Merlot
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: fotka) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Merlot |
- | |zdjęcie = Merlot-lisc.jpg | + | |zdjęcie=Merlot-lisc.jpg |
- | |opis zdjęcia = Merlot - liść, Foto: ZbyszekB | + | |opis zdjęcia=Merlot - liść, Foto: ZbyszekB |
- | |rodzice = [[Vitis vinifera]] | + | |rodzice=[[Vitis vinifera]] |
- | |gatunek = Vitis vinifera | + | |gatunek=Vitis vinifera |
- | |kraj pochodzenia = Francja | + | |kraj pochodzenia=Francja |
- | |masa grona = 150 | + | |masa grona=150 |
- | |rozmiary jagód = 14 mm | + | |rozmiary jagód=14 mm |
- | | | + | |masa jagód=1,0-1,4 |
- | |SAT = | + | |SAT=3000-3300 |
- | |termin dojrzewania = 11-20.10 | + | |termin dojrzewania=11-20.10 |
- | |mrozoodporność = -18 | + | |ilość dni dojrzewania=152-164 |
- | |kolor gron = czarne | + | |mrozoodporność=-18 |
- | | | + | |kolor gron=czarne |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=24 | ||
+ | |zawartość kwasów=7 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średnio silny | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |płodność latorośli=52,8 | ||
+ | |obsada gron=0,6-1,2 | ||
+ | |plenność=średnia | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa. | Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa. | ||
- | + | '''Wg Instytutu Magaracza:'''Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3. | |
+ | Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. | ||
+ | W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS. | ||
+ | |||
+ | == Choroby == | ||
+ | mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz. | ||
== Cięcie == | == Cięcie == |
Wersja z 15:50, 7 lut 2011
Merlot | |
---|---|
![]() Merlot - liść, Foto: ZbyszekB | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm mm |
Masa jagód | 1,0-1,4 g |
SAT | 3000-3300 |
Termin dojrzewania | 11-20.10 |
Ilość dni dojrzewania | 152-164 |
Mrozoodporność | -18 °C |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa.
Wg Instytutu Magaracza:Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3.
Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS.
Choroby
mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz.
Cięcie
Synonimy
Bigney, Crabutet, Medoc Noir, Merlau, Merle Petite, Merlot Noir, Odzalesi, Plant du Medoc, Plant Medoc, Semillon Rouge, Vitraille.
Literatura
Zdjęcia
fotka chateau-z typowe grona
Dojrzewanie | 11-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 152-164 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 1,0-1,4 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Obsada gron | 0,6-1,2 szt. + |
Odmiana | Merlot + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 52,8 % + |
Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
Sat | 3.000 -3300 + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24 + |
Zawartość kwasów | 7 + |