modified on 3 mar 2021 at 18:06 ••• 9 692 views

Crimson Pearl

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: uzupeł.)
(Genealogia: uzup.)
 
(Nie pokazano 1 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 34: Linia 34:
== Genealogia ==
== Genealogia ==
-
[http://www.chateaustripmine.info/Parentage/TP%202-1-17.gif pochodzenie 'Crimson Pearl']
+
*[https://static.wixstatic.com/media/3e2f7c_fe1ca8e422784ab28cb90b1d81bc5c08~mv2.png/v1/fill/w_866,h_615,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/3e2f7c_fe1ca8e422784ab28cb90b1d81bc5c08~mv2.webp  Rodowód 'Crimson Pearl']
-
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1>
+
 
 +
*<gallery widths=60px heights=60px perrow=1>
Plik: Crimson_ Pearl_drzewko_ gen.jpg
Plik: Crimson_ Pearl_drzewko_ gen.jpg
</gallery>
</gallery>
Linia 53: Linia 54:
* różowe - maceracja 24 godzin na skórkach, smak malin,róży i owoców tropikalnych.
* różowe - maceracja 24 godzin na skórkach, smak malin,róży i owoców tropikalnych.
* czerwone wytrawne - miękkie i owocowe aromaty, dobra równowaga pomiędzy kwasem, taninami i alkoholem - wg autora odmiany.
* czerwone wytrawne - miękkie i owocowe aromaty, dobra równowaga pomiędzy kwasem, taninami i alkoholem - wg autora odmiany.
 +
*[http://www.vitinord2018.org/wp-content/uploads/sites/26/2018/08/Harlene-Hatterman-Valenti.pdf winifikacja]
== Literatura ==
== Literatura ==

Aktualna wersja na dzień 18:06, 3 mar 2021

Crimson Pearl
Rodzice MN 1094 x E.S. 4-7-26
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 100-250 (śr.129) g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 2,5 g
smak prosty
SAT 2450-2500
Termin dojrzewania 15-30.09
Ilość dni dojrzewania 10 dni przed Petite Pearl
Mrozoodporność -32 °C
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów < 8 g/l

Opis

Odmiana powstała ze skrzyżowania w 1996 roku odmian MN 1094 i ES 4-7-26 i otrzymała numer selekcyjny T.P.2-1-17 w 2000 roku. Po wieloletnich testach w marcu 2015 roku otrzymała nazwę „crimson pearl”. ‘Crimson Pearl’ powstała z tych samych rodziców co już wcześniej znana i uprawiana odmiana Petite Pearl. Różni się od niej wcześniejszą o około 10 dni porą dojrzewania,mniejszymi taninami w skórkach owoców i jaśniejszym zabarwieniem soku. Ma za to doskonałą równowagę, garbników, kwasów i alkoholu – wg autora odmiany Toma Plochera

Genealogia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem