modified on 18 paź 2024 at 20:38 ••• 162 641 views

Seyval Blanc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: aktualizacja i uzupeł.)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 21 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFD700
|odmiana=Seyval Blanc
|odmiana=Seyval Blanc
|zdjęcie=143_Seyval_Blanc_SEYVAL_BLANC_-_grono_P._Pawluczuk.jpg
|zdjęcie=143_Seyval_Blanc_SEYVAL_BLANC_-_grono_P._Pawluczuk.jpg
Linia 11: Linia 11:
|masa jagód=1,3-2
|masa jagód=1,3-2
|smak=neutralny-mineralny
|smak=neutralny-mineralny
-
|SAT=2550
+
|SAT=2550-2650
 +
|GDDC=1150
|termin dojrzewania=przełom wrzesień-październik
|termin dojrzewania=przełom wrzesień-październik
|ilość dni dojrzewania=150-160
|ilość dni dojrzewania=150-160
Linia 39: Linia 40:
43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi
43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi
-
 
+
==Fenologia==
 +
[http://www.winogrona.org/images/6/6a/Seyval.PNG  Seyval blanc na półn. Mazowsu]
==Parametry==
==Parametry==
*Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
*Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
Linia 86: Linia 88:
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23834_242_5668.pdf Seyval Blanc 2013 bio (89pkt)] - 11,9%vol, cukier 3g/l, kwasy 6g/l potencjał 2016r (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23834_242_5668.pdf Seyval Blanc 2013 bio (89pkt)] - 11,9%vol, cukier 3g/l, kwasy 6g/l potencjał 2016r (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25856_283_6669.pdf Seyval blanc 2014 (96pkt)] - 10%vol, cukier 36g/l, kwasy 8g/l, potencjał 2019r (PIWI 2015)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25856_283_6669.pdf Seyval blanc 2014 (96pkt)] - 10%vol, cukier 36g/l, kwasy 8g/l, potencjał 2019r (PIWI 2015)
 +
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/c936f364-d95a-4d2a-9e87-d2dfac4f7def/  Seyval 2018 - białe, wytrawne 12%vol ]; Winnica Vanellus 
 +
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/76739924-e528-4f92-a42d-8a3c85a91759/  Seyval 2019  - białe ,wytrawne 12%vol]; Winnica słońce i Wiatr
 +
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/7adfa082-91d8-4502-937a-f4d15ec8850c/  Seyval 2019  - białe ,wytrawne 12%vol]; Winnica Witaj Słońce                                                                                                                                                                                                                     
 +
*[http://www.wsag.de/wein.php?id=49759&lang=en  Seyval 2020]  95pkt na international PIWI 2021; krzewy 20 letnie prowadz. forma guyot
 +
*[https://www.winnicasilesian.pl/wp-content/uploads/2022/09/seyvalblanc_small-min-768x959.jpg  Seyval 2021 - białe wytrawne] 13%vol; TA 8,2g/l; cuk.3g/l; Winnica Silesia
 +
*[https://winnicaplochockich.pl/wp-content/uploads/2023/06/Projekt-bez-nazwy.png Seyval 2022 półwytrawne]; 11,5%vol;  TA 6,3g/l; Winnica Płochockich
 +
*[https://winopasja.pl/_next/image?url=https%3A%2F%2Fassets.winopasja.pl%2Fproducts%2F102%2FmainImage-1701640021527-1701640021&w=640&q=75  Seyval 2022 - wytrawne]; 11,5%, TA 5,5g/l; cuk.0,5g/l; aromaty: ananas, cytryna, drożdże, grejpfrut, zielone jabłko,;Winnica Tęgie Grono / Wielkopolska
 +
*[https://winopasja.pl/_next/image?url=https%3A%2F%2Fassets.winopasja.pl%2Fproducts%2F339%2FmainImage-1711468822237-1711468822&w=640&q=75 Seyval 2023 - półwytrawne]; 11,5%, TA 6,83g/L, RS 6g/L; aromaty jabłek, brzoskwiń, mango, cytrusów i ziół; Żnin/Kujawsko-Pomorskie
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice -  może być uprawiana bez ochrony chemicznej
+
*Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice -  może być uprawiana bez ochrony chemicznej
-
 
+
*Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce i liście są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego.
-
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce i liście są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego.
+
W skali 1 do 9 - '''wynik 2/2'''{B/L]  B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9
W skali 1 do 9 - '''wynik 2/2'''{B/L]  B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9
(1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie)
(1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie)
Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
-
 
+
*Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80
-
Mała podatność na antraknozę – rzędu 8
+
-
 
+
-
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80
+
(0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża)
(0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża)
Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
 +
*wg badań belgijskich (patrz linki) w skali OVI : m.rz. - liście 5, jagody 9; m.pr. - zarówno liście jak i jagody 8; szara pleśń 6
 +
*geny odporności Rpv 3.2 i Rpv 3.3 (mączniak rzekomy); Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 117: Linia 125:
*http://fr.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
*http://fr.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
*http://nl.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
*http://nl.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
-
 
+
*http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Seyval_19.pdf
-
 
+
*https://www.fulkersonwinery.com/fruit/seyval-blanc/
 +
*https://vineo.pl/seyval-blanc
'''Opinie na forum:'''
'''Opinie na forum:'''
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/seyval-blanc-hybryda-stara-ale-jara-t3087.html Seyval Blanc - hybryda stara ale jara]
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/seyval-blanc-hybryda-stara-ale-jara-t3087.html Seyval Blanc - hybryda stara ale jara]
Linia 125: Linia 134:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany===
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany===
-
*ars-gren:  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211758  liść];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224409 spód liścia];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=212034 grono]; ;;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310050 kwiaty];  ;  ;;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=316141 grono, jagody i pestki];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1006957 Szczegółowe dane obserwacyjne]
+
*NPGS:  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211758  liść];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224409 spód liścia];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=212034 grono]; ;;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310050 kwiaty];  ;  ;;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=316141 grono, jagody i pestki];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1006957 Szczegółowe dane obserwacyjne]
*VIVC:  ;[http://www.vivc.de/gbvp/1855.jpg koronka];    ;[http://www.vivc.de/gbvp/16789.jpg liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/17317.jpg grono];    ;[http://www.vivc.de/gbvp/16761.jpg  krzew]
*VIVC:  ;[http://www.vivc.de/gbvp/1855.jpg koronka];    ;[http://www.vivc.de/gbvp/16789.jpg liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/17317.jpg grono];    ;[http://www.vivc.de/gbvp/16761.jpg  krzew]
-
*Plantgrape: [http://plantgrape.plantnet-project.org/img/SeyvalB_BG_SP.JPG  koronka];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Seyval_feuille.jpg   liść];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Seyval_grappe.jpg  grono]
+
* INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/SeyvalB_BG_SP.JPG  koronka];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Seyval_feuille.jpg liść];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Seyval_grappe.jpg  grono]
*wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a590d691ed9f.png grono i liść]
*wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a590d691ed9f.png grono i liść]
 +
*[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=4843//All Identyfikator (wg OIV):]
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
-
Winnica Golesz -  [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/seyval-blanc.jpg grona]; Cornell University : [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/seyval.jpg grono];  ;Wikimedia [https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Seyval_blanc Galeria];
+
Winnica Golesz -  [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/seyval-blanc.jpg grona]; Cornell University : [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/seyval.jpg grono];  ;Wikimedia [https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Seyval_blanc Galeria]; ;[https://www.victoriananursery.co.uk/images/800/sq-grape-vine-seyval-blanc-004.jpg grona];  ;Sadowniczy : [https://www.sadowniczy.pl/pol_pm_Winorosl-winogrona-Seywal-161751_4.jpg  grono];  [https://www.sadowniczy.pl/pol_pm_Winorosl-winogrona-Seywal-161751_10.jpg liście]
== Zdjęcia wykonane przez forumowiczów ==
== Zdjęcia wykonane przez forumowiczów ==
Linia 153: Linia 163:
Plik:Seyval blanc.JPG|Seyval blanc - kwiatostany; Foto: GrapesEater
Plik:Seyval blanc.JPG|Seyval blanc - kwiatostany; Foto: GrapesEater
Plik:Seyval_kwiatostany.jpg|Seyval Blanc - kwiatostany; Foto: ZbyszekB
Plik:Seyval_kwiatostany.jpg|Seyval Blanc - kwiatostany; Foto: ZbyszekB
-
 
+
Plik:29062020 Seyval.JPG|Seyval Blanc - kwiatostany 29/06/2020;foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 162: Linia 172:
Plik:255_Seyval_Blanc_-_grona_Z._Banasiak.jpg|Seyval Blanc - grona, Foto: Zenek
Plik:255_Seyval_Blanc_-_grona_Z._Banasiak.jpg|Seyval Blanc - grona, Foto: Zenek
Plik:SeyvalB2.jpg|Seyval Blanc grona; fot. gronkowiec  
Plik:SeyvalB2.jpg|Seyval Blanc grona; fot. gronkowiec  
-
Plik:Seyval1.jpg|Seyval Blanc - faza zielonego groszku - 2012; Foto: ZbyszekB
 
Plik:Seyval-grona.jpg|Seyval Blanc - grona  6/09/2012; Foto: ZbyszekB
Plik:Seyval-grona.jpg|Seyval Blanc - grona  6/09/2012; Foto: ZbyszekB
Plik:Seyval-gr.jpg|Seyval Blanc - grona  2/10/2012; Foto: ZbyszekB
Plik:Seyval-gr.jpg|Seyval Blanc - grona  2/10/2012; Foto: ZbyszekB
Linia 168: Linia 177:
Plik:SeywalBlanc1.JPG|grono foto:Krys
Plik:SeywalBlanc1.JPG|grono foto:Krys
Plik:Seyval2012.JPG|Wielkość grona; Foto: GrapesEater
Plik:Seyval2012.JPG|Wielkość grona; Foto: GrapesEater
-
 
