Zéta
Z Winogrona.org
(→Litratura: uzupeł.) |
(→Wina: uzupeł) |
||
(Nie pokazano 1 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 43: | Linia 43: | ||
Przed 1999r znana jako Oremus. | Przed 1999r znana jako Oremus. | ||
==Wina== | ==Wina== | ||
- | Tokaje : | + | Tokaje :[https://rafa-wino.pl/wina-z-wegier/1125-oremus-tokaji-aszu-5-putt-1972.html TOKAJI ASZU 5 PUTT. 1972]; ;[http://www.borterasz.hu/webshop/product/136/balassa-bor/2007-tokaji-zeta-toppedt-szolobol 2007], ; |
== Litratura == | == Litratura == | ||
Linia 50: | Linia 50: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | ==Zdjęcia ułatwiające identyfikację== | ||
+ | [https://winesofhungary.hu/media/uploads/feherszolo/zeta/z%C3%A9ta_1_2019.jpg liść i grono] | ||
+ | ==Inne zdjęcia== | ||
Wilk400 :[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/546c95eef8e462c8.html grona w lipcu]; ;[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ca92500ed8bc1e2.html liście]; ;[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/70e8fa5487062fdb.html grona na początku września]; | Wilk400 :[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/546c95eef8e462c8.html grona w lipcu]; ;[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ca92500ed8bc1e2.html liście]; ;[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/70e8fa5487062fdb.html grona na początku września]; | ||
- | |||
== Zdjęcia forumowiczów == | == Zdjęcia forumowiczów == |
Aktualna wersja na dzień 17:06, 3 sty 2024
Zéta | |
---|---|
Rodzice | Furmint x Bouvier |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 140 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 2-4 g |
smak | Muskat |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 26 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).
Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi. Najlepsze wina uzyskuje się wtedy gdy krzewy rosną na cięższej , gliniastej glebie.
Mrozoodporność do sprawdzenia w polskich warunkach.
Dojrzewanie
Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej. W nie najlepszym 2014 roku , dojrzała w Warszawie na ciężkiej gliniastej glebie 1 września i bardzo szybko jagody zbotrytryzowały przy Brix 22-27.
Choroby
Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
Cięcie
Synonimy
Przed 1999r znana jako Oremus.
Wina
Tokaje :TOKAJI ASZU 5 PUTT. 1972; ;2007, ;
Litratura
- https://en.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A9ta
- https://winesofhungary.hu/grape-varieties/white-grape-varieties-white-wine-styles/zeta
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Wilk400 :grona w lipcu; ;liście; ;grona na początku września;
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | krótkie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 140 g + |
Masa jagód | 2-4 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Obsada gron | 2,2 szt. + |
Odmiana | Zéta +, Furmint +, Bouvier +, Chrupka Złota + i Nero + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 90% % + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Muskat + |
Wzrost | Bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 26 + |
Zawartość kwasów | 9 + |