Sauvignon Blanc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Inne zdjęcia: uzup.) |
(→Inne zdjęcia: uzup.) |
||
Linia 50: | Linia 50: | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | gazeta :[http://bi.gazeta.pl/im/6/8377/z8377836Q,Winogrona.jpg grono]; ;ovine:[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/04-422.jpg grono]; ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/06-424.jpg grona]; ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Sauvignon_blanc.JPG grona] | + | gazeta :[http://bi.gazeta.pl/im/6/8377/z8377836Q,Winogrona.jpg grono]; ;ovine:[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/04-422.jpg grono]; ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/06-424.jpg grona]; ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Sauvignon_blanc.JPG grona]; ;[https://www.lerive.it/wp-content/uploads/2020/03/sauvignon.jpg grono] |
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== |
Wersja z 22:09, 20 lut 2023
Sauvignon Blanc | |
---|---|
Sauvignon Blanc - grona;fot.RobertR | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 140 g |
Rozmiary jagód | 13 mm |
Masa jagód | 1,45 g |
smak | muszkat |
SAT | 2700 |
Ilość dni dojrzewania | 130-135 |
Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Klasyczna, wielka odmiana winiarska uprawiana głównie we Francji, Mołdawii, Chile, USA, RPA, Włoszech, Australii, Słowacji, Węgrzech, Rumunii, Chorwacji, Serbii i in. Nie przydatna w polskich warunkach klimatycznych,[1] [2] [3] [4] [5]
Parametry
Skierniewice
zbiór 12/10/2009 - masa gron 137g; masa jagód 2,05g; ekstrakt 21,8%(określony refraktometrem)
Choroby
Cięcie
Synonimy
Blanc Fume, Fume, Gros Sauvignon, Muskat - Sylvaner, Muskatni Silvanec, Pinot Miestnyj Biełyj, Sauvignon Jaune.
Wino
- sauvignon blanc 2019, białe wytrawne 12%vol; Winnica w Ogrodzie
- Sauvignon Blanc 2020 Winnica Cantina; Białe, wytrawne barwa: żółto-jasnozłota. kwasowość: 6,0 g/l słodycz: 7,4 g/l alkohol: 10,5% trwałoć: 2-3 lata
Profil aromatyczny
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Oz, C., & Rand, M. (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes. New York: Harcourt Inc. Bib
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- profil liścia; ;liście i grona; ;liść, koronka, grono; ;grono
- wg eu-vitis: szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
gazeta :grono; ;ovine:grono; ;grona; ;grona; ;grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Sauvignon Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 130-135 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Francja + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 1,45 g + |
Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
Odmiana | Sauvignon Blanc + |
Rozmiar jagód | 13 mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |