Sibera
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + zdjęcia) |
(genealogia + uzup.opisu) |
||
Linia 19: | Linia 19: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Bardzo dobra odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje. | + | Bardzo dobra odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje.<br> |
+ | Wzrost krzewów silny.Pędy wcześnie i dobrze drewnieją <br> | ||
+ | Grona średniej wielkości, najczęściej luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone z gęstym, białawym woskowym nalotem na powierzchni.<br> | ||
+ | Na Mazowszu (północnym)w przeciętne lata -<br> | ||
+ | na glebach lekkich i suchych owoce dojrzewają pod koniec września, a na żyznych i wilgotnych w pierwszej dekadzie października.<br>Parametry przetwócze moszczu : cukier 16-19% / kwasy 8-10g/l | ||
+ | == Genealogia == | ||
+ | '''SIBERA''' = [[odmiana::SAPERAVI SEVERNYI]] X (FOSTER'S WHITE SEEDLING X PRACHTTRAUBE) | ||
+ | '''Sibera''' → 75%''V.vinifera'' + 25%''V.amurensis'' | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | + | Odporna na mączniaka rzekomego ale podatna na mączniaka prawdziwego | |
== Cięcie == | == Cięcie == |
Wersja z 19:46, 25 mar 2010
Sibera | |
---|---|
![]() Sibera - grono Foto: H.Wierciński | |
Rodzice | Saperawi Siewiernyj x (Foster White Seedling x Prachttraube) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy (Geisenheim) |
Masa grona | 180 g |
Rozmiary jagód | 16 mm mm |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -26 °C |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Bardzo dobra odmiana winnicza, z której w polskich warunkach klimatycznych można otrzymać wino typu riesling. Wrażliwa na wiosenne przymrozki jednak dobrze się po przymrozkach regeneruje.
Wzrost krzewów silny.Pędy wcześnie i dobrze drewnieją
Grona średniej wielkości, najczęściej luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, jasnozielone z gęstym, białawym woskowym nalotem na powierzchni.
Na Mazowszu (północnym)w przeciętne lata -
na glebach lekkich i suchych owoce dojrzewają pod koniec września, a na żyznych i wilgotnych w pierwszej dekadzie października.
Parametry przetwócze moszczu : cukier 16-19% / kwasy 8-10g/l
Genealogia
SIBERA = SAPERAVI SEVERNYI X (FOSTER'S WHITE SEEDLING X PRACHTTRAUBE)
Sibera → 75%V.vinifera + 25%V.amurensis
Choroby
Odporna na mączniaka rzekomego ale podatna na mączniaka prawdziwego
Cięcie
Synonimy
Gm 6495-3.
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy (Geisenheim) + |
Masa | 180 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Sibera +, Saperawi Siewiernyj +, Foster White Seedling +, Prachttraube) + i SAPERAVI SEVERNYI + |
Rozmiar jagód | 16 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |