modified on 4 sie 2024 at 20:36 ••• 24 603 views

Cserszegi Füszeres

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grona)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł)
 
(Nie pokazano 17 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
|odmiana = Cserszegi Füszeres
|odmiana = Cserszegi Füszeres
-
|kolor = #99B3FF
+
|kolor = #F5ACCB
|zdjęcie = Cserszegi_fuszeres.JPG
|zdjęcie = Cserszegi_fuszeres.JPG
|opis zdjęcia = Dojrzewające grona; Foto: Veteran5
|opis zdjęcia = Dojrzewające grona; Foto: Veteran5
Linia 19: Linia 19:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Węgierska przerobowa odmiana ''V.vinifera'"
+
Węgierska przerobowa odmiana ''V.vinifera" .
 +
Na Węgrzech zajmuje drugie miejsce w śród odmian białych 2820 ha (Bianca 5450 ha)
 +
 
 +
'''Miejsce uprawy''' -
 +
Dobrze rośnie na glebach piaszczystych, lessowych i mniej zwięzłych, a na glebach wapiennych charakteryzyje się świeżą, zwartą strukturą kwasową. Sprawdza się na przykład w niektórych regionach winiarskich regionu  Górnej Panonii. Podczas gdy obszary Kunság produkują głównie lekkie, świeże wina, nadające się do wczesnego picia jako produkty o pierwotnych aromatach. W niektórych przypadkach wokół jeziora Balaton wytwarza się z nich również solidne, bogate wina słodkie [''źródło: patrz linki'']
 +
 
'''Wzrost:''' umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z wyraźnie zaznaczonymi pięcioma klapami, błyszczące. Wytwarza mniej pasierbów niż [[Traminer]] Na dobrych i ciepłych stanowiskach plonuje obficie.
'''Wzrost:''' umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z wyraźnie zaznaczonymi pięcioma klapami, błyszczące. Wytwarza mniej pasierbów niż [[Traminer]] Na dobrych i ciepłych stanowiskach plonuje obficie.
Linia 29: Linia 34:
'''Miąższ :''' o delikatnym muszkatołowym aromacie i dużym ekstrakcie , szczególnie przy opóźnionym zbiorze.
'''Miąższ :''' o delikatnym muszkatołowym aromacie i dużym ekstrakcie , szczególnie przy opóźnionym zbiorze.
-
'''Dojrzewanie:''' Skierniewice 2009 – zbiór 28/09; masa gron 168g; masa jagód 1,62g;ekstrakt 18,1%(refraktometrem)
+
===Dojrzewanie===
 +
*Skierniewice 2009 – zbiór 28/09; masa gron 168g; masa jagód 1,62g;ekstrakt 18,1%(refraktometrem)
 +
*Skierniewice 2012 - zbiór: 27/09; plon: 0,58 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 2,08g; ekstrakt: 17,0%
 +
 
==Wino==
==Wino==
Jakość wina zbliżona do tego jakie uzyskuje się z odmiany „Roter Traminer” i może być alternatywą dla wina z Traminera który jest trudniejszy w uprawie (dużo późniejszy od CF)<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
Jakość wina zbliżona do tego jakie uzyskuje się z odmiany „Roter Traminer” i może być alternatywą dla wina z Traminera który jest trudniejszy w uprawie (dużo późniejszy od CF)<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
Linia 49: Linia 57:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
Węgry: [http://www.csemegeszolo.hu/images/Feherbor_fajtak/Cserszegi_fuszeres.jpg owocujący krzew];  [http://hungaricumborszalon.hu/kepek/_kep_70.jpg grona]
+
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
-
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
+
*wg safru: [http://safru.hu/pictures/cikkek/szolo/cserszegi_fuszeres.jpg grona i liście]; 
-
Plik:Cserszegi_fuszeres2.JPG|Krzew(pod folią) z dojrzewającymi gronami w Wyrach k. Tychów, 11.09.2010; Foto: Veteran5
+
*wg VIVC: ;[http://www.vivc.de/gbvp/1062.jpg koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/10149.jpg  liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/7611.jpg  grono i jagoda]
 +
*wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5b8fb922b61.png  grono i liść]
 +
 
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Węgry: [http://www.csemegeszolo.hu/images/Feherbor_fajtak/Cserszegi_fuszeres.jpg owocujący krzew];  ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Cszerszegi_Fuszeres_-_profil_li%C5%9Bcia.jpg profil liścia]; ; vynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/cserszegi-fuszeres/cserszegi-fuszeres_0.jpg grona];  ;Winnica Plechow; [https://images85.fotosik.pl/354/96ef7348b0503b58.jpg  grono 2017]
 +
 
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
 +
 
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 
</gallery>
</gallery>
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:11072023 CFs.JPG|Cserszegi Fuszeres - liść 11/07/2023; foto: ZbyszekB
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:19082018 Csersegi F-gr.jpg|Cserszegi Füszeres - grona 19/08/2018;foto:RobertR
 +
Plik:CsF.jpg| Cserszegi Fuszeros - grona 31/07/2024; foto: RobertR
 +
</gallery>
 +
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:Cserszegi_fuszeres2.JPG|Krzew(pod folią) z dojrzewającymi gronami w Wyrach k. Tychów, 11.09.2010; Foto: Veteran5
 +
Plik:19082018 Csersegi F-krz.jpg|Cserszegi Füszeres - krzew 19/08/2018;foto:RobertR
 +
Plik:05092021CsF-krz.jpg|Cserszegi Füszeres - krzewy 05/09/2021;foto:RobertR
 +
Plik:03102021-CsF.jpg|Cserszegi Füszeres - krzew 03/10/2021;foto:RobertR
 +
 +
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 20:36, 4 sie 2024

Cserszegi Füszeres
Dojrzewające grona; Foto: Veteran5
Dojrzewające grona; Foto: Veteran5
Rodzice Gewürztraminer x Irsai Oliver
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 150-180 g
Rozmiary jagód 14 mm
smak muszkat
SAT 2500-2600
Termin dojrzewania 25.09-5.10
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron różowo-żółte
Zastosowanie przerobowe

Opis

Węgierska przerobowa odmiana V.vinifera" . Na Węgrzech zajmuje drugie miejsce w śród odmian białych 2820 ha (Bianca 5450 ha)

Miejsce uprawy - Dobrze rośnie na glebach piaszczystych, lessowych i mniej zwięzłych, a na glebach wapiennych charakteryzyje się świeżą, zwartą strukturą kwasową. Sprawdza się na przykład w niektórych regionach winiarskich regionu Górnej Panonii. Podczas gdy obszary Kunság produkują głównie lekkie, świeże wina, nadające się do wczesnego picia jako produkty o pierwotnych aromatach. W niektórych przypadkach wokół jeziora Balaton wytwarza się z nich również solidne, bogate wina słodkie [źródło: patrz linki]


Wzrost: umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z wyraźnie zaznaczonymi pięcioma klapami, błyszczące. Wytwarza mniej pasierbów niż Traminer Na dobrych i ciepłych stanowiskach plonuje obficie.

Grona: średnie ,rzadziej duże o masie ok.170g, cylindrycznostożkowate, najczęściej luźne.

Jagody: jasnoróżowe, kuliste, małe o masie ok.1,6g.

Miąższ : o delikatnym muszkatołowym aromacie i dużym ekstrakcie , szczególnie przy opóźnionym zbiorze.

Dojrzewanie

  • Skierniewice 2009 – zbiór 28/09; masa gron 168g; masa jagód 1,62g;ekstrakt 18,1%(refraktometrem)
  • Skierniewice 2012 - zbiór: 27/09; plon: 0,58 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 2,08g; ekstrakt: 17,0%

Wino

Jakość wina zbliżona do tego jakie uzyskuje się z odmiany „Roter Traminer” i może być alternatywą dla wina z Traminera który jest trudniejszy w uprawie (dużo późniejszy od CF)[1]

Choroby

Odporność powyżej przeciętnej dla vinifer

Cięcie

Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Dobrze plonuje z łóz ciętych na 6-8 pąków, a przy cięciu na czopy powinny być one długie na 4 -5 pąków

Synonimy

Mrozoodporność

Skierniewice

2008/2009 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 37,5 %;(Chasellas Dore – 60,1); (Bianca 56,5)

2009/2010 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 56%;( Chasellas Dore-62%);(Bianca-61,5)

Literatura


Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Węgry: owocujący krzew;  ;profil liścia; ; vynmedis.lt:grona;  ;Winnica Plechow; grono 2017

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cserszegi Füszeres — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie25.09-5.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowo-żółte  +
KrajWęgry  +
Masa150 -180g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaCserszegi Füszeres  +, Gewürztraminer  + i Irsai Oliver  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.500 -2600  +
SmakMuszkat  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +