Aromella
Z Winogrona.org
Grapeseater (dyskusja | wkład) |
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 29 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |kolor=# | + | |kolor=#FFD700 |
|odmiana=Aromella | |odmiana=Aromella | ||
+ | |zdjęcie=Aromella 15092022.JPG | ||
+ | |opis zdjęcia=Aromella - grono 15/09/2022; foto:ZbyszekB | ||
+ | |rodzice=[[Traminette]] x Ravat 34 | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=USA | |kraj pochodzenia=USA | ||
Linia 33: | Linia 36: | ||
'''Jagody''' małe, okrągłe, żółte o masie około 1,53 g (średnia) | '''Jagody''' małe, okrągłe, żółte o masie około 1,53 g (średnia) | ||
+ | W czasie badań i obserwacji na przestrzeni 18 lat w Stacji Doświadczalnej New York - wykazała mrozoodporność około -27st.C (LT50) nieco większą od odmiany rodzicielskiej [[Traminette]] której mrozoodporność w tych samych warunkach kształtowała się na poziomie -26st.C(LT50) | ||
+ | ==Genealogia== | ||
+ | <gallery widths=100px heights=100px perrow=4> | ||
+ | Plik:Aromella-drzewko.JPG|Aromella - drzewko genealogiczne | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 43: | Linia 52: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
NY76.0844.24 | NY76.0844.24 | ||
+ | ==Parametry dojrzewania== | ||
+ | <gallery widths=100px heights=50px perrow=4> | ||
+ | Plik:Aromella-monitoring.JPG|Aromella - monitoring dojrzewania i parametry win | ||
+ | Plik:Aromella - monit2017.JPG|Aromella - monitoring dojrzewania 2017 - Finger Lakes | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | *Ohio/Wooster 2020 - zbiór 15/09 ; GDD 1487; cukier 18,7 Brox; TA 9,8 g/L; pH 3,03; wskaź. dojrzałości: (18,7/9,8)*10=19 | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/b/b0/Aromella_2023.JPG Monitoring dojrzewania 2023 na północnym Mazowszu] | ||
+ | |||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
+ | ==Wino== | ||
+ | *[https://turtlerunwinery.com/product/aromella-2019/ Aromella 2019] wytrawne;11,75% vol; TA 6,3g/l; pH 3,57 | ||
+ | *[https://storage.googleapis.com/cdn.vinoshipper.com/wine/09130297-b14f-4649-982c-81073e34adf9.jpg Aromella 2019]; białe pół-wytrawne 12%vol, cuk.reszt. 3,2% | ||
+ | *[https://storage.googleapis.com/cdn.vinoshipper.com/wine/f6b33abe-83cf-4dd1-a165-791322162804.jpg Aromella 2020]; białe wino stołowe; 12%vol; aromaty wiciokrzewu i muskatu | ||
+ | *[https://www.tastings.com/Product-Images/Wine/2023/5_15_2023/247582_z.jpg Aromella 2022 ] - białe wytrawne, 10,5%vol, RS :4%, 91 Points, Category: Other White Hybrid, Date Tasted: 17/05/2023; USA/Lake Michigan Shore | ||
+ | |||
+ | ===Enologia=== | ||
+ | Wg Cornel University | ||
+ | |||
+ | "Aromella" – próby od 1995 roku. Aromatyczne wina charakteryzujące się nutami ananasa, wiciokrzewu, skórki owoców cytrusowych i kwiatów. Charakterystyczny muskat. Moszcz (Finger Lakes) owoców jest podobny do "Rieslinga" średnio 19,5 ° Brixa, pH 3.0, i TA 12 g / l | ||
+ | Nieznaczne odkwaszanie może być niezbędne dla optymalnej równowagi podniebienia w chłodniejszych latach, dla win wytrawnych. FJM nie jest wskazana. | ||
+ | Przyswajalny azot (YAN) średnio 177mg/L (za okres 3 lat 2010-12 od 131 do 241 mg/l) | ||
+ | Zalecany pomiar YAN i uzupełnianie pożywki dla drożdży. | ||
+ | Wg badań 24 godzinna zimna sedymentacja wpływa pozytywnie na aromaty wina nie zwiększając goryczy. | ||
+ | Zalecana chłodna fermentacja 12-13 st.C. | ||
+ | Polecane drożdże: EC 1118, V 1116, QA23, W15,R2. | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | ===Linki=== | ||
+ | *https://grapesandwine.cals.cornell.edu/sites/grapesandwine.cals.cornell.edu/files/shared/%E2%80%98Aromella%E2%80%99%20FINAL.pdf Cornel University – opis i parametry | ||
+ | *http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22529 | ||
+ | *https://www.fulkersonwinery.com/fruit/aromella/ | ||
+ | *http://lescepages.free.fr/aromella.html | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
+ | [https://doubleavineyards.com/media/catalog/product/optimized/b/5/b5b1f38e6358c957d4d0e4152e5196b0f4a3ecd8ccb716078a74985c8bcda0a6/double-a-vineyards-ny763-grapevines.jpg grono]; ;[https://journals.ashs.org/view/journals/hortsci/49/5/full-676fig1.jpg grono] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | *[http://ucanr.org/blogs/Raisinramblings/blogfiles/11980.jpg grona i liście] | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia forumowiczów=== | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
- | Plik: | + | Plik:Aromella 03062022.JPG| Aromella - koronki i kwiatostany 03/06/2022; foto:ZbyszekB |
- | + | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
'''Liście''' | '''Liście''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
- | + | Plik:09062020 Aromella.JPG| Aromella - liście 09/06/2020; foto:ZbyszekB | |
- | + | Plik:01082023 Aromella.jpg| Aromella - liść 01/08/2023; foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
'''Kwiatostan''' | '''Kwiatostan''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
- | + | Plik:Aromella 23062022.JPG|Aromella - kwiatostan 23/06/2022; foto: ZbyszekB | |
- | + | Plik:Aromella 22062023.JPG|Aromella - kwiatostan 22/06/2023; foto: ZbyszekB | |
+ | Plik:Aromella 08062024.JPG|Aromella - kwiatostan 08/06/2024; foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
'''Grona''' | '''Grona''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
- | + | Plik:Aromella gr 15092022.JPG|Aromella - grona 15/09/2022; foto:ZbyszekB | |
+ | Plik:Aromella 28082024.JPG|Aromella - grono 28/08/2024; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Aromella gr 27092025.JPG|Aromella - grono 27/09/2024; foto:ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> |
Aktualna wersja na dzień 18:53, 27 wrz 2024
Aromella | |
---|---|
Aromella - grono 15/09/2022; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Traminette x Ravat 34 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 110 g |
Masa jagód | 1,53 g |
smak | Muszkat i brzoskwinia |
Termin dojrzewania | przełom września i października |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | jasno-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 12 g/l |
Opis
POCHODZENIE
"Aromella" została wyhodowana w New York State Agricultural Experiment Station in Geneva, Cornell University , jako krzyżówka Traminette i Ravat 34 w 1976 roku. Sadzonki zostały posadzone w 1978 roku a wina zostało po raz pierwszy wykonane w 1983 roku. Oryginalne sadzonki znane jako NY76.0844.24 były propagowane do badań w 1990.
OPIS
W czasie badań 1995-2011
Wzrost krzewów srednio-silny. Pękanie pąków i dojrzewanie wcześniejsze niż odmiany Traminette. Grona długie i luźne o masie około 110 g. Jagody małe, okrągłe, żółte o masie około 1,53 g (średnia)
W czasie badań i obserwacji na przestrzeni 18 lat w Stacji Doświadczalnej New York - wykazała mrozoodporność około -27st.C (LT50) nieco większą od odmiany rodzicielskiej Traminette której mrozoodporność w tych samych warunkach kształtowała się na poziomie -26st.C(LT50)
Genealogia
Choroby
Średnio odporna na choroby grzybowe. Mało podatna na filokserę liciową. Bardzo wrażliwa na herbicydy typu 2,4-D.
Cięcie
Synonimy
NY76.0844.24
Parametry dojrzewania
- Ohio/Wooster 2020 - zbiór 15/09 ; GDD 1487; cukier 18,7 Brox; TA 9,8 g/L; pH 3,03; wskaź. dojrzałości: (18,7/9,8)*10=19
- Monitoring dojrzewania 2023 na północnym Mazowszu
Tematy na naszym forum
Wino
- Aromella 2019 wytrawne;11,75% vol; TA 6,3g/l; pH 3,57
- Aromella 2019; białe pół-wytrawne 12%vol, cuk.reszt. 3,2%
- Aromella 2020; białe wino stołowe; 12%vol; aromaty wiciokrzewu i muskatu
- Aromella 2022 - białe wytrawne, 10,5%vol, RS :4%, 91 Points, Category: Other White Hybrid, Date Tasted: 17/05/2023; USA/Lake Michigan Shore
Enologia
Wg Cornel University
"Aromella" – próby od 1995 roku. Aromatyczne wina charakteryzujące się nutami ananasa, wiciokrzewu, skórki owoców cytrusowych i kwiatów. Charakterystyczny muskat. Moszcz (Finger Lakes) owoców jest podobny do "Rieslinga" średnio 19,5 ° Brixa, pH 3.0, i TA 12 g / l Nieznaczne odkwaszanie może być niezbędne dla optymalnej równowagi podniebienia w chłodniejszych latach, dla win wytrawnych. FJM nie jest wskazana. Przyswajalny azot (YAN) średnio 177mg/L (za okres 3 lat 2010-12 od 131 do 241 mg/l) Zalecany pomiar YAN i uzupełnianie pożywki dla drożdży. Wg badań 24 godzinna zimna sedymentacja wpływa pozytywnie na aromaty wina nie zwiększając goryczy. Zalecana chłodna fermentacja 12-13 st.C. Polecane drożdże: EC 1118, V 1116, QA23, W15,R2.
Literatura
Linki
- https://grapesandwine.cals.cornell.edu/sites/grapesandwine.cals.cornell.edu/files/shared/%E2%80%98Aromella%E2%80%99%20FINAL.pdf Cornel University – opis i parametry
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22529
- https://www.fulkersonwinery.com/fruit/aromella/
- http://lescepages.free.fr/aromella.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | przełom września i października + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasno-żółte + |
Kraj | USA + |
Masa | 110 g + |
Masa jagód | 1,53 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Aromella + |
Plenność | wysoka + |
Smak | Muszkat i brzoskwinia + |
Wzrost | śednio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19,5 + |
Zawartość kwasów | 12 + |