modified on 15 wrz 2020 at 12:40 ••• 332 views

HDS135

Z Winogrona.org

S. cerevisiae x S. bayanus

SafOEno™ HD S135 pochodzi z hybrydyzacji dwóch szczepów Lesaffre, mającej na celu połączenie ich najlepszych właściwości w celu uzyskiwania wysokiej ekstrakcji polifenoli w połączeniu z odpornością na trudne warunki fermentacji, szczególnie w przypadku krótko starzonych win czerwonych.

• Szybki start fermentacji
• Szybka kinetyka
• Tolerancja alkoholu > 15%
• Optymalna temperatura fermentacji 17-24°C
• Dobre przyswajanie fruktozy
• Niskie wymagania azotowe 
• Charakter Kiler neutralny
• Bardzo duża ekstrakcja polifenoli
• Stabilizacja koloru
• Szlachetne i reaktywne taniny
• Słabe wiązanie SO2
• Niska produkcja wyższych alkoholi i estrów

Krągłe wina czerwone: Szczep SafOEno™ HD S135 jest zalecany do czerwonych win, których wyraźny charakter połączony jest z pełnym ciałem. Zarówno bardzo dobrze wydobywa polifenole jak i dostarcza krągłą, bardzo dobrze zbalansowana strukturę. Drożdże te posiadają zdolność konsumpcji niedużych ilości kwasu jabłkowego. Na wina wyprodukowane przy ich pomocy bardzo dobrze wpływają procesy takie jak mikronatlenianie.

Wydobywanie aromatów: SafOEno™ HD S135 pomaga tworzyć owocowe wina czerwone, o aromatach dojrzałych czerwonych i czarnych owoców. Bardzo dobrze dopasowuje się do szczepów takich jak Merlot, Syrah, Tempranillo, Sangiovese czy Granache.

Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w