modified on 18 gru 2023 at 16:06 ••• 44 143 views

Beta

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(rodowód,uzupeł.)
 
(Nie pokazano 17 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 4: Linia 4:
|zdjęcie=01_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg
|zdjęcie=01_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg
|opis zdjęcia=BETA - grono, Foto: Ganz
|opis zdjęcia=BETA - grono, Foto: Ganz
-
|rodzice=[[odmiana::Vitis riparia]] x [[odmiana::Vitis labrusca]]
+
|rodzice=[[odmiana::Concord]] x [[odmiana::Carver (V. riparia)]]
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|kraj pochodzenia=USA
|kraj pochodzenia=USA
-
|masa grona=140
+
|masa grona=140-170
|rozmiary jagód=14
|rozmiary jagód=14
 +
|masa jagód=1,6
|smak=Labruska
|smak=Labruska
|SAT=2700
|SAT=2700
Linia 16: Linia 17:
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=22,3
 +
|zawartość kwasów=10
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
|wzrost=silny
|wzrost=silny
Linia 24: Linia 27:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Dosć popularna odmiana w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
+
Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.
 +
Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
 +
 +
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).
 +
==Genealogia==
 +
[https://chateaustripmine.info/Parentage/Beta.gif rodowód]
 +
==Fenologia==
 +
*Pękanie pąków (05 BBCH) okołó 122 dni licząc od 01 stycznia ;  GDD ok.60-80 (licząc od marca
 +
*kwtnienie po około 158 dniach (od 1 go stycznia); przy GDD ok.300 (od 1-go marca)
 +
*Veraisob (BBCH 83) po 223 dniach i GDD 1115 (od marca)
 +
* zbiory ok.288 dni( od stycznia), przy ok.1360 GDD
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Bardzo odporna na większość chorób.
+
Bardzo odporna na większość chorób. Podatna na filokserę liściową
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - '''wynik 2/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - '''wynik 2/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Linia 38: Linia 51:
== Literatura ==
== Literatura ==
-
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Beta.pdf
+
<gallery widths=100px heights=10px perrow=1>
 +
Plik:HORT3040.pdf|Beta strona 14
 +
</gallery>
== Linki ==
== Linki ==
Linia 45: Linia 60:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany:  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211665 liść];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?224317 spód liścia];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?228749 grono]
+
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
 +
*wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/5169k.jpg koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/16352k.jpg  Liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/12237k.jpg  grona]
 +
*wg npg: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224317 Leaf Bottom];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211665, Top Leaf];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=228749, grona];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=330929, grono, jagody i pestki];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail?id=1003800 dane obserwacyjne]
 +
*wg glossary wein-plus: [https://www.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5cca803f327e8.png  grona i liść]
-
Inne zdjęcia:
+
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
-
Zamborski : [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2006/100_1311.JPG grona/Wirginia 2006]; [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2006/100_1310.JPG krzew/Wirginia 2006]
+
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
+
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:94_Beta_BETA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BETA - liść, Foto: J.Czapski
 +
Plik:03_Beta_BETA_-_lisc_Ganz.jpg|BETA - młody liść, Foto: Ganz
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
Plik:58_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:58_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:95_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:95_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:02_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg|BETA - grono, Foto: Ganz
Plik:02_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg|BETA - grono, Foto: Ganz
-
Plik:94_Beta_BETA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BETA - liść, Foto: J.Czapski
+
 
-
Plik:03_Beta_BETA_-_lisc_Ganz.jpg|BETA - młody liść, Foto: Ganz
+
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 
Plik:03_Beta_BETA_-_wypustki_Ganz.jpg|BETA - wypustki na latorośli, Foto: Ganz
Plik:03_Beta_BETA_-_wypustki_Ganz.jpg|BETA - wypustki na latorośli, Foto: Ganz
 +
 +
</gallery>
</gallery>
 +
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 16:06, 18 gru 2023

Beta
BETA - grono, Foto: Ganz
BETA - grono, Foto: Ganz
Rodzice Concord x Carver (V. riparia)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 140-170 g
Rozmiary jagód 14 mm
Masa jagód 1,6 g
smak Labruska
SAT 2700
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -40 °C233,15 K
-40 °F
419,67 °R
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,3 °Bx
Zawartość kwasów 10 g/l

Opis

Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.

Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.

Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).

Genealogia

rodowód

Fenologia

  • Pękanie pąków (05 BBCH) okołó 122 dni licząc od 01 stycznia ; GDD ok.60-80 (licząc od marca
  • kwtnienie po około 158 dniach (od 1 go stycznia); przy GDD ok.300 (od 1-go marca)
  • Veraisob (BBCH 83) po 223 dniach i GDD 1115 (od marca)
  • zbiory ok.288 dni( od stycznia), przy ok.1360 GDD

Choroby

Bardzo odporna na większość chorób. Podatna na filokserę liściową

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań

Cięcie

Długie. przy krótkim cięciu daje niski plon.

Synonimy

Literatura

Linki

Opinie na forum: Beta

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Beta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciedługie oczek/m2  +
Dojrzewanie1-10.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronczarne  +
KrajUSA  +
Masa140 -170g  +
Masa jagód1,6 g  +
Mrozoodpornosc233,15 K (-40 °C, -40 °F, 419,67 °R)  +
Obsada gron2 szt.  +
OdmianaBeta  +, Concord  + i Carver (V. riparia)  +
Plennośćśrednia  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.700  +
SmakLabruska  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,3  +
Zawartość kwasów10  +