modified on 19 mar 2024 at 20:03 ••• 21 149 views

Feteasca Neagra

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Inne zdjęcia: aktualizacja linków)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: kwiatostany)
Linia 74: Linia 74:
'''Kwiatostan'''
'''Kwiatostan'''
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
-
 
+
Plik:29062020 FN.JPG|Feteasca Neagra - kwiatostany 29062020;foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Wersja z 20:33, 1 lip 2020

Fetească Neagra
Rodzice nieznani
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Rumunia
Masa grona 194 g
Rozmiary jagód 12,5 x13 mm
Masa jagód 1,3 g
smak Neutralny
Termin dojrzewania 10 dni po Chasselas Dore
Mrozoodporność ok. -23 °C
Kolor gron granatowo-czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Odmiana powszchenie uprawiana na obecnych terenach Rumunii i Mołdawii do wyrobu czerwonych win. Krzewy rosną silnie i są odporne na suszę. Grona małe a jagody średniej wielkości, zaokrąglone.

Choroby

Podatna na choroby tak jak inne vinifery. Bardziej podatna na mączniaka rzekomego. Przy podstawowej profilaktyce dość dobra odporność na mączniaka prawdziwego.

Cięcie

Z racji niskiej plenności wymagane cięcie długie, najlepiej forma pojedynczego Guyota.

Synonimy

Wino

Wino bogate w taniny o posmaku owoców śliwek i czarnej porzeczki z niuansem cynamonu.

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

printrevinouri:grona - kl.10PT;  ;crameromania:grono jesienią;  ;Winnica Plechow; grono 2017

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Feteasca Neagra — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10 dni po Chasselas Dore  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowo-czarne  +
KrajRumunia  +
Masa194 g  +
Masa jagód1,3 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaFetească Neagra  +
Płodność latorośli1,8 %  +
Rozmiar jagód12,5 x13 mm  +
SmakNeutralny  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów7  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem