Concord
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + link do fotki) |
(→Wino: uzupeł.) |
||
| (Nie pokazano 30 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Concord |
| - | |zdjęcie = 203_Concord_-_grona_H.Wiercinski.jpg | + | |zdjęcie=203_Concord_-_grona_H.Wiercinski.jpg |
| - | |opis zdjęcia = Concord - grona, Foto: H.Wierciński | + | |opis zdjęcia=Concord - grona, Foto: H.Wierciński |
| - | |rodzice = [[Vitis labrusca]] | + | |rodzice=[[Vitis labrusca]] |
| - | |gatunek = Vitis labrusca | + | |gatunek=Vitis labrusca |
| - | |kraj pochodzenia = USA | + | |kraj pochodzenia=USA |
| - | |masa grona = 150-200 | + | |masa grona=150-200 |
| - | |rozmiary jagód = 18-20 | + | |rozmiary jagód=18-20 |
| - | | | + | |masa jagód=3,7 |
| - | | | + | |smak=labrusca |
| - | |termin dojrzewania = 11-20.10 | + | |termin dojrzewania=11-20.10 |
| - | |mrozoodporność = - | + | |ilość dni dojrzewania=165 |
| - | |kolor gron = czarne | + | |ilość dni kwitnienie-dojrzewanie=115 |
| - | | | + | |mrozoodporność=-28 |
| - | |zastosowanie = ogólne | + | |kolor gron=czarne |
| + | |zapylanie=własnopylna | ||
| + | |zastosowanie=ogólne | ||
| + | |zawartość cukrów=16,5 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=Bardzo silny | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | ||
| + | Potrzebuje około 115 dni od kwitnienia do zbiorów [wg Uniwersytet Kentucky] | ||
| + | |||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
| - | + | '''Concord''' → 100% V.labrusca | |
Podobne odmiany : [[odmiana::Fredonia]] | Podobne odmiany : [[odmiana::Fredonia]] | ||
| + | |||
| + | Ephraim Bull posadził nasiona v. labruska w 1843 roku. W 1849 zaowocowała a odmianę nazwano Concord. | ||
| + | Obecnie uznaje się, że jest to jednak hybryda (v. labruska z v.viniferą, patrz http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Concord.pdf ). | ||
| + | Nasiona były zebrane z labruski ale w pobliżu rosła inna starsza jeszcze odmiana mieszańcowa 'Cotawba' (v.labruska z v. viniferą). | ||
| + | *[https://chateaustripmine.info/Parentage/Concord.gif rodowód] | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| + | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - '''wynik 3/4'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
| + | Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium. | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| Linia 30: | Linia 44: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
| + | Bergerac, Dalmadin, Feherhatu, Fekete Noah, Furmion Noir, Gorin, Kek Olasz, Nyarlevelue, Olasz Kek | ||
| + | ==Dojrzewanie== | ||
| + | Skierniewice 2012 - zbiór: 15/10; plon : 1,63 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 3,76g; ekstrakt: 15,9% | ||
| + | ==Wino== | ||
| + | *[https://results.wine-trophy.com/en/Service/WinePhoto?ti=BWT-W-23&sn=5860&size=big&type=png&name=BWT-W-23-5860_F Concord red 2022 (Uhudler) - semi dry]; 12.5%vol; Acidity (g/l): 7.3; Residual sugar (g/l):9.8; Total sulfur (mg/l):55; Austria/Burgenland; testy : Berlin -winter tasting- 2023; [https://results.wine-trophy.com/en/Image/TrophyMedal?trophyPrefix=BWT-W-23&type=png&size=normal&medalRank=2 ''' medal gold'''] | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | == Linki == | ||
| + | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:HORT3040.pdf Concord str.39] | ||
| + | *http://lescepages.free.fr/concord.html | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| - | Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: [ | + | ===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== |
| + | *wg: NPGS: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271501, liść]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271185, spód liścia]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=228821, kwiatostan]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211953, grono]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=436324, grono, jagody, pestki]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1001643 szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
| + | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/6169.jpg koronka], [http://www.vivc.de/gbvp/6167.jpg koronka_spód], [http://www.vivc.de/gbvp/123.jpg liście], [http://www.vivc.de/gbvp/673.jpg rozmiary grona], [http://www.vivc.de/gbvp/2664.jpg grono]; | ||
| + | *wg UC Davis: [http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24876-bigview.jpg koronka]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24872-bigview.jpg lisć]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24870-bigview.jpg spód liścia]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/24343-bigview.jpg grono] | ||
| + | |||
| + | ===Inne zdjęcia=== | ||
| + | Wikimedia: [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Concord_grapes_on_Grape_Island.jpg krzew] ; vynemedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/concord/concord.jpg grona]; ;[https://www.fruitiers.net/attachements/VIGNE-concord-1382077645a.jpg grona] | ||
| + | |||
| + | == Zdjęcia forumowiczów == | ||
| + | |||
| + | '''Koronka''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Liście''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | Plik:204_Concord_-_lisc_H.Wiercinski.jpg|Concord - liść, Foto: H.Wierciński | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Kwiatostan''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Grona''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Jagody''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| - | + | </gallery> | |
| - | + | '''Krzew''' | |
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Aktualna wersja na dzień 22:41, 5 lut 2024
| Concord | |
|---|---|
| Concord - grona, Foto: H.Wierciński | |
| Rodzice | Vitis labrusca |
| Gatunek | Vitis labrusca |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 18-20 mm |
| Masa jagód | 3,7 g |
| smak | labrusca |
| Termin dojrzewania | 11-20.10 |
| Ilość dni dojrzewania | 165 |
| ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 115 |
| Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | ogólne |
| Zawartość cukrów | 16,5 °Bx |
Opis
Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.[1] [1] [1] Potrzebuje około 115 dni od kwitnienia do zbiorów [wg Uniwersytet Kentucky]
Genealogia
Concord → 100% V.labrusca Podobne odmiany : Fredonia
Ephraim Bull posadził nasiona v. labruska w 1843 roku. W 1849 zaowocowała a odmianę nazwano Concord. Obecnie uznaje się, że jest to jednak hybryda (v. labruska z v.viniferą, patrz http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Concord.pdf ). Nasiona były zebrane z labruski ale w pobliżu rosła inna starsza jeszcze odmiana mieszańcowa 'Cotawba' (v.labruska z v. viniferą).
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/4{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Cięcie
Synonimy
Bergerac, Dalmadin, Feherhatu, Fekete Noah, Furmion Noir, Gorin, Kek Olasz, Nyarlevelue, Olasz Kek
Dojrzewanie
Skierniewice 2012 - zbiór: 15/10; plon : 1,63 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 3,76g; ekstrakt: 15,9%
Wino
- Concord red 2022 (Uhudler) - semi dry; 12.5%vol; Acidity (g/l): 7.3; Residual sugar (g/l):9.8; Total sulfur (mg/l):55; Austria/Burgenland; testy : Berlin -winter tasting- 2023; medal gold
Literatura
Linki
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- wg: NPGS: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; ;grono, jagody, pestki; ;szczegółowe dane obserwacyjne
- wg VIVC: koronka, koronka_spód, liście, rozmiary grona, grono;
- wg UC Davis: koronka; ;lisć; ;spód liścia; ;grono
Inne zdjęcia
Wikimedia: krzew ; vynemedis.lt:grona; ;grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 11-20.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis labrusca + |
| Ilość dni | 165 + |
| Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 115 + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 150 -200g + |
| Masa jagód | 3,7 g + |
| Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
| Odmiana | Concord + i Fredonia + |
| Rozmiar jagód | 18-20 mm + |
| Smak | Labrusca + |
| Wzrost | Bardzo silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
| Zawartość cukrów | 16,5 + |

