Bacska
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura: uzupełnienie) |
(→Wino: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 5 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 26: | Linia 26: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Nowa serbsko-węgierska odmiana typu PIWI (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic) o wysokiej odporności na mróz i choroby. Wina wysokiej jakości o neutralnym smaku. Możliwa uprawa ekologiczna. | Nowa serbsko-węgierska odmiana typu PIWI (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic) o wysokiej odporności na mróz i choroby. Wina wysokiej jakości o neutralnym smaku. Możliwa uprawa ekologiczna. | ||
+ | |||
+ | Fenologia; podobna do odmiany [[Panonia]] (początek wegetacji , kwitnienie , veraison, dojrzewanie) | ||
+ | |||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odporność na choroby wysoka | Odporność na choroby wysoka | ||
Linia 35: | Linia 38: | ||
==Dojrzewanie== | ==Dojrzewanie== | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
+ | *Wg źródeł serbskich - "Wino Bácska ma neutralny smak, jego jakość jest zbliżona do włoskiego Rieslinga" | ||
+ | *Wg żródeł czeskich - " Wino jest złote, lekko kwiatowe i owocowe, przypominające owocowy Müller Thurgau." | ||
*<gallery widths=120px heights=60px perrow=4> | *<gallery widths=120px heights=60px perrow=4> | ||
Plik:Baćka.jpg|Ocena parametrów win z odmian Baćka i Petka | Plik:Baćka.jpg|Ocena parametrów win z odmian Baćka i Petka | ||
Linia 40: | Linia 45: | ||
*[http://www.winogrona.org/images/7/7b/Cuvee_Backa_2022.JPG Cuvee Bacska&Sauvignon Kretos 2022] białe wytrawne w typie savignon | *[http://www.winogrona.org/images/7/7b/Cuvee_Backa_2022.JPG Cuvee Bacska&Sauvignon Kretos 2022] białe wytrawne w typie savignon | ||
*[http://www.vindulo.com/images/mbacka1.jpg Cuvee Chardonnay(70%)/Bacska(30%)] białe wytrawne wino o jasnozielono-żółtej barwie i przyjemnym kwiatowym zapachu | *[http://www.vindulo.com/images/mbacka1.jpg Cuvee Chardonnay(70%)/Bacska(30%)] białe wytrawne wino o jasnozielono-żółtej barwie i przyjemnym kwiatowym zapachu | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bacska_2023.jpg Wino odmianowe Bacska 2023]; Wino białe wytrawne 13% vol, w typie sauvignon | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Linia 45: | Linia 51: | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
+ | *http://www.winogrona.org/forum/post258905.html#p258905 Bacska | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
Linia 55: | Linia 62: | ||
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację == | == Zdjęcia ułatwiające identyfikację == | ||
- | [http://vindulo.com/images/backa.jpg grona] | + | [http://vindulo.com/images/backa.jpg grona]; ;[https://agroforum.hu/assets/uploads/2019/11/CINDRIC-3K.jpg krzew] |
- | + | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Linia 83: | Linia 89: | ||
Plik:20092020 Bacska.jpg|Bacska - grona 20/09/2020;foto:RobertR | Plik:20092020 Bacska.jpg|Bacska - grona 20/09/2020;foto:RobertR | ||
Plik:03102021-Bac-gr.jpg|Bacska - grona 03/10/2021;foto:RobertR | Plik:03102021-Bac-gr.jpg|Bacska - grona 03/10/2021;foto:RobertR | ||
+ | Plik: Bacska.jpg| Bacska - grona 31/07/2024 - foto:RobertR | ||
</gallery> | </gallery> |
Aktualna wersja na dzień 18:58, 28 lis 2024
Bacska | |
---|---|
| |
Rodzice | (Petra x Bianca) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry - Serbia |
Masa grona | 170-230 g |
Masa jagód | 1,8-2 g |
SAT | SAT: 2500 - 2600 |
Termin dojrzewania | średnio wczesna, |
Mrozoodporność | 25-26 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „-26°C” nie jest obsługiwana. |
Kolor gron | jasny, zielono-żółty |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Nowa serbsko-węgierska odmiana typu PIWI (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic) o wysokiej odporności na mróz i choroby. Wina wysokiej jakości o neutralnym smaku. Możliwa uprawa ekologiczna.
Fenologia; podobna do odmiany Panonia (początek wegetacji , kwitnienie , veraison, dojrzewanie)
Choroby
Odporność na choroby wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7, Odporność na mączniaka prawdziwego: 7, Odporność na szarą pleśń: 8
Cięcie
8 - 10 oczek/m², lub 4-5
Dojrzewanie
Wino
- Wg źródeł serbskich - "Wino Bácska ma neutralny smak, jego jakość jest zbliżona do włoskiego Rieslinga"
- Wg żródeł czeskich - " Wino jest złote, lekko kwiatowe i owocowe, przypominające owocowy Müller Thurgau."
- Cuvee Bacska&Sauvignon Kretos 2022 białe wytrawne w typie savignon
- Cuvee Chardonnay(70%)/Bacska(30%) białe wytrawne wino o jasnozielono-żółtej barwie i przyjemnym kwiatowym zapachu
- Wino odmianowe Bacska 2023; Wino białe wytrawne 13% vol, w typie sauvignon
Synonimy
(SK - 86 - 3 - 276), Ister, Bácska, Backa
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=21272
- http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=1114&filter
- https://rombio.unibuc.ro/wp-content/uploads/2022/05/008_Dragoslav-Ivanisevic-1.pdf
- http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2015/12/Popov_Vojin.pdf
- https://agroforum.hu/szakcikkek/szolo-bor-szakcikkek/vajdasagban-nemesitett-rezisztens-szolofajtak-1/
- https://piwi-international.org/wp-content/uploads/2022/08/2022-9.pdf
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Bacska — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feedCięcie 8 - 10 oczek/m² oczek/m2 + Dojrzewanie średnio wczesna, + Drewnienie łozy dobre + Gatunek Hybryda międzygatunkowa + Kolor gron jasny, zielono-żółty + Kraj Węgry - Serbia + Masa 170 -230g + Masa jagód 1,8-2 g + Mrozoodpornosc warning.pngKonwersja dla jednostki „-26°C” nie jest obsługiwana. Obciążenie 35-45 oczek płodnych oczek na krzew + Obsada gron 1,4-1,8 szt. + Odmiana Bacska + Plenność średnia + Płodność latorośli 70-80% % + Sat 2.500 -2600 + Wzrost średnio silny + Zastosowanie Zastosowanie przerobowe + Zawartość kwasów 8 +