Palava
Z Winogrona.org
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |kolor=#99B3FF |odmiana=Palava |rodzice=Tramin Cerveny x Müller-Thurgau |gatunek=Vitis vinifera |kraj pochodzenia=Czechy, Morava |masa grona=200 |roz…”) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 45: | Linia 45: | ||
1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en | 1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en | ||
2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół | 2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół | ||
+ | == Genealogia == | ||
+ | <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
+ | Plik:xxxxx.jpg.gif | ||
+ | </gallery> | ||
+ | Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć) | ||
+ | |||
+ | == Choroby == | ||
+ | treść | ||
+ | |||
+ | == Cięcie == | ||
+ | treść | ||
+ | |||
+ | == Synonimy == | ||
+ | treść | ||
+ | |||
+ | == Literatura == | ||
+ | treść | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Zdjęcia == | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
+ | Plik:Palava.jpg|Palava - grona; foto:Dariusz Rosół | ||
+ | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 15:04, 27 lis 2011
Palava | |
---|---|
Rodzice | Tramin Cerveny x Müller-Thurgau |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Czechy, Morava |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 1,5 g |
smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
Termin dojrzewania | 01-10.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | szroróżowy |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,5 g/l |
Opis
Pálava Czechy - Morawy (0,6% całkowitej nasadzeń winnic) Wpisana do Czeskiego Państwowego Rejestru Odmian winogron w 1977
Odmiana ta została wyprowadzna przez J. Veverka w Centrum Badań Vine w Velké Pavlovice, a później w Perná przez skrzyżowanie Red Traminer i Müller-Thurgau.
Wzrost średni. Grona stożkowe, z szarawo-czerwonymi jagodami, mają nieco owalny kształt i grubą skórkę. Winogrona mają smak pikantny podobny do Traminer. Dojrzewanie średnio późne. Odporność na mróz - średnia ok -22 st C, na choroby grzybowe średnia do niskiej, wymaga ochrony. Wymaga wilgotnych, żyznych gleb i dobrej ekspozycji winnicy. W zastoiskach mrozowych przemarza.
Pálava plonuje regularnie i plony są wyższe niż Traminer. Winogrona są zdolne do uzyskania wysokiego poziomu cukru, konieczna jest redukcja plonu.
Wino posiada podobne cechy jak Traminer, ale zwykle jest mniej ostre i jest wzbogacone waniliowymi nutami. Ma nieco wyższa zawartość kwasowości niż Traminer,lecz są również często łagodniejsze i bardziej harmonijne niż Traminer co czyni je atrakcyjnymi do picia.
Podstawowe cechy win:
Złoto-żółty kolor, nos Traminer, róża jest wypełniana z podtekstem wanilii. Duże, okrągłe wino z dobrym poziomem kwasowości i przyjemnym finiszem.
Źródło: 1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en 2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół
Genealogia
Xxxxx.jpg.gif
|
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
treść
Cięcie
treść
Synonimy
treść
Literatura
treść
Zdjęcia
Cięcie | średnie i dlugie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-10.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | szroróżowy + |
Kraj | Czechy, Morava + |
Masa | 200 g + |
Masa jagód | 1,5 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | konieczna redukcja plonu płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 2-3 szt. + |
Odmiana | Palava + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 7,5 + |