Kazaczka
Z Winogrona.org
(genealogia + zdjęcia) |
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 26 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Kazaczka |
- | |zdjęcie = | + | |zdjęcie=Kazaczka-gr-k-ver.jpg |
- | |opis zdjęcia = | + | |opis zdjęcia=Kazaczka - grono 09/08/2016; fot.Dziadek2 |
- | |rodzice = [[odmiana::Kazaczka-1]] x [[odmiana::Fioletowyj Rannij]] | + | |rodzice=[[odmiana::Kazaczka-1]] x [[odmiana::Fioletowyj Rannij]] |
- | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
- | |kraj pochodzenia = Rosja | + | |kraj pochodzenia=Rosja |
- | |masa grona = 110 | + | |masa grona=110 |
- | |rozmiary jagód = 15 | + | |rozmiary jagód=15 |
- | |smak = muszkat | + | |smak=muszkat |
- | |SAT = | + | |SAT=2350-2400 |
- | |termin dojrzewania = 11-20.09| | + | |termin dojrzewania=11-20.09 |
- | mrozoodporność = -27 | + | |ilość dni dojrzewania=120-125 |
- | |kolor gron = granatowe | + | |mrozoodporność=-27 |
- | | | + | |kolor gron=granatowe |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=20,3 | ||
+ | |zawartość kwasów=7,6 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średnio silny | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Nadzwyczaj mrozoodporna i wcześnie dojrzewająca odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina. Średnio odporna na mączniaka i wrazliwa na szarą pleśń. | Nadzwyczaj mrozoodporna i wcześnie dojrzewająca odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina. Średnio odporna na mączniaka i wrazliwa na szarą pleśń. | ||
Mozliwa do uprawy polowej na terenie całej Polski (nawet w chłodniejszych rejonach). | Mozliwa do uprawy polowej na terenie całej Polski (nawet w chłodniejszych rejonach). | ||
+ | |||
+ | Wg Instytutu im.Potapenko: | ||
+ | |||
+ | Krzew rośnie średnio silnie. Grona cylinfryczne nieco zagęszczone. Jagody okrągłe, granatowe(przy pełnej dojrzałości). Miąższ soczysty z lekkim posmakiem muszkatu. Gromadzi śednio ok.20,3% cukru przy kwasowości ok.7,6g/l . | ||
+ | W cieplejsze lata może zgromadzić nawet do 27% cukrów co pozwala na wyrób czerwonych win stołowych-półsłodkich, bez dosładzania moszczu, lub wina. | ||
+ | |||
+ | Liście sercowate lub trójpalczaste, wg ampelografii Troszina ,str.74 | ||
== genealogia == | == genealogia == | ||
'''KAZACZKA''' = Kazaczka 1 x Fioletowyj Rannij | '''KAZACZKA''' = Kazaczka 1 x Fioletowyj Rannij | ||
Linia 28: | Linia 40: | ||
'''Kazaczka''' → 62,5%''V.vinifera'' + 37,5%''V.amurensis'' | '''Kazaczka''' → 62,5%''V.vinifera'' + 37,5%''V.amurensis'' | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
+ | Wymaga 2-3 opryski przeciw szarej pleśni przy niekorzystnych warunkach pogodowych. | ||
+ | Wg źródeł i publikacji rosyjskich odmiana odporna na filokserę. | ||
+ | ==Opinie== | ||
+ | Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z V.amurensis (statystycznie ok.37,5%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy , a nawet ich stałe 4-ro letnie zdrewniałe ramiona . [Mazowsze - [[Zbyszekb]] ] | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 37: | Linia 53: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | |||
+ | == Linki == | ||
+ | http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=178&view=odmiana | ||
+ | |||
+ | |||
+ | '''Opinie na forum:''' [http://www.winogrona.org/forum/post23376.html#p23376 Kazaczka]; ;[http://www.winogrona.org/forum/odmiany/zeszloroczna-kazaczka-od-rm-t3970.htmlzeszłoroczna kazaczka od RM] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: | ||
+ | |||
+ | Inne zdjęcia : Winnica Nieznanowice - [http://wojtek.perek.biz/zdjecia/Odmiany/kazaczka%20sadzonki%20winoro%c5%9bli%20winnica%20winoro%c5%9bl%20wino.jpg grona] | ||
+ | |||
+ | == Zdjęcia forumowiczów == | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | Plik:Kazaczka- | + | Plik:Kazaczka-k2.jpg|Kazaczka - koronka; Foto: dziadek2 |
- | + | ||
- | + | ||
</gallery> | </gallery> | ||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:Kazaczka-L3.jpg|Kazaczka - liść; Foto: dziadek2 | ||
+ | Plik:DSC7747.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
+ | Plik:Kazaczka L1 09082022.JPG|Kazaczka - liść 09/08/2022; foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:Kazaczka-gr5.jpg|Kazaczka - veraison; Foto: dziadek2 | ||
+ | Plik:Kazaczka-gr6.jpg|Kazaczka - grona 19/08/2011; Foto: dziadek2 | ||
+ | Plik:07072018 Kazaczka.jpg|Kazaczka - grona 07/07/2018; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:03082018 Kazaczka.jpg|Kazaczka - grono 03/08/2018; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Kazaczka1 09082022.JPG|Kazaczka - grona 09/08/2022; foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:17082018 Kazaczka.JPG|Kazaczka - krzew 17/08/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:24092020 Kazaczka.JPG|Kazaczka - krzew 24/09/2020;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Kazaczka2 09082022.JPG|Kazaczka - krzew 09/08/2022; foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 13:01, 9 sie 2022
Kazaczka | |
---|---|
Kazaczka - grono 09/08/2016; fot.Dziadek2 | |
Rodzice | Kazaczka-1 x Fioletowyj Rannij |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 110 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
smak | muszkat |
SAT | 2350-2400 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 120-125 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,6 g/l |
Opis
Nadzwyczaj mrozoodporna i wcześnie dojrzewająca odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina. Średnio odporna na mączniaka i wrazliwa na szarą pleśń. Mozliwa do uprawy polowej na terenie całej Polski (nawet w chłodniejszych rejonach).
Wg Instytutu im.Potapenko:
Krzew rośnie średnio silnie. Grona cylinfryczne nieco zagęszczone. Jagody okrągłe, granatowe(przy pełnej dojrzałości). Miąższ soczysty z lekkim posmakiem muszkatu. Gromadzi śednio ok.20,3% cukru przy kwasowości ok.7,6g/l . W cieplejsze lata może zgromadzić nawet do 27% cukrów co pozwala na wyrób czerwonych win stołowych-półsłodkich, bez dosładzania moszczu, lub wina.
Liście sercowate lub trójpalczaste, wg ampelografii Troszina ,str.74
genealogia
KAZACZKA = Kazaczka 1 x Fioletowyj Rannij
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)
Kazaczka → 62,5%V.vinifera + 37,5%V.amurensis
Choroby
Wymaga 2-3 opryski przeciw szarej pleśni przy niekorzystnych warunkach pogodowych.
Wg źródeł i publikacji rosyjskich odmiana odporna na filokserę.
Opinie
Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z V.amurensis (statystycznie ok.37,5%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy , a nawet ich stałe 4-ro letnie zdrewniałe ramiona . [Mazowsze - Zbyszekb ]
Cięcie
Synonimy
Literatura
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=178&view=odmiana
Opinie na forum: Kazaczka; ;kazaczka od RM
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany:
Inne zdjęcia : Winnica Nieznanowice - grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 120-125 + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 110 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Kazaczka +, Kazaczka-1 + i Fioletowyj Rannij + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.350 -2400 + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20,3 + |
Zawartość kwasów | 7,6 + |