modified on 1 mar 2022 at 17:18 ••• 34 166 views

Sibera

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: + zdjęcia)
(genealogia + uzup.opisu)
Linia 19: Linia 19:
== Opis ==
== Opis ==
-
Bardzo dobra odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje.
+
Bardzo dobra odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje.<br>
 +
Wzrost krzewów silny.Pędy wcześnie i dobrze drewnieją <br>
 +
Grona średniej wielkości, najczęściej luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone z gęstym, białawym woskowym nalotem na powierzchni.<br>
 +
Na Mazowszu (północnym)w przeciętne lata -<br>
 +
na glebach lekkich i suchych owoce dojrzewają pod koniec września, a na żyznych i wilgotnych w pierwszej dekadzie października.<br>Parametry przetwócze moszczu : cukier 16-19% / kwasy 8-10g/l
 +
== Genealogia ==
 +
'''SIBERA''' = [[odmiana::SAPERAVI SEVERNYI]] X (FOSTER'S WHITE SEEDLING X PRACHTTRAUBE)
 +
'''Sibera''' → 75%''V.vinifera'' + 25%''V.amurensis''
== Choroby ==
== Choroby ==
-
 
+
Odporna na mączniaka rzekomego ale podatna na mączniaka prawdziwego
== Cięcie ==
== Cięcie ==

Wersja z 19:46, 25 mar 2010

Sibera
Sibera - grono Foto: H.Wierciński
Sibera - grono Foto: H.Wierciński
Rodzice Saperawi Siewiernyj x (Foster White Seedling x Prachttraube)
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy (Geisenheim)
Masa grona 180 g
Rozmiary jagód 16 mm mm
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -26 °C
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie przerobowe

Opis

Bardzo dobra odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje.
Wzrost krzewów silny.Pędy wcześnie i dobrze drewnieją
Grona średniej wielkości, najczęściej luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone z gęstym, białawym woskowym nalotem na powierzchni.
Na Mazowszu (północnym)w przeciętne lata -
na glebach lekkich i suchych owoce dojrzewają pod koniec września, a na żyznych i wilgotnych w pierwszej dekadzie października.
Parametry przetwócze moszczu : cukier 16-19% / kwasy 8-10g/l

Genealogia

SIBERA = SAPERAVI SEVERNYI X (FOSTER'S WHITE SEEDLING X PRACHTTRAUBE)

Sibera → 75%V.vinifera + 25%V.amurensis

Choroby

Odporna na mączniaka rzekomego ale podatna na mączniaka prawdziwego

Cięcie

Synonimy

Gm 6495-3.

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Sibera — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy (Geisenheim)  +
Masa180 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
OdmianaSibera  +, Saperawi Siewiernyj  +, Foster White Seedling  +, Prachttraube)  + i SAPERAVI SEVERNYI  +
Rozmiar jagód16 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem