Nero – Winogrona.org
modified on 27 sie 2023 at 20:39 ••• 164 832 views

Nero

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m (Cięcie)
(uzupełnienie)
Linia 1: Linia 1:
-
= Opis =
 
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Nero
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Nero
-
|zdjęcie = Nero-grono_J_Czapski.jpg
+
|zdjęcie=Nero-grono_J_Czapski.jpg
-
|opis zdjęcia = Nero - grono  Foto: J.Czapski
+
|opis zdjęcia=Nero - grono  Foto: J.Czapski
-
|rodzice = [[odmiana::SV 12375]] x ([[odmiana::Medoc Noir]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]])
+
|rodzice=[[odmiana::SV 12375]] x ([[odmiana::Medoc Noir]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]])
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|kraj pochodzenia=Węgry
-
|kraj pochodzenia = Węgry
+
|masa grona=230
-
|masa grona = 250
+
|rozmiary jagód=22x17 mm
-
|rozmiary jagód = 22x17 mm
+
|masa jagód=3,3
-
|smak =  
+
|smak=pikantny
-
|SAT = 2300-2450
+
|SAT=2300-2450
-
|termin dojrzewania = 21-31.08
+
|termin dojrzewania=21-31.08
-
|mrozoodporność = -24
+
|ilość dni dojrzewania=125
-
|kolor gron = granatowe
+
|mrozoodporność=-24
-
|nasiona = TAK
+
|kolor gron=granatowe
-
|zastosowanie = deserowe
+
|zapylanie=własnopylna
 +
|zastosowanie=ogólne
 +
|zawartość cukrów=21
 +
|nasiona=TAK
 +
|drewnienie łozy=dobre
 +
|plenność=wysoka
}}
}}
 +
= Opis =
 +
== Opis ==
== Opis ==
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br>
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br>
Linia 33: Linia 39:
== Choroby ==
== Choroby ==
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
 +
==Wino==
 +
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)
 +
 +
2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)
 +
 +
3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)
 +
 +
Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm
== Cięcie ==
== Cięcie ==

Wersja z 18:57, 23 sty 2011

Nero
Nero - grono  Foto: J.Czapski
Nero - grono Foto: J.Czapski
Rodzice SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 230 g
Rozmiary jagód 22x17 mm mm
Masa jagód 3,3 g
smak pikantny
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 21-31.08
Ilość dni dojrzewania 125
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21 °Bx

Opis

Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.

Genealogia

Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)

Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris 
+3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii

Choroby

Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.

Wino

1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)

2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)

3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)

Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm

Cięcie

długie

Synonimy

BG-16.

Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html

  1. Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib


Zdjęcia

Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:


Zdjęcia
Filmy
Wikipedia
Kamery internetowe
Wczytywanie mapy…


Kwitnienie:

data kwitnienia Winnica
2455011.529 czerwiec 2009 Wacek
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455720.58 czerwiec 2011 Winnica Okleśna


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.MONTHYEARWacek2009-06-29T00:00:000data kwitnienia: 29 czerwiec 2009
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00

Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:


Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością  %.

Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.08  +
Drewnienie łozydobre  +
Ilość dni125  +
Kolor grongranatowe  +
KrajWęgry  +
Masa230 g  +
Masa jagód3,3 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaNero  +, SV 12375  +, Medoc Noir  +, Csaba Gyoengye  +, Perła Czabańska  + i BG-16  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód22x17 mm mm  +
Sat2.300 -2450  +
SmakPikantny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21  +