+
Plik:18102021-Seyval.JPG|Seyval blanc - grona 18/10/2021;foto: ZbyszekB
 +
Plik:Seyval 18102024.JPG|Seyval B - grona 18/10/2024; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 20:38, 18 paź 2024

Seyval Blanc
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk
Rodzice Seibel 4995 x Seibel 4986
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 180-450 g
Rozmiary jagód 12-16 mm
Masa jagód 1,3-2 g
smak neutralny-mineralny
SAT 2550-2650
GDDC 1070
Termin dojrzewania przełom wrzesień-październik
Ilość dni dojrzewania 150-160
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie 100-105
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 20,7 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami; na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. W uprawie na gorszych glebach należy stosować krótsze cięcie i formę Casenave'a. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz, i zupełnej odporności na choroby grzybowe -- może być uprawiana bez ochrony chemicznej. [1] [1] [1]Wina lekko owocowe,świeże.Aromaty owoców cytrusowych i kiwi.

Genealogia

Seyval Blanc = s.4995 x s.4986

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi

Fenologia

Seyval blanc na półn. Mazowsu

Parametry

  • Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%[1]
  • Iowa(winnica nr1) zbiór 10/09/2010 ; masa jagody 2,42; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,08; TA 13,5 g/l; GDD 2763ºF (1535ºC)
  • Iowa (winnica nr2) zbiór 18/08/2010; masa jagody 2,05; ekstrakt 17,5Brix; pH 3,35; TA 9,9g/l; GDD 2581ºF (1434ºC) (pH approachin g max.)
  • Iowa (winnica nr3) zbiór 16/08/2010 - ekstrakt 18,4Brix; pH 3,51; TA 7,65g/l; GDD 2434ºF (1352ºC) (pH over max.)
  • wg New York Cornell University :

1964r zbiór 28/09 - 18,7Brix - 7,4g/l kwasy ; taniny 0,2g/l

1966r zbiór 29/09 - 20Brix; 8,0g/l kwasy ; taniny 0,2g/l

1967r zbiór 26/09 - 20,5Brix; 8,7g/l kwasy; taniny 0,21g/l

1968r zbiór 26/09 - 18,4Brix; 7,6g/l kwasy; taniny 0,17g/l

1969r zbiór 23/09 - 20,2Brix; 7,5g/l kwasy; taniny 0,2g/l

1970r zbiór 16/09 - 18,5Brix; 9,4g/l kwasy; taniny 0,19g/l

1971r zbiór 23/09 - 14,5Brix; 8,8g/l kwasy; taniny 0,17g/l

1972r zbiór 11/09 - 17Brix; 8,1g/l kwasy; taniny 0,17g/l

1973r zbiór 17/09 - 20Brix; 6,8g/l kwasy; taniny 0,2g/l

  • Winnica Victoria 2011
  • Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,49 kg/krzew; masa gron: 170g; masa jagód: 1,68g; ekstrakt:21,1%
  • Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 4-5 gron/krzew, zbiory 26/09, 23,5 Brix, kwasy 6,5 g/l, pH 3,14 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)

Dojrzewanie


Wino

Wino o harmonijnym smaku i aromacie , należy tradycyjnie do najlepszych, jakie można uzyskać w polskich warunkach.[1]

Choroby

  • Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice - może być uprawiana bez ochrony chemicznej
  • Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce i liście są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego.

W skali 1 do 9 - wynik 2/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.

  • Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80

(0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

  • wg badań belgijskich (patrz linki) w skali OVI : m.rz. - liście 5, jagody 9; m.pr. - zarówno liście jak i jagody 8; szara pleśń 6
  • geny odporności Rpv 3.2 i Rpv 3.3 (mączniak rzekomy); Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)

Cięcie

Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Pędy zaleca się ciąć krótko (3-5 pąków), na dobrych stanowiskach średnio długo (6-8 pąków). Na młodych krzewach należy usuwać części kwiatostanów, gdyż nadmierne owocowanie zbyt silnie ogranicza rozwój roślin i utrudnia ich prawidłowe uformowanie.[1]

Synonimy

Seyve Villard 5-276, SV 5276.


Literatura

Linki

Opinie na forum:

  1. Seyval Blanc - hybryda stara ale jara
  2. Seyval Blanc

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona; Cornell University : grono;  ;Wikimedia Galeria;  ;grona;  ;Sadowniczy : grono; liście

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Seyval Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie3-5 oczek/m2  +
Dojrzewanieprzełom wrzesień-październik  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1070  +
Ilość dni150-160  +
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie100-105  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajFrancja  +
Masa180 -450g  +
Masa jagód1,3-2 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaSeyval Blanc  +, Seibel 4995  +, Seibel 4986  +, Seyve Villard 5-276  + i SV 5276  +
Plennośćbardzo wysoka  +
Płodność latorośli2,1 %  +
Rozmiar jagód12-16 mm  +
Sat2.550 -2650  +
SmakNeutralny-mineralny  +
Wzrostbardzo silny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów20,7  +
Zawartość kwasów8  +