Morava
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia zrobione przez forumowiczów: uzupeł.) |
(kolor) |
||
| (Nie pokazano 8 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | |kolor=# | + | |kolor=#F9E04B |
|odmiana=Morava | |odmiana=Morava | ||
|zdjęcie=Morava-grona.jpg | |zdjęcie=Morava-grona.jpg | ||
| Linia 27: | Linia 27: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| - | Nowa Serbsko-Węgierska (P. Cindric, V. Kovaci.) odmiana przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI | + | Nowa Serbsko-Węgierska (P. Cindric, V. Kovaci.) odmiana przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI; siostrzana odmiana [[Panonia]] |
| - | + | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| Linia 43: | Linia 42: | ||
== Wina == | == Wina == | ||
Wina wysokiej jakości typu Sauvignon. Możliwa uprawa ekologiczna. | Wina wysokiej jakości typu Sauvignon. Możliwa uprawa ekologiczna. | ||
| + | *[https://balkanwineproject.com/wp-content/uploads/2015/02/morava-2.pdf Morava 2011 wytrawne]; 14,5%vol; TA:4,7g/l; RS: 3,9g/l; pH 3,4 | ||
*[http://serbianwineguide.com/wp-content/uploads/2016/02/Morava2013.jpg Morava 2013] - wytrawne białe 13% vol | *[http://serbianwineguide.com/wp-content/uploads/2016/02/Morava2013.jpg Morava 2013] - wytrawne białe 13% vol | ||
*[https://www.vivino.com/BE/en/despotika-despotika-od-sorte-morava-from-the-morava-variety/w/3114911 Morava 2016 4,1pkt] Morava 2017 - 4,2pkt; Morava 2019 - 3,8pkt (w max skali 5pkt) | *[https://www.vivino.com/BE/en/despotika-despotika-od-sorte-morava-from-the-morava-variety/w/3114911 Morava 2016 4,1pkt] Morava 2017 - 4,2pkt; Morava 2019 - 3,8pkt (w max skali 5pkt) | ||
*[http://www.vindulo.com/images/waltz2.jpg VINDULO Morava 100% białe wytrawne ]; Eleganckie, harmonijne wytrawne białe wino o jasnozielonym kolorze z charakterem Sauvignon. Ma świeżą gamę szlachetnych kwasów. | *[http://www.vindulo.com/images/waltz2.jpg VINDULO Morava 100% białe wytrawne ]; Eleganckie, harmonijne wytrawne białe wino o jasnozielonym kolorze z charakterem Sauvignon. Ma świeżą gamę szlachetnych kwasów. | ||
| + | *[https://vinarijadespotika.rs/wp-content/uploads/2021/05/Morava-belo-vino.jpg Morava 2022 - białe wytrawne]; 13%vol; TA: 5,64g/l; RS: 2,32g/l; pH 3,28; kupaż 3 win dojrzewających w 3ch różnych zbiornikach:(stal/beczka/amfora gliniana) | ||
| + | *[https://vinarijadespotika.rs/wp-content/uploads/2023/04/Morava-oranz-2020.jpg Morava pomarańczowa 2023]; 12,5%vol; TA: 5,96g/l; RS: 2,28g/l; pH 3,72; plon: 18kg/krzew | ||
| + | *[https://www.barriquenis.rs/wp-content/uploads/2025/10/deuric-severna-morava-075l-025.jpg Morava 2024 - białe wytrawne]; 13%vol; Winnica DEURIĆ | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
| Linia 52: | Linia 55: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Morava.jpg Morava - opis] | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Morava.jpg Morava - opis] | ||
| + | ===Linki=== | ||
| + | *https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23777 | ||
| + | *http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=1472&filter | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| Linia 92: | Linia 98: | ||
Plik:Morava-krzewy.jpg|Morava - krzewy 11/08/2024; foto: RobertR | Plik:Morava-krzewy.jpg|Morava - krzewy 11/08/2024; foto: RobertR | ||
Plik:Morava 4-10-2025 RobertR krzew.jpg|Morava - krzew 04/10/2025; foto: RobertR | Plik:Morava 4-10-2025 RobertR krzew.jpg|Morava - krzew 04/10/2025; foto: RobertR | ||
| + | Plik:Morava 2025 10 17.jpg|Morava - krzew 17/10/2025; foto: AndrzejG | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Aktualna wersja na dzień 20:53, 17 paź 2025
| Morava | |
|---|---|
| Morava - grona 11/08/2024; foto: RobertR | |
| Rodzice | Panonia x (Bianca x Rizling) |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Węgry - Serbia |
| Masa grona | 140-180 g |
| smak | odmianowy, miąższ soczysty |
| SAT | 2700 - 2900 |
| Termin dojrzewania | średnio wczesna |
| Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
| Kolor gron | kremowo - zielony |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 19 °Bx |
| Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Nowa Serbsko-Węgierska (P. Cindric, V. Kovaci.) odmiana przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI; siostrzana odmiana Panonia
Choroby
Odporność na choroby: wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7 Odporność na mączniaka prawdziwego: 7 Odporność na szarą pleśń: 8
Cięcie
8-6 lub 3-4 oczka
Synonimy
SK 90-2/207
Wina
Wina wysokiej jakości typu Sauvignon. Możliwa uprawa ekologiczna.
- Morava 2011 wytrawne; 14,5%vol; TA:4,7g/l; RS: 3,9g/l; pH 3,4
- Morava 2013 - wytrawne białe 13% vol
- Morava 2016 4,1pkt Morava 2017 - 4,2pkt; Morava 2019 - 3,8pkt (w max skali 5pkt)
- VINDULO Morava 100% białe wytrawne ; Eleganckie, harmonijne wytrawne białe wino o jasnozielonym kolorze z charakterem Sauvignon. Ma świeżą gamę szlachetnych kwasów.
- Morava 2022 - białe wytrawne; 13%vol; TA: 5,64g/l; RS: 2,32g/l; pH 3,28; kupaż 3 win dojrzewających w 3ch różnych zbiornikach:(stal/beczka/amfora gliniana)
- Morava pomarańczowa 2023; 12,5%vol; TA: 5,96g/l; RS: 2,28g/l; pH 3,72; plon: 18kg/krzew
- Morava 2024 - białe wytrawne; 13%vol; Winnica DEURIĆ
Tematy na naszym forum
Literatura
Linki
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23777
- http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=1472&filter
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Zdjęcia zrobione przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Morava — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Cięcie | 8-6 lub 3-4 oczka oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | średnio wczesna + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | kremowo - zielony + |
| Kraj | Węgry - Serbia + |
| Masa | 140 -180g + |
| Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
| Obciążenie | 40 płodnych oczek płodnych oczek na krzew + |
| Obsada gron | 1,6 szt. + |
| Odmiana | Morava + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 75 - 85% % + |
| Sat | 2.700 -2900 + |
| Smak | Odmianowy, miąższ soczysty + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 19 + |
| Zawartość kwasów | 9 + |

