAAC9c/c3_YfpRW7fU/s1600/Abouriou+grapes.jpg grono];  [http://www.domainedebeyssac.fr/blog/info/wp-content/blogs.dir/2/files/la-vigne/DSC02614.JPG    krzew];  ;[http://www.domainedebeyssac.fr/blog/info/wp-content/blogs.dir/2/files/la-vigne/20130923_105209.jpg  szpaler]
+
*Inne: [http://2.bp.blogspot.com/-sDIinQbU82I/UQq5cnFasNI/AAAAAAAAC9c/c3_YfpRW7fU/s1600/Abouriou+grapes.jpg grono]
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==

Wersja z 19:33, 10 lut 2020

Abouriou Noir
Rodzice Magdeleine Noire des Charentes x ...
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
SAT 2650-2700
Termin dojrzewania tydzień po Chrupce
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron ciemne (granatowe)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.

Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.

Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.

Wzrost: średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).

Liście: 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor

Grona: średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte

Jagody: średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.

Choroby

Szara pleść - odporna

Nekroza i antraknoza - odporna

Mączniak rzekomy - nieco podatna

Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)

Cięcie

Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.

Synonimy

Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]

Wino

Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou

Literatura

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Zdjęcia

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Abouriou Noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanietydzień po Chrupce  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (granatowe)  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaAbouriou Noir  +
Sat2.650 -2700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +