modified on 19 sie 2024 at 19:49 ••• 25 779 views

Dublański

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Dojrzewanie: uzupeł.)
(Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 2 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 86: Linia 86:
'''Kwiatostan'''
'''Kwiatostan'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
 
+
Plik:Dublański 02062024.JPG|Dublański - kwiatostany 02/06/2024; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 98: Linia 98:
Plik:15082023 Dublański grono.jpg|Dublański - grono 15/08/2023; foto:RobertR
Plik:15082023 Dublański grono.jpg|Dublański - grono 15/08/2023; foto:RobertR
Plik:22082023 Dubl.JPG|Dublański - grono  22/08/2023; foto:ZbyszekjB
Plik:22082023 Dubl.JPG|Dublański - grono  22/08/2023; foto:ZbyszekjB
 +
Plik:Dubla-ski.jpg|Dublański - grona 31/07/2024; foro:RobertR
 +
Plik:Dubl 18082024.JPG|Dublański - grona 18/08/2024; foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 19:49, 19 sie 2024

Dublański
Dublański - grona 22/07/2018; foto:RobertR
Dublański - grona 22/07/2018; foto:RobertR
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 180 g
Rozmiary jagód 14 x 16 mm
Masa jagód 2 g
smak muszkat i miód
SAT 2400
Termin dojrzewania pierwsza połowa września
Ilość dni dojrzewania 110-115
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron biało-żółtawe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Odmiana znaleziona w miejscowości Dublany na przedmieściach Lwowa i stąd nazwa tego kultywaru (wg informacji p. Ryszarda Piątka, właściciela szkółki w Zawadzie oraz na podstawie wypowiedzi z ukraińskiego forum winogrodniczego). Przed II wojną światową w Dublanach funkcjonowała Akademia Rolnicza, bardzo zasłużona polska placówka naukowo-badawcza. Prowadzono tam obserwacje i badania roślin sadowniczych w kolekcji pomologicznej. Przypuszczalnie z tej właśnie kolekcji pochodzi 'Dublański' ("Dublianskij").

  • Odmiana wrażliwa na niedobór magnezu, wymaga nawożenia tym pierwiastkiem.

Choroby

Odporna na choroby : oidium 2,5 pkt; botrytis 2 pkt w skali Gusfelda. Wysoka odporność na mączniaka rzekomego (geny Rpv10 i Rpv3),

Cięcie

Synonimy

Biała Hybryda, Dublański [w poprawnym zapisie w języku polskim]

Dojrzewanie

Wino

Tematy na naszym forum

Literatura

Multimedia

Opinie

  • Bogdan Pavlij (na forum ukraińskim)

Odmiana znaleziona na przedmieściach Lwowa i stąd wywodzi się jej nazwa. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie , ale mogą wisieć na krzewie do późnej jesieni ponieważ wykazują pełną odporność na szarą plesń. Przy późnym zbiorze owoce mają smak gałki muszkatołowej i miodu. Przy -28 stopniach bez okrywania zimą pąki nie przemarzły i krzew zaowocował w 100 % . Możliwy wyrób win półwytrawnych przy 22% cukru.

Odmiana znaleziona w pobliżu Lwowa, a jej nazwa pochodzi od dzielnicy gdzie została znaleziona. Niektórzy sugerują ,że Dublański i Biała Hybryda to jedna i ta sama odmiana, ale nie jest to prawdą, nawet jeżeli smakują i wyglądają podobnie. Odmiana ‘Biała Hybryda ‘ ma jagody białe (jak w nazwie) z niewielką opalenizną.Odpornoć na mróż w granicach -28 °C i siła wzrostu krzewu duża Odmiana ‘Dublański’ ma jagody z mocną opalenizną, często niemal różowe, lub bursztynowo-różowe. Mrozoodpornoć w granicach -29 do -34 °C i siła wzrostu krzewu średnia

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

grona 30/09/2017;  ;krzew;  ; grona;  ;koronka

Inne zdjęcia

Сидорук Василии:jagody;  ;Winnica Plechow: grona - koniec czerwca 2017;  ;Revajedlicka: grona;  ;grono;  ;grona;  ; womanexpertus: grona;  ;Vinograd-Shell krzew

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Dublański — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewaniepierwsza połowa września  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni110-115  +
Kolor gronbiało-żółtawe  +
KrajUkraina  +
Masa180 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaDublański  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośliduża %  +
Rozmiar jagód14 x 16 mm  +
Sat2.400  +
SmakMuszkat i miód  +
Wzrostb.silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,5  +
Zawartość kwasów7  +