Cabernet Sauvignon
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: linki do fotek) |
m |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia = Francja | |kraj pochodzenia = Francja | ||
|masa grona = 120 | |masa grona = 120 | ||
- | |rozmiary jagód = 10 | + | |rozmiary jagód = 10 |
|smak = | |smak = | ||
|SAT = | |SAT = |
Wersja z 18:37, 16 mar 2011
Cabernet Sauvignon | |
---|---|
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Sauvignon blanc x Cabernet franc |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 10 mm |
Termin dojrzewania | 21-31.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
Parametry
wg New York Cornell University :
1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?
1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l
1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l
1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l
1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l
może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?
Choroby
Cięcie
Synonimy
Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.
Literatura
Zdjęcia
grono wg Flickr; owocujący krzew wg Flickr
Dojrzewanie | 21-31.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Francja +, Australia +, USA +, Argentyna +, Chile +, Turcja +, Japonia +, RPA + i Hiszpania + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Cabernet Sauvignon +, Sauvignon blanc + i Cabernet franc + |
Rozmiar jagód | 10 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |