Adalmiina
Z Winogrona.org
(→Wino: aktuakizacja linków) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 2 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 87: | Linia 87: | ||
*http://lescepages.free.fr/adalmiina.html | *http://lescepages.free.fr/adalmiina.html | ||
*http://www.winemanager.com/slarsen/Gb2010/Articles/var/Adalmiina/Adal.htm | *http://www.winemanager.com/slarsen/Gb2010/Articles/var/Adalmiina/Adal.htm | ||
+ | *http://www.vineyardsathh.com/whites/ | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Linia 118: | Linia 119: | ||
Plik:9ae7d32120e15a6d.jpg|Adalmiina - grona, foto: Jano | Plik:9ae7d32120e15a6d.jpg|Adalmiina - grona, foto: Jano | ||
Plik:Fc09e6bc14c5521d.jpg|Adalmiina - grono, foto: Jano | Plik:Fc09e6bc14c5521d.jpg|Adalmiina - grono, foto: Jano | ||
- | + | Plik:Adalmina 18082024.JPG|Adalmiina - grona 18/08/2024; foto:ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> |
Aktualna wersja na dzień 21:03, 18 sie 2024
Adalmiina | |
---|---|
Adalmiina, foto: Jano | |
Rodzice | ES 2-3-17 X ES 35 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 85-120 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 2,2 g |
smak | labrusca |
GDDC | [[gddc::950 (1)]] |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | zielone-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.
Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne
Jagody: średniej wielkości ok.16mm, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie
Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca
Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora.
Młode pędy podatne na wyłamywanie przy silnym wietrze (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Parametry
Parametry rozwoju wegetacyjnego krzewu odmiany Adalmiina (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Podatność na choroby i szkodniki winorośli Adalmiina w badaniu, 2010-2013
- Mączniak rzekomy (downy mildew) - średnio podatna
- Mączniak prawdziwy (powdery mildew) - podatna
- Szara pleń - podatna
- Czarna zgnilizna - średnio podatna
- Antraknoza - średnio podatna
- Filoksera - średnio wrażliwa
Wg raportu końcowego programu nr 6579 - Québec
Cięcie
Zalecana forma prowadzenia krzewów - VSP (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Synonimy
ES 6-16-30, ELMER SWENSON 6- 16- 30
Wino
Wino lekkie,delikatne, o smaku annanasowym i mineralnym charakterze. Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym Gdy owoce przejrzałe - wino o posmaku "labrusca". Nie butelkować zbyt wcześnie (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
-
Parametry moszczu i wina (kliknij aby powiększyć)
- Adalmiina deserowe - nota 4,5/5pkt; białe deserowe 9,5%vol; średnio słodkie wino posiada świeży, winogronowy nos (Reńska Hesja)
- Adalmiina 2021; białe wytrawne ; ); Region Rokiškio r. Taručių k.; Lithuania ; Wino pachnie świeżymi jabłkami, cytrusami, melonami. Smak jest orzeźwiający, lekko mineralny, grejpfrutowy,
Literatura
Linki
- http://lescepages.free.fr/adalmiina.html
- http://www.winemanager.com/slarsen/Gb2010/Articles/var/Adalmiina/Adal.htm
- http://www.vineyardsathh.com/whites/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg NPGS: liść; ;spód liścia; ;rozmiary i kształty:grono, jagody i pestki – 2014; ;szczegółowe dane obserwacyjne
Inne zdjęcia
grona; ;krzew; ;grono i liście; ;liść; ;grono i liść;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Adalmiina — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feedDojrzewanie 15-30.09 + Drewnienie łozy dobre + Gatunek Hybryda międzygatunkowa + Kolor gron zielone-żółte + Kraj USA + Masa 85 -120g + Masa jagód 2,2 g + Mrozoodpornosc 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + Odmiana Adalmiina + Plenność bardzo wysoka + Rozmiar jagód 16 mm + Smak Labrusca + Wzrost średnio silny + Zastosowanie Zastosowanie przerobowe + Zawartość cukrów 20 + Zawartość kwasów 8 +