Bacchus
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie) |
|||
(Nie pokazano 2 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 7: | Linia 7: | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Niemcy | |kraj pochodzenia=Niemcy | ||
+ | |masa grona=? | ||
+ | |rozmiary jagód=? | ||
|smak=Muszkat | |smak=Muszkat | ||
+ | |termin dojrzewania=? | ||
+ | |mrozoodporność=? | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Szczep z gatunku vitis vinifera wyselekcjonowany w Niemczech w 1933 przez Petera Morio.Odmiana dobrze przystosowana do uprawy w chłodnym klimacie - cechuje się krótkim okresem wegetacji, wczesnym dojrzewaniem i wystarczającą koncentracją cukru w owocach nawet w niższych temperaturach. Grona w pełni dojrzałe dają wina o posmaku i aromacie muszkatu, mniej dojrzałe - bukiet bardziej cytrusowy, lekko trawiasty, nieco zbliżony do bzu. | Szczep z gatunku vitis vinifera wyselekcjonowany w Niemczech w 1933 przez Petera Morio.Odmiana dobrze przystosowana do uprawy w chłodnym klimacie - cechuje się krótkim okresem wegetacji, wczesnym dojrzewaniem i wystarczającą koncentracją cukru w owocach nawet w niższych temperaturach. Grona w pełni dojrzałe dają wina o posmaku i aromacie muszkatu, mniej dojrzałe - bukiet bardziej cytrusowy, lekko trawiasty, nieco zbliżony do bzu. | ||
- | + | ==Fenologia== | |
+ | *N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 102 dni ok.12/04; kwitnienie 160 dni ok.07/06; veraison .211 dni ok.01/08; dojrzewanie 265 dni ok.01/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.163 dni | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
+ | wg badań belgijskich , niska do średniej odporność na choroby grzybowe [http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Bacchus_19.pdf bachus] | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 62: | Linia 68: | ||
</gallery> | </gallery> | ||
- | [[Kategoria:Odmiany | + | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 17:46, 23 lut 2022
Bacchus | |
---|---|
fot.Andrzej Kalemba | |
Rodzice | (Silvaner x Riesling)xMueller Thurgau |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | ? gwarning.png„? g” nie jest liczbą. |
Rozmiary jagód | ? mm |
smak | Muszkat |
Termin dojrzewania | ? |
Mrozoodporność | ? °Cwarning.png„? °C” nie jest liczbą. |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Szczep z gatunku vitis vinifera wyselekcjonowany w Niemczech w 1933 przez Petera Morio.Odmiana dobrze przystosowana do uprawy w chłodnym klimacie - cechuje się krótkim okresem wegetacji, wczesnym dojrzewaniem i wystarczającą koncentracją cukru w owocach nawet w niższych temperaturach. Grona w pełni dojrzałe dają wina o posmaku i aromacie muszkatu, mniej dojrzałe - bukiet bardziej cytrusowy, lekko trawiasty, nieco zbliżony do bzu.
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 102 dni ok.12/04; kwitnienie 160 dni ok.07/06; veraison .211 dni ok.01/08; dojrzewanie 265 dni ok.01/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.163 dni
Choroby
wg badań belgijskich , niska do średniej odporność na choroby grzybowe bachus
Cięcie
Synonimy
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/bacchus-t7953.html
Literatura
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bacchus
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Bacchus — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | ? + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | warning.png„? g” nie jest liczbą. |
Mrozoodpornosc | warning.png„? °C” nie jest liczbą. |
Odmiana | Bacchus + |
Rozmiar jagód | ? mm + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |