modified on 15 kwi 2023 at 17:20 ••• 45 210 views

Zweigelt

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
Linia 19: Linia 19:
== Opis ==
== Opis ==
-
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.  
+
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na vitis vinifera odporności na mróz. Najpopularniejszy czerwony szczep uprawiany w Austrii. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.
 +
 
 +
Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może jednak powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu.
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.
Linia 30: Linia 32:
== Synonimy ==
== Synonimy ==
-
Zweigeltrebe
+
Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt
== Literatura ==
== Literatura ==

Wersja z 18:52, 10 lis 2010

Zweigelt
Rodzice Blauer Lemberger x St. Laurent
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Austria
Masa grona 180 g
Rozmiary jagód 17 mm mm
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na vitis vinifera odporności na mróz. Najpopularniejszy czerwony szczep uprawiany w Austrii. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.

Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może jednak powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu.

Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.

Genealogia

Choroby

Cięcie

Synonimy

Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Zweigelt — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowe  +
KrajAustria  +
Masa180 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaZweigelt  +, Blauer Lemberger  + i St. Laurent  +
Rozmiar jagód17 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +