Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże uniwersalne) |
(→Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
='''Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów'''= | ='''Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów'''= | ||
| + | |||
=='''Drożdże do win białych'''== | =='''Drożdże do win białych'''== | ||
| Linia 7: | Linia 8: | ||
|'''_Szczep_''' | |'''_Szczep_''' | ||
|'''Gatunek''' | |'''Gatunek''' | ||
| - | |''' | + | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' |
| - | |''' | + | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' |
|'''Wydajność''' | |'''Wydajność''' | ||
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
| Linia 14: | Linia 15: | ||
|'''Prod. kwasow. lotnej''' | |'''Prod. kwasow. lotnej''' | ||
|'''Do wtórnej fermentacji''' | |'''Do wtórnej fermentacji''' | ||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
| - | |||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
|'''[[CK S102]]''' | |'''[[CK S102]]''' | ||
| - | | | + | |S. cerevisiae |
| - | |14,5% | + | |14,5% (15%) |
| - | |8-18°C | + | |8-18°C (10-30°C) |
|16,3 g/l cukru daje 1% alkoholu | |16,3 g/l cukru daje 1% alkoholu | ||
|Duże | |Duże | ||
| Linia 37: | Linia 27: | ||
|Nie | |Nie | ||
| + | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
| + | |'''[[UCLM S325]]''' | ||
| + | |S. cerevisiae | ||
| + | |13% (15%) | ||
| + | |17-30°C (?°C) | ||
| + | |? | ||
| + | |Duże | ||
| + | |? | ||
| + | |? | ||
| + | |Nie | ||
|} | |} | ||
| + | |||
=='''Drożdże do win czerwonych'''== | =='''Drożdże do win czerwonych'''== | ||
| Linia 46: | Linia 47: | ||
|'''_Szczep_''' | |'''_Szczep_''' | ||
|'''Gatunek''' | |'''Gatunek''' | ||
| - | |''' | + | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' |
| - | |''' | + | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' |
|'''Wydajność''' | |'''Wydajność''' | ||
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
| Linia 56: | Linia 57: | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
|'''[[HD S62]]''' | |'''[[HD S62]]''' | ||
| - | | | + | |S. cerevisiae x S .bayanus |
| - | |> 15% | + | |15% (>15%) |
| - | | 17-24°C | + | |17-24°C (14-30°C) |
|? | |? | ||
| - | | | + | |niskie |
|Słabe wiązanie SO2 | |Słabe wiązanie SO2 | ||
|? | |? | ||
| - | | | + | |tak |
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
| - | |'''[[ | + | |'''[[HDS135]]''' |
| - | | | + | |S. cerevisiae x S .bayanus |
| - | |> 15% | + | |> 15% (?%) |
| - | |17-24°C | + | |17-24°C (14-30°C) |
|? | |? | ||
|Niskie | |Niskie | ||
|? | |? | ||
|? | |? | ||
| - | | | + | |tak |
|} | |} | ||
| + | |||
=='''Drożdże uniwersalne'''== | =='''Drożdże uniwersalne'''== | ||
| Linia 85: | Linia 87: | ||
|'''_Szczep_''' | |'''_Szczep_''' | ||
|'''Gatunek''' | |'''Gatunek''' | ||
| - | |''' | + | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' |
| - | |''' | + | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' |
|'''Wydajność''' | |'''Wydajność''' | ||
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
| Linia 92: | Linia 94: | ||
|'''Prod. kwasow. lotnej''' | |'''Prod. kwasow. lotnej''' | ||
|'''Do wtórnej fermentacji''' | |'''Do wtórnej fermentacji''' | ||
| + | |||
| + | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
| + | |'''[[BC S103]]''' | ||
| + | |S. bayanus | ||
| + | |?% (18%) | ||
| + | |10-30°C (10-35°C) | ||
| + | |16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu | ||
| + | |Małe | ||
| + | |Nie wytwarza | ||
| + | |poniżej 0,2g/l | ||
| + | |Tak | ||
|- style="background-color:Gainsboro" | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
|'''[[SC 22]]''' | |'''[[SC 22]]''' | ||
|S. cerevisiae | |S. cerevisiae | ||
| - | |18% | + | |15% (18%) |
| - | |14-30°C | + | |14-30°C (°C) |
|? | |? | ||
|niskie | |niskie | ||
| Linia 107: | Linia 120: | ||
|'''[[STG S101]]''' | |'''[[STG S101]]''' | ||
|S. cerevisiae | |S. cerevisiae | ||
| - | |13,5% | + | |13,5% (15%) |
| - | |14-30°C | + | |17-30°C (14-30°C) |
|? | |? | ||
|średnie | |średnie | ||
Wersja z 12:07, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
| _Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| CK S102 | S. cerevisiae | 14,5% (15%) | 8-18°C (10-30°C) | 16,3 g/l cukru daje 1% alkoholu | Duże | Niska | poniżej 0,24g/l | Nie |
| UCLM S325 | S. cerevisiae | 13% (15%) | 17-30°C (?°C) | ? | Duże | ? | ? | Nie |
Drożdże do win czerwonych
| _Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| HD S62 | S. cerevisiae x S .bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | niskie | Słabe wiązanie SO2 | ? | tak |
| HDS135 | S. cerevisiae x S .bayanus | > 15% (?%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Niskie | ? | ? | tak
|
Drożdże uniwersalne
| _Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| BC S103 | S. bayanus | ?% (18%) | 10-30°C (10-35°C) | 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu | Małe | Nie wytwarza | poniżej 0,2g/l | Tak |
| SC 22 | S. cerevisiae | 15% (18%) | 14-30°C (°C) | ? | niskie | ? | ? | nie |
| STG S101 | S. cerevisiae | 13,5% (15%) | 17-30°C (14-30°C) | ? | średnie | ? | ? | nie
|

