Nero
Z Winogrona.org
m (→Cięcie) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
- | |||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Nero |
- | |zdjęcie = Nero-grono_J_Czapski.jpg | + | |zdjęcie=Nero-grono_J_Czapski.jpg |
- | |opis zdjęcia = Nero - grono Foto: J.Czapski | + | |opis zdjęcia=Nero - grono Foto: J.Czapski |
- | |rodzice = [[odmiana::SV 12375]] x ([[odmiana::Medoc Noir]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]]) | + | |rodzice=[[odmiana::SV 12375]] x ([[odmiana::Medoc Noir]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]]) |
- | + | |kraj pochodzenia=Węgry | |
- | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |masa grona=230 |
- | |masa grona = | + | |rozmiary jagód=22x17 mm |
- | |rozmiary jagód = 22x17 mm | + | |masa jagód=3,3 |
- | |smak = | + | |smak=pikantny |
- | |SAT = 2300-2450 | + | |SAT=2300-2450 |
- | |termin dojrzewania = 21-31.08 | + | |termin dojrzewania=21-31.08 |
- | |mrozoodporność = -24 | + | |ilość dni dojrzewania=125 |
- | |kolor gron = granatowe | + | |mrozoodporność=-24 |
- | |nasiona = TAK | + | |kolor gron=granatowe |
- | | | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=ogólne | ||
+ | |zawartość cukrów=21 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
}} | }} | ||
+ | = Opis = | ||
+ | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br> | Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br> | ||
Linia 33: | Linia 39: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach. | Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach. | ||
+ | ==Wino== | ||
+ | 1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20) | ||
+ | |||
+ | 2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100) | ||
+ | |||
+ | 3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100) | ||
+ | |||
+ | Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm | ||
== Cięcie == | == Cięcie == |
Wersja z 18:57, 23 sty 2011
Nero | |
---|---|
Nero - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye) |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 230 g |
Rozmiary jagód | 22x17 mm mm |
Masa jagód | 3,3 g |
smak | pikantny |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Ilość dni dojrzewania | 125 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Opis
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany.
Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach.
Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.
Genealogia
Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)
Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Choroby
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
Wino
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)
2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)
3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)
Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm
Cięcie
długie
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html
Zdjęcia
Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:
Kwitnienie:
data kwitnienia | Winnica |
---|---|
2455011.529 czerwiec 2009 | Wacek |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455720.58 czerwiec 2011 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Ilość dni | 125 + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 230 g + |
Masa jagód | 3,3 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Nero +, SV 12375 +, Medoc Noir +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i BG-16 + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 22x17 mm mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Smak | Pikantny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 21 + |