modified on 28 lis 2024 at 18:58 ••• 11 616 views

Bacska

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Tematy na naszym forum: uzupeł.)
(Zdjęcia: uzupeł.)
Linia 88: Linia 88:
Plik:20092020 Bacska.jpg|Bacska - grona 20/09/2020;foto:RobertR
Plik:20092020 Bacska.jpg|Bacska - grona 20/09/2020;foto:RobertR
Plik:03102021-Bac-gr.jpg|Bacska - grona 03/10/2021;foto:RobertR
Plik:03102021-Bac-gr.jpg|Bacska - grona 03/10/2021;foto:RobertR
 +
Plik: Bacska.jpg| Bacska - grona 31/07/2024 - foto:RobertR
</gallery>
</gallery>

Wersja z 20:01, 4 sie 2024

Bacska
Bacska
Rodzice (Petra x Bianca)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry - Serbia
Masa grona 170-230 g
Masa jagód 1,8-2 g
SAT SAT: 2500 - 2600
Termin dojrzewania średnio wczesna,
Mrozoodporność 25-26 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „-26°C” nie jest obsługiwana.
Kolor gron jasny, zielono-żółty
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Nowa serbsko-węgierska odmiana typu PIWI (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic) o wysokiej odporności na mróz i choroby. Wina wysokiej jakości o neutralnym smaku. Możliwa uprawa ekologiczna.

Fenologia; podobna do odmiany Panonia (początek wegetacji , kwitnienie , veraison, dojrzewanie)

Choroby

Odporność na choroby wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7, Odporność na mączniaka prawdziwego: 7, Odporność na szarą pleśń: 8

Cięcie

8 - 10 oczek/m², lub 4-5

Dojrzewanie

Wino