Isabella
Z Winogrona.org
m (kosmetyka) |
|||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
| - | {{Odmiana infobox|odmiana = Isabella|kolor = #99B3FF|zdjęcie = 192_Isabella_-_grono_J._Czapski.jpg|opis zdjęcia = Isabella - grono, Foto: J. Czapski|rodzice = [[ | + | {{Odmiana infobox|odmiana = Isabella|kolor = #99B3FF|zdjęcie = 192_Isabella_-_grono_J._Czapski.jpg|opis zdjęcia = Isabella - grono, Foto: J. Czapski|rodzice = [[Vitis labrusca]] x [[Vitis vinifera]]|gatunek = hybryda międzygatunkowa|kraj pochodzenia = USA|masa grona = 100-150|rozmiary jagód = 18 mm|smak = labrusca|SAT = |termin dojrzewania = 1-10.10|mrozoodporność = -27|kolor gron = fioletowe|nasiona = TAK|zastosowanie = ogólne}} |
== Opis == | == Opis == | ||
Bardzo plenna, mrozoodporna odmiana altanowa o małych gronach, średnich, słodkich jagodach. Liście jesienią przebarwiaja sie na żółty kolor. Grona średniej wielkości lub małe, stożkowato-cylindryczne, luźne. Jagody sredniej wielkości, czasem prawie duże, o średnicy w granicach 15-20 mm. Kształt jagód kulisto-elipsoidalny. Barwa ciemnofioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem. Miąż soczysty, śluzowaty, słodki, z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Krzewy o dużej sile wzrostu. Odmiana typowo altanowa, wymagająca wysokiego i przestrzennego formowania. Krzewy prowadzone nisko i cięte krótko zawiązują znacznie mniej kwiatostanów. Znacznie lepiej krzewy owocują przy cięciu dłuższym. Pora dojrzewania średnio późna, zazwyczaj między 5 i 15 października. | Bardzo plenna, mrozoodporna odmiana altanowa o małych gronach, średnich, słodkich jagodach. Liście jesienią przebarwiaja sie na żółty kolor. Grona średniej wielkości lub małe, stożkowato-cylindryczne, luźne. Jagody sredniej wielkości, czasem prawie duże, o średnicy w granicach 15-20 mm. Kształt jagód kulisto-elipsoidalny. Barwa ciemnofioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem. Miąż soczysty, śluzowaty, słodki, z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Krzewy o dużej sile wzrostu. Odmiana typowo altanowa, wymagająca wysokiego i przestrzennego formowania. Krzewy prowadzone nisko i cięte krótko zawiązują znacznie mniej kwiatostanów. Znacznie lepiej krzewy owocują przy cięciu dłuższym. Pora dojrzewania średnio późna, zazwyczaj między 5 i 15 października. | ||
| Linia 5: | Linia 5: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| - | Plik:13_Isabella_J.Czapski.jpg|, Foto: J.Czapski | + | Plik:13_Isabella_J.Czapski.jpg|Isabella, Foto: J.Czapski |
Plik:24_Isabella_ISABELLA_-_liscie_przebarwione_jesienia_J.Czapski.jpg|ISABELLA - liście przebarwione jesienią, Foto: J.Czapski | Plik:24_Isabella_ISABELLA_-_liscie_przebarwione_jesienia_J.Czapski.jpg|ISABELLA - liście przebarwione jesienią, Foto: J.Czapski | ||
| - | Plik:25_Isabella_J.Czapski.jpg|, Foto: J.Czapski | + | Plik:25_Isabella_J.Czapski.jpg|Isabella, Foto: J.Czapski |
Plik:26_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski | Plik:26_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski | ||
Plik:27_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski | Plik:27_Isabella_ISABELLA_-_grona_J.Czapski.jpg|ISABELLA - grona, Foto: J.Czapski | ||
Wersja z 11:48, 11 lut 2010
| Isabella | |
|---|---|
| Isabella - grono, Foto: J. Czapski | |
| Rodzice | Vitis labrusca x Vitis vinifera |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 100-150 g |
| Rozmiary jagód | 18 mm mm |
| smak | labrusca |
| Termin dojrzewania | 1-10.10 |
| Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
| Kolor gron | fioletowe |
| Zastosowanie | ogólne |
Opis
Bardzo plenna, mrozoodporna odmiana altanowa o małych gronach, średnich, słodkich jagodach. Liście jesienią przebarwiaja sie na żółty kolor. Grona średniej wielkości lub małe, stożkowato-cylindryczne, luźne. Jagody sredniej wielkości, czasem prawie duże, o średnicy w granicach 15-20 mm. Kształt jagód kulisto-elipsoidalny. Barwa ciemnofioletowa z jaśniejszym woskowym nalotem. Miąż soczysty, śluzowaty, słodki, z charakterystycznym malinowym posmakiem, średnio aromatyczny. Krzewy o dużej sile wzrostu. Odmiana typowo altanowa, wymagająca wysokiego i przestrzennego formowania. Krzewy prowadzone nisko i cięte krótko zawiązują znacznie mniej kwiatostanów. Znacznie lepiej krzewy owocują przy cięciu dłuższym. Pora dojrzewania średnio późna, zazwyczaj między 5 i 15 października.
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 1-10.10 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | fioletowe + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 100 -150g + |
| Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
| Odmiana | Isabella + |
| Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
| Smak | Labrusca + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |

