modified on 28 cze 2020 at 17:27 ••• 24 057 views

André

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Nowa strona)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: kwiatostany)
 
(Nie pokazano 32 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 2: Linia 2:
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=André
|odmiana=André
-
|rodzice=Lemberger x St.Laurent
+
|zdjęcie=Andre-grono.jpg
 +
|opis zdjęcia=Grono odmiany Andre
 +
|rodzice=[[Odmiana::Lemberger]] x [[Odmiana::Saint Laurent]]
|gatunek=Vitis vinifera
|gatunek=Vitis vinifera
|kraj pochodzenia=Czechy
|kraj pochodzenia=Czechy
Linia 10: Linia 12:
|smak=Zharmonizowany
|smak=Zharmonizowany
|SAT=2700
|SAT=2700
-
|termin dojrzewania=1-15.10
+
|termin dojrzewania=01-15.10
|kolor gron=ciemne (niebiesko-czarne)
|kolor gron=ciemne (niebiesko-czarne)
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
Linia 24: Linia 26:
== Opis ==
== Opis ==
===Pochodzenie===
===Pochodzenie===
-
Hodowca inż.Jaroslav Horak - 1961r. (Pavlovice). Zarejestrqwana w 1980r.
+
Hodowca inż.Jaroslav Horak - 1961r. (Pavlovice). Zarejestrowana w 1980r.
 +
Z tych samych rodziców, ale w odwrotnej roli (matka/ojciec) powstała austriacka odmiana [[Zweigelt]]
===Charakterystyka===
===Charakterystyka===
Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania.
Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania.
-
Liście : średnie do dużch,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płtka, zamknięa.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony.
+
'''Liście''' : średnie do dużych,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płytka, zamknięta.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony.
-
Jagody: okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki śedniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie.
+
'''Jagody''': okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki średniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie.
-
Grona: średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełami. Łodyga grona krótka i zielonkawa.
+
'''Grona''': średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełkami. Łodyga grona krótka i zielonkawa.
===Fenologia===
===Fenologia===
Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia.
Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia.
Dojrzewanie podobnie jak [[Pinot Noir]] (klasyczne klony PN)
Dojrzewanie podobnie jak [[Pinot Noir]] (klasyczne klony PN)
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Średnio odporna na mączniaki.Mał podatna na botrytis  
+
Średnio odporna na mączniaki.Mało podatna na botrytis
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Nie ma specjalnych wymagań co do sposobu cięcia i formy krzewu
Nie ma specjalnych wymagań co do sposobu cięcia i formy krzewu
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Andrea; sadzonka 16-76
Andrea; sadzonka 16-76
-
== Tematy na naszym forum==
+
==Wino==
 +
*Z odmiany "Andre" powstaje wino o ciemnym intensywnym kolorze (granat).Młode wina są szorstkie i wymagają leżakowania(starzenia). W pełni dojrzałe wino jest aromatyczne i harmonijne w smaku, przypomina w smaku i zapachu: jeżyny.borówki i dżem z leśnych owoców.
 +
'''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”:'''
 +
*"''Wina z bardzo dobrze dojrzałych winogron, u których nastąpiła fermentacja jabłkowo-mleczna, posiadają ciemno granatową barwę, są pełne i po dojrzeniu w beczkach i w butelkach rozwija się w nich atłasowy smak dojrzałego garbnika''"
 +
*"'''''Podstawowa charakterystyka wina jakościowego''':
 +
''Ciemno granatowa barwa, zapach dojrzałych jeżyn, podbarwionych bardziej twardym przejawem garbników i kwasów w młodym winie, z dojrzałą pełnią przy dostatecznej owocowości w winach butelkowo dojrzałych, w których podwyższa się pełnia i typowość wina czerwonego''''
 +
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/andre-2005-pozdni-sber-znovin-lahev-2-9096.JPG Andre 2005],  ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/andre-2005-pozdni-sber-znovin-etiketa-9094.jpg etykieta],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5438 charakterystyka i ocena]
 +
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/kmeto-andre07-jak-5-8221.JPG Andre 2007],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5292 charakterystyka i ocena]
 +
== Tematy na naszym forum==
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
===Linki===
 +
*http://www.velke-pavlovice.cz/Article.asp?nDepartmentID=373&nArticleID=3753&nLanguageID=1
 +
*http://www.ovine.cz/web/structure/20.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_39
 +
*http://www.vinoadestilaty.cz/cervene-vino-andre/
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
+
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
-
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
+
*wg znalezcvin:[http://www.znalecvin.cz/files/2008/12/ANDRE-hrozen-list.jpg grono i liść];
-
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
+
*wg atlasrevy:  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/andre/an_list.jpg liść];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/andre/an_zil.jpg    unerwienie liścia];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/andre/an_vcelka.jpg pękający pąk];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/andre/an_vrchol.jpg  koronka];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/andre/an_hrozen.jpg  grono]
 +
*wg glossary wein-plus: [https://www.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5dd0018ab90cb.png  grono i liść]
 +
 
 +
 
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Winniczka Magda: [http://images68.fotosik.pl/29/46ea0d5a0e431f8emed.jpg  liść];  ;[http://images69.fotosik.pl/30/ec66bda97f1c2fcamed.jpg  koronka];  ;[http://images66.fotosik.pl/1203/480351ad3f028f5bgen.jpg końcówka veraison];  ;Velke Pavlovice: [http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/andre.jpg  grona];  ;[http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/935598.jpg owocujący krzew];  ;[http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/957155.jpg owocujący krzew - późny zbiór];  ;[http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/957189.jpg grona]
 +
 
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
 +
 
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:11072017 Andre-k.JPG|Andre - koronka 11/07/2017; foto; ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:Andre-L.jpg|Andre - liście 15/06/2016; foto: ZbyszekB
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:040620`18 Andre.JPG |Andre - kwiatostany 04/06/2018;foto:ZbyszrkB
 +
Plik:27062020 Andre.JPG|Andre - kwiatostany 27/06/2020;foto:ZbyszrkB
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
plik:07082018 Andre.JPG|Andre - grona 07/08/2018;foto:ZbyszekB
 +
plik:10092018 Andre.jpg|Andre - grona 10/09/2018;foto:ZbyszekB
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 
 +
 
</gallery>
</gallery>
-
[[Kategoria:Odmiany|.]]
+
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 17:27, 28 cze 2020

André
Grono odmiany Andre
Grono odmiany Andre
Rodzice Lemberger x Saint Laurent
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Czechy
Masa grona 200 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 1,33 g
smak Zharmonizowany
SAT 2700
Termin dojrzewania 01-15.10
Kolor gron ciemne (niebiesko-czarne)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19,75 °Bx
Zawartość kwasów 10 g/l

Opis

Pochodzenie

Hodowca inż.Jaroslav Horak - 1961r. (Pavlovice). Zarejestrowana w 1980r. Z tych samych rodziców, ale w odwrotnej roli (matka/ojciec) powstała austriacka odmiana Zweigelt

Charakterystyka

Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania.

Liście : średnie do dużych,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płytka, zamknięta.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony.

Jagody: okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki średniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie.

Grona: średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełkami. Łodyga grona krótka i zielonkawa.

Fenologia

Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia. Dojrzewanie podobnie jak Pinot Noir (klasyczne klony PN)

Choroby

Średnio odporna na mączniaki.Mało podatna na botrytis

Cięcie

Nie ma specjalnych wymagań co do sposobu cięcia i formy krzewu

Synonimy

Andrea; sadzonka 16-76

Wino

  • Z odmiany "Andre" powstaje wino o ciemnym intensywnym kolorze (granat).Młode wina są szorstkie i wymagają leżakowania(starzenia). W pełni dojrzałe wino jest aromatyczne i harmonijne w smaku, przypomina w smaku i zapachu: jeżyny.borówki i dżem z leśnych owoców.

Wg servisu “www.wineoczechrepublic”:

  • "Wina z bardzo dobrze dojrzałych winogron, u których nastąpiła fermentacja jabłkowo-mleczna, posiadają ciemno granatową barwę, są pełne i po dojrzeniu w beczkach i w butelkach rozwija się w nich atłasowy smak dojrzałego garbnika"
  • "Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:

Ciemno granatowa barwa, zapach dojrzałych jeżyn, podbarwionych bardziej twardym przejawem garbników i kwasów w młodym winie, z dojrzałą pełnią przy dostatecznej owocowości w winach butelkowo dojrzałych, w których podwyższa się pełnia i typowość wina czerwonego''

Tematy na naszym forum

Literatura

Linki

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany


Inne zdjęcia

Winniczka Magda: liść;  ;koronka;  ;końcówka veraison;  ;Velke Pavlovice: grona;  ;owocujący krzew;  ;owocujący krzew - późny zbiór;  ;grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o André — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-7 pąków/m2 oczek/m2  +
Dojrzewanie01-15.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (niebiesko-czarne)  +
KrajCzechy  +
Masa200 g  +
Masa jagód1,33 g  +
OdmianaAndré  +, Lemberger  + i Saint Laurent  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.700  +
SmakZharmonizowany  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19,75  +
Zawartość kwasów10  +