Sauvignon Blanc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
||
Linia 62: | Linia 62: | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:SB 28062023.JPG|Sauvignon blanc - koronka 28/06/2023; foto: ZbyszekB | Plik:SB 28062023.JPG|Sauvignon blanc - koronka 28/06/2023; foto: ZbyszekB | ||
- | + | Plik:01082023 Sauvignon.JPG|Sauvignon blanc - koronka 01/08/2023; foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 20:18, 1 sie 2023
Sauvignon Blanc | |
---|---|
Sauvignon Blanc - grona;fot.RobertR | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 140 g |
Rozmiary jagód | 13 mm |
Masa jagód | 1,45 g |
smak | muszkat |
SAT | 2700 |
Ilość dni dojrzewania | 130-135 |
Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Klasyczna, wielka odmiana winiarska uprawiana głównie we Francji, Mołdawii, Chile, USA, RPA, Włoszech, Australii, Słowacji, Węgrzech, Rumunii, Chorwacji, Serbii i in. Nie przydatna w polskich warunkach klimatycznych,[1] [2] [3] [4] [5]
Parametry
Skierniewice
zbiór 12/10/2009 - masa gron 137g; masa jagód 2,05g; ekstrakt 21,8%(określony refraktometrem)
Choroby
Cięcie
Synonimy
Blanc Fume, Fume, Gros Sauvignon, Muskat - Sylvaner, Muskatni Silvanec, Pinot Miestnyj Biełyj, Sauvignon Jaune.
Wino
- sauvignon blanc 2019, białe wytrawne 12%vol; Winnica w Ogrodzie
- Sauvignon Blanc 2020 Winnica Cantina; Białe, wytrawne barwa: żółto-jasnozłota. kwasowość: 6,0 g/l słodycz: 7,4 g/l alkohol: 10,5% trwałoć: 2-3 lata
- SB 2022 Chile; białe wytrawne; 13% vol;-2Blg; TA 7,5g/l; pH 3,57
- Bio Sauvignon Blanc 2022; białe wytrawne 12,94 % vol; TA: 6,9 g/l cuk. reszt.: 4,4 g/l
Profil aromatyczny
- Profil aromatyczny win -Nowa Zelandia
- Fenole ; Kumulacja związków fenolowych wyrażona w mg/L w winach Sauvignon blanc z winnicy Apold
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Oz, C., & Rand, M. (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes. New York: Harcourt Inc. Bib
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- profil liścia; ;liście i grona; ;liść, koronka, grono; ;grono; ;koronka
- wg eu-vitis: szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
gazeta :grono; ;ovine:grono; ;grona; ;grona; ;grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Sauvignon Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 130-135 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Francja + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 1,45 g + |
Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
Odmiana | Sauvignon Blanc + |
Rozmiar jagód | 13 mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |