Vidal Blanc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(nowa odmiana) |
(→Zdjęcia: uzupeł.) |
||
Linia 34: | Linia 34: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
+ | *wg VIVC:[http://www.vivc.de/gbvp/1453k.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/19579k.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/595k.jpg Liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/14127k.jpg grono]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/1215k.jpg grono] | ||
+ | |||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | ===Zdjęcia forumowiczów | + | Wikimedia: [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/Vidal_grapes.png krzew]; ;[https://images.app.goo.gl/PaPpN7nzCiBccEKKA grono]; ;[https://blog.coravin.com/wp-content/uploads/sites/34/2015/09/vidal-blanc.jpg grona] |
+ | ===Zdjęcia forumowiczów=== | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' |
Wersja z 20:01, 3 kwi 2020
Vidal Blanc | |
---|---|
Rodzice | Ugni Blanc x Rayon d'Or |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Rozmiary jagód | 14 x 15 mm |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | 01-10.10 |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Zapylanie | własnopylna |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała w 1930 roku jako krzyżówka V.vinifera 'Ugni Blanc' (Trebbiano Toscano) i hybrydy 'Rayon d'Or (Seibel 4986).. Grona wydłużone i niezbyt wielkie średnio ok. 130g. Jagody okrągłe o średnicy ok. 15 mm, zielono-żółte, a od nasłonecznionej strony z opalenizną w kolorze bursztynu.. Krzewy rosną średnio silnie. Grona mogą długo wisieć na krzewie , nawet do zbiorów na wino lodowe.
Genealogia
Choroby
Dobra odporność na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
Cięcie
Synonimy
Vidal , Vidal 256
Wino
Odmiana nadaje się do win wytrawnych i słodkich a także szampana.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Wikimedia: krzew; ;grono; ;grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Vidal Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 01-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kraj | Francja + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Vidal Blanc + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Rozmiar jagód | 14 x 15 mm + |
Smak | Neutralny + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 10 + |