Vidal Blanc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Wino: uzupełnienie) |
(→Literatura: uzupełnienie) |
||
| Linia 36: | Linia 36: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| + | *wg [https://www.researchgate.net/publication/285210719_Crop_load_Management_of_'Vidal_blanc'_Improves_Primary_Bud_Cold_Hardiness_and_Maintains_Berry_Composition_in_the_Lower_Midwestern_United_States Wpływ obciązenia krzewów na odpornoć mrozową pąków owocujących] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Wersja z 18:01, 6 kwi 2020
| Vidal Blanc | |
|---|---|
| Rodzice | Ugni Blanc x Rayon d'Or |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| Rozmiary jagód | 14 x 15 mm |
| smak | Neutralny |
| Termin dojrzewania | 01-10.10 |
| Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zawartość cukrów | 22 °Bx |
| Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała w 1930 roku jako krzyżówka V.vinifera 'Ugni Blanc' (Trebbiano Toscano) i hybrydy 'Rayon d'Or (Seibel 4986).. Grona wydłużone i niezbyt wielkie średnio ok. 130g. Jagody okrągłe o średnicy ok. 15 mm, zielono-żółte, a od nasłonecznionej strony z opalenizną w kolorze bursztynu.. Krzewy rosną średnio silnie. Grona mogą długo wisieć na krzewie , nawet do zbiorów na wino lodowe.
Genealogia
Choroby
- Dobra odporność na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
- Batdzo dobra odporność na mączniaka prawdziwego
Cięcie
Synonimy
Vidal , Vidal 256
Wino
Odmiana nadaje się do win wytrawnych i słodkich a także szampana.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Wikimedia: krzew; ;grono; ;grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Vidal Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 01-10.10 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kraj | Francja + |
| Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
| Odmiana | Vidal Blanc + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | wysoka % + |
| Rozmiar jagód | 14 x 15 mm + |
| Smak | Neutralny + |
| Zawartość cukrów | 22 + |
| Zawartość kwasów | 10 + |

