Seyval Blanc
Z Winogrona.org
(→Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: uzup.) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 18 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |kolor=# | + | |kolor=#FFD700 |
|odmiana=Seyval Blanc | |odmiana=Seyval Blanc | ||
|zdjęcie=143_Seyval_Blanc_SEYVAL_BLANC_-_grono_P._Pawluczuk.jpg | |zdjęcie=143_Seyval_Blanc_SEYVAL_BLANC_-_grono_P._Pawluczuk.jpg | ||
Linia 11: | Linia 11: | ||
|masa jagód=1,3-2 | |masa jagód=1,3-2 | ||
|smak=neutralny-mineralny | |smak=neutralny-mineralny | ||
- | |SAT=2550 | + | |SAT=2550-2650 |
+ | |GDDC=1150 | ||
|termin dojrzewania=przełom wrzesień-październik | |termin dojrzewania=przełom wrzesień-październik | ||
|ilość dni dojrzewania=150-160 | |ilość dni dojrzewania=150-160 | ||
Linia 39: | Linia 40: | ||
43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi | 43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi | ||
- | + | ==Fenologia== | |
+ | [http://www.winogrona.org/images/6/6a/Seyval.PNG Seyval blanc na półn. Mazowsu] | ||
==Parametry== | ==Parametry== | ||
*Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | *Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
Linia 86: | Linia 88: | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23834_242_5668.pdf Seyval Blanc 2013 bio (89pkt)] - 11,9%vol, cukier 3g/l, kwasy 6g/l potencjał 2016r (PIWI 2014) | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23834_242_5668.pdf Seyval Blanc 2013 bio (89pkt)] - 11,9%vol, cukier 3g/l, kwasy 6g/l potencjał 2016r (PIWI 2014) | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25856_283_6669.pdf Seyval blanc 2014 (96pkt)] - 10%vol, cukier 36g/l, kwasy 8g/l, potencjał 2019r (PIWI 2015) | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25856_283_6669.pdf Seyval blanc 2014 (96pkt)] - 10%vol, cukier 36g/l, kwasy 8g/l, potencjał 2019r (PIWI 2015) | ||
+ | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/c936f364-d95a-4d2a-9e87-d2dfac4f7def/ Seyval 2018 - białe, wytrawne 12%vol ]; Winnica Vanellus | ||
+ | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/76739924-e528-4f92-a42d-8a3c85a91759/ Seyval 2019 - białe ,wytrawne 12%vol]; Winnica słońce i Wiatr | ||
+ | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/7adfa082-91d8-4502-937a-f4d15ec8850c/ Seyval 2019 - białe ,wytrawne 12%vol]; Winnica Witaj Słońce | ||
+ | *[http://www.wsag.de/wein.php?id=49759&lang=en Seyval 2020] 95pkt na international PIWI 2021; krzewy 20 letnie prowadz. forma guyot | ||
+ | *[https://www.winnicasilesian.pl/wp-content/uploads/2022/09/seyvalblanc_small-min-768x959.jpg Seyval 2021 - białe wytrawne] 13%vol; TA 8,2g/l; cuk.3g/l; Winnica Silesia | ||
+ | *[https://winnicaplochockich.pl/wp-content/uploads/2023/06/Projekt-bez-nazwy.png Seyval 2022 półwytrawne]; 11,5%vol; TA 6,3g/l; Winnica Płochockich | ||
+ | *[https://winopasja.pl/_next/image?url=https%3A%2F%2Fassets.winopasja.pl%2Fproducts%2F102%2FmainImage-1701640021527-1701640021&w=640&q=75 Seyval 2022 - wytrawne]; 11,5%, TA 5,5g/l; cuk.0,5g/l; aromaty: ananas, cytryna, drożdże, grejpfrut, zielone jabłko,;Winnica Tęgie Grono / Wielkopolska | ||
+ | *[https://winopasja.pl/_next/image?url=https%3A%2F%2Fassets.winopasja.pl%2Fproducts%2F339%2FmainImage-1711468822237-1711468822&w=640&q=75 Seyval 2023 - półwytrawne]; 11,5%, TA 6,83g/L, RS 6g/L; aromaty jabłek, brzoskwiń, mango, cytrusów i ziół; Żnin/Kujawsko-Pomorskie | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 97: | Linia 107: | ||
Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65 | Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65 | ||
*wg badań belgijskich (patrz linki) w skali OVI : m.rz. - liście 5, jagody 9; m.pr. - zarówno liście jak i jagody 8; szara pleśń 6 | *wg badań belgijskich (patrz linki) w skali OVI : m.rz. - liście 5, jagody 9; m.pr. - zarówno liście jak i jagody 8; szara pleśń 6 | ||
+ | *geny odporności Rpv 3.2 i Rpv 3.3 (mączniak rzekomy); Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 115: | Linia 126: | ||
*http://nl.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc | *http://nl.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc | ||
*http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Seyval_19.pdf | *http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Seyval_19.pdf | ||
- | + | *https://www.fulkersonwinery.com/fruit/seyval-blanc/ | |
+ | *https://vineo.pl/seyval-blanc | ||
'''Opinie na forum:''' | '''Opinie na forum:''' | ||
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/seyval-blanc-hybryda-stara-ale-jara-t3087.html Seyval Blanc - hybryda stara ale jara] | # [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/seyval-blanc-hybryda-stara-ale-jara-t3087.html Seyval Blanc - hybryda stara ale jara] | ||
Linia 122: | Linia 134: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | * | + | *NPGS: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211758 liść]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224409 spód liścia]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=212034 grono]; ;;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310050 kwiaty]; ; ;;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=316141 grono, jagody i pestki]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1006957 Szczegółowe dane obserwacyjne] |
*VIVC: ;[http://www.vivc.de/gbvp/1855.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/16789.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/17317.jpg grono]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/16761.jpg krzew] | *VIVC: ;[http://www.vivc.de/gbvp/1855.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/16789.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/17317.jpg grono]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/16761.jpg krzew] | ||
- | * | + | * INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/SeyvalB_BG_SP.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Seyval_feuille.jpg liść]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Seyval_grappe.jpg grono] |
*wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a590d691ed9f.png grono i liść] | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a590d691ed9f.png grono i liść] | ||
*[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=4843//All Identyfikator (wg OIV):] | *[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=4843//All Identyfikator (wg OIV):] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/seyval-blanc.jpg grona]; Cornell University : [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/seyval.jpg grono]; ;Wikimedia [https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Seyval_blanc Galeria]; | + | Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/seyval-blanc.jpg grona]; Cornell University : [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/seyval.jpg grono]; ;Wikimedia [https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Seyval_blanc Galeria]; ;[https://www.victoriananursery.co.uk/images/800/sq-grape-vine-seyval-blanc-004.jpg grona]; ;Sadowniczy : [https://www.sadowniczy.pl/pol_pm_Winorosl-winogrona-Seywal-161751_4.jpg grono]; [https://www.sadowniczy.pl/pol_pm_Winorosl-winogrona-Seywal-161751_10.jpg liście] |
== Zdjęcia wykonane przez forumowiczów == | == Zdjęcia wykonane przez forumowiczów == | ||
Linia 151: | Linia 163: | ||
Plik:Seyval blanc.JPG|Seyval blanc - kwiatostany; Foto: GrapesEater | Plik:Seyval blanc.JPG|Seyval blanc - kwiatostany; Foto: GrapesEater | ||
Plik:Seyval_kwiatostany.jpg|Seyval Blanc - kwiatostany; Foto: ZbyszekB | Plik:Seyval_kwiatostany.jpg|Seyval Blanc - kwiatostany; Foto: ZbyszekB | ||
- | + | Plik:29062020 Seyval.JPG|Seyval Blanc - kwiatostany 29/06/2020;foto:ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 160: | Linia 172: | ||
Plik:255_Seyval_Blanc_-_grona_Z._Banasiak.jpg|Seyval Blanc - grona, Foto: Zenek | Plik:255_Seyval_Blanc_-_grona_Z._Banasiak.jpg|Seyval Blanc - grona, Foto: Zenek | ||
Plik:SeyvalB2.jpg|Seyval Blanc grona; fot. gronkowiec | Plik:SeyvalB2.jpg|Seyval Blanc grona; fot. gronkowiec | ||
- | |||
Plik:Seyval-grona.jpg|Seyval Blanc - grona 6/09/2012; Foto: ZbyszekB | Plik:Seyval-grona.jpg|Seyval Blanc - grona 6/09/2012; Foto: ZbyszekB | ||
Plik:Seyval-gr.jpg|Seyval Blanc - grona 2/10/2012; Foto: ZbyszekB | Plik:Seyval-gr.jpg|Seyval Blanc - grona 2/10/2012; Foto: ZbyszekB | ||
Linia 166: | Linia 177: | ||
Plik:SeywalBlanc1.JPG|grono foto:Krys | Plik:SeywalBlanc1.JPG|grono foto:Krys | ||
Plik:Seyval2012.JPG|Wielkość grona; Foto: GrapesEater | Plik:Seyval2012.JPG|Wielkość grona; Foto: GrapesEater | ||
- | + | Plik:18102021-Seyval.JPG|Seyval blanc - grona 18/10/2021;foto: ZbyszekB | |
+ | Plik:Seyval 18102024.JPG|Seyval B - grona 18/10/2024; foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Aktualna wersja na dzień 20:38, 18 paź 2024
Seyval Blanc | |
---|---|
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk | |
Rodzice | Seibel 4995 x Seibel 4986 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 180-450 g |
Rozmiary jagód | 12-16 mm |
Masa jagód | 1,3-2 g |
smak | neutralny-mineralny |
SAT | 2550-2650 |
GDDC | 1070 |
Termin dojrzewania | przełom wrzesień-październik |
Ilość dni dojrzewania | 150-160 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 100-105 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 20,7 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami; na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. W uprawie na gorszych glebach należy stosować krótsze cięcie i formę Casenave'a. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz, i zupełnej odporności na choroby grzybowe -- może być uprawiana bez ochrony chemicznej. [1] [1] [1]Wina lekko owocowe,świeże.Aromaty owoców cytrusowych i kiwi.
Genealogia
Seyval Blanc = s.4995 x s.4986
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi
Fenologia
Parametry
- Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%[1]
- Iowa(winnica nr1) zbiór 10/09/2010 ; masa jagody 2,42; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,08; TA 13,5 g/l; GDD 2763ºF (1535ºC)
- Iowa (winnica nr2) zbiór 18/08/2010; masa jagody 2,05; ekstrakt 17,5Brix; pH 3,35; TA 9,9g/l; GDD 2581ºF (1434ºC) (pH approachin g max.)
- Iowa (winnica nr3) zbiór 16/08/2010 - ekstrakt 18,4Brix; pH 3,51; TA 7,65g/l; GDD 2434ºF (1352ºC) (pH over max.)
- wg New York Cornell University :
1964r zbiór 28/09 - 18,7Brix - 7,4g/l kwasy ; taniny 0,2g/l
1966r zbiór 29/09 - 20Brix; 8,0g/l kwasy ; taniny 0,2g/l
1967r zbiór 26/09 - 20,5Brix; 8,7g/l kwasy; taniny 0,21g/l
1968r zbiór 26/09 - 18,4Brix; 7,6g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1969r zbiór 23/09 - 20,2Brix; 7,5g/l kwasy; taniny 0,2g/l
1970r zbiór 16/09 - 18,5Brix; 9,4g/l kwasy; taniny 0,19g/l
1971r zbiór 23/09 - 14,5Brix; 8,8g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1972r zbiór 11/09 - 17Brix; 8,1g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1973r zbiór 17/09 - 20Brix; 6,8g/l kwasy; taniny 0,2g/l
- Winnica Victoria 2011
- Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,49 kg/krzew; masa gron: 170g; masa jagód: 1,68g; ekstrakt:21,1%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 4-5 gron/krzew, zbiory 26/09, 23,5 Brix, kwasy 6,5 g/l, pH 3,14 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
Dojrzewanie
- Mazowsze 2004-2013;Mazowsze 2014, Mazowsze 2015-2019
- Hudson Valley : Kliknij aby powiększyć
Wino
Wino o harmonijnym smaku i aromacie , należy tradycyjnie do najlepszych, jakie można uzyskać w polskich warunkach.[1]
- Seyval 2008 Winnica Dwie Granice, charakterystyka i ocena
- Seyval 2009 Winnica Płochockich, ,charakterystyka i ocena 86 pkt
- Seyval Blanc 2011 (95pkt) Gold na PIWI Weinpreis 2012; charakterystyka wina
- Seyval Blanc 2011 Winnica Mieszko; ;charakterystyka wina
- Seyval 2011; Winnica Victoria
- Seyval Blanc 2013 bio (89pkt) - 11,9%vol, cukier 3g/l, kwasy 6g/l potencjał 2016r (PIWI 2014)
- Seyval blanc 2014 (96pkt) - 10%vol, cukier 36g/l, kwasy 8g/l, potencjał 2019r (PIWI 2015)
- Seyval 2018 - białe, wytrawne 12%vol ; Winnica Vanellus
- Seyval 2019 - białe ,wytrawne 12%vol; Winnica słońce i Wiatr
- Seyval 2019 - białe ,wytrawne 12%vol; Winnica Witaj Słońce
- Seyval 2020 95pkt na international PIWI 2021; krzewy 20 letnie prowadz. forma guyot
- Seyval 2021 - białe wytrawne 13%vol; TA 8,2g/l; cuk.3g/l; Winnica Silesia
- Seyval 2022 półwytrawne; 11,5%vol; TA 6,3g/l; Winnica Płochockich
- Seyval 2022 - wytrawne; 11,5%, TA 5,5g/l; cuk.0,5g/l; aromaty: ananas, cytryna, drożdże, grejpfrut, zielone jabłko,;Winnica Tęgie Grono / Wielkopolska
- Seyval 2023 - półwytrawne; 11,5%, TA 6,83g/L, RS 6g/L; aromaty jabłek, brzoskwiń, mango, cytrusów i ziół; Żnin/Kujawsko-Pomorskie
Choroby
- Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice - może być uprawiana bez ochrony chemicznej
- Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce i liście są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego.
W skali 1 do 9 - wynik 2/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
- Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80
(0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
- wg badań belgijskich (patrz linki) w skali OVI : m.rz. - liście 5, jagody 9; m.pr. - zarówno liście jak i jagody 8; szara pleśń 6
- geny odporności Rpv 3.2 i Rpv 3.3 (mączniak rzekomy); Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)
Cięcie
Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Pędy zaleca się ciąć krótko (3-5 pąków), na dobrych stanowiskach średnio długo (6-8 pąków). Na młodych krzewach należy usuwać części kwiatostanów, gdyż nadmierne owocowanie zbyt silnie ogranicza rozwój roślin i utrudnia ich prawidłowe uformowanie.[1]
Synonimy
Literatura
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=152&view=odmiana
- http://vinograd.info/sorta/vinnye/seival-blan.html
- http://de.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
- http://en.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
- http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Seyval_19.pdf
- https://www.fulkersonwinery.com/fruit/seyval-blanc/
- https://vineo.pl/seyval-blanc
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- NPGS: liść; spód liścia; grono; ;;kwiaty; ; ;;grono, jagody i pestki; ;Szczegółowe dane obserwacyjne
- VIVC: ;koronka; ;liść; ;grono; ;krzew
- INRA: koronka; ;liść; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
- Identyfikator (wg OIV):
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; Cornell University : grono; ;Wikimedia Galeria; ;grona; ;Sadowniczy : grono; liście
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 3-5 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | przełom wrzesień-październik + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1070 + |
Ilość dni | 150-160 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 100-105 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Francja + |
Masa | 180 -450g + |
Masa jagód | 1,3-2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Seyval Blanc +, Seibel 4995 +, Seibel 4986 +, Seyve Villard 5-276 + i SV 5276 + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 2,1 % + |
Rozmiar jagód | 12-16 mm + |
Sat | 2.550 -2650 + |
Smak | Neutralny-mineralny + |
Wzrost | bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 20,7 + |
Zawartość kwasów | 8 + |