Zilga
Z Winogrona.org
(→Literatura) |
(→Cięcie) |
||
Linia 26: | Linia 26: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | Według Jerzego Liska "Krzew nie jest wymagający co do rodzaju formowania i długości pozostawianych pędów". | ||
== Synonimy == | == Synonimy == |
Wersja z 11:54, 24 wrz 2021
Zilga | |
---|---|
Gatunek | Vitis labrusca |
Kraj pochodzenia | Łotwa |
Masa grona | 130 g |
Masa jagód | 1,5-2 g |
SAT | 2300 |
GDDC | 950 |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Ilość dni dojrzewania | 116 |
Mrozoodporność | -30,7 °C242,45 K -23,26 °F 436,41 °R |
Kolor gron | Granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
W Finlandii uprawia się Zilgę bez okrywania na zimę jako roślinę ogrodniczą i rolniczą na otwartej przestrzeni nawet na 63-im stopniu szerokości geograficznej. W południowej Finlandii (60°24'10N, 25°01'45E) cykl wzrostu Zilgi od pękania pąków do zbiorów trwał 116 dni, a do opadania liści 125 dni.
Choroby
W polskich warunkach praktycznie nie wymaga ochrony chemicznej.
Cięcie
Według Jerzego Liska "Krzew nie jest wymagający co do rodzaju formowania i długości pozostawianych pędów".
Synonimy
Linki zewnętrzne
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/zilga-vitis-t13779.html?hilit=Zilga
https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/17_2014-HORTSCI.pdf
https://vinograd.info/sorta/yniversalnye/zilga.html
Literatura
Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Jerzy Lisek na stronie nr. 100 opisuje Zligę. Pisze m.i. Sok bezbarwny, z dominującym aromatem borówek i lekką nutą truskawkową. Owoce osiągają dojrzałość w drugiej połowie sierpnia.
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Vitis labrusca + |
Gddc | 950 + |
Ilość dni | 116 + |
Kolor gron | Granatowe + |
Kraj | Łotwa + |
Masa | 130 g + |
Masa jagód | 1,5-2 g + |
Mrozoodpornosc | 242,45 K (-30,7 °C, -23,26 °F, 436,41 °R) + |
Odmiana | Zilga + |
Plenność | wysoka + |
Sat | 2.300 + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 19 + |