Bianca – Winogrona.org
modified on 19 lut 2024 at 22:12 ••• 160 044 views

Bianca

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(dojrzewanie)
(Zdjęcia: fotka)
Linia 117: Linia 117:
Plik:Bianca-grona.jpg|Bianca - typowe grona 2011; Foto: ZbyszekB
Plik:Bianca-grona.jpg|Bianca - typowe grona 2011; Foto: ZbyszekB
Plik:Bianca-jagody.jpg|Bianca - typowe jagody 2011; Foto: ZbyszekB
Plik:Bianca-jagody.jpg|Bianca - typowe jagody 2011; Foto: ZbyszekB
 +
Plik:DSC_0109_Bianca_manuns.JPG|Bianca - owocujący krzew 2/09/2012; foto:Mariusz(manuns)
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 20:31, 2 wrz 2012

Bianca
Bianca, foto. J.Czapski
Bianca, foto. J.Czapski
Rodzice SV 12375 x Bouvier
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 120-350 g
Rozmiary jagód 15-20 mm
smak słodko-kwaskowaty (winny)
SAT 2550-2600
GDDC 1070-1090
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie ogólne

Opis

Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]

Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [2]

Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu

Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.

Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)

Za okres 2005-2009

dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%

Genealogia

BIANCA = EGER 2 X BOUVIER

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Bianca : 78,09%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris 
+3,13%V.berlandieri +2,64%V.lincencumii

Choroby

Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[2]

Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice

w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne

Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3

dla porównania

MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1

Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

Cięcie

Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [2]

Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.

Parametry

Wino

Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu.

możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.

złota bianka

Synonimy

E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka

Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
  2. 2,0 2,1 2,2 Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib

Linki

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana


Opinie na forum:

  1. Bianca
  2. Vitis Bianca
  3. Bianca - odmiana na ścianę

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; kwiaty;  ;liść

Inne zdjęcia : Winnica Golesz - grona;  ;Węgry: owocujący krzew


Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1070-1090  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa120 -350g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaBianca  +, SV 12375  + i Bouvier  +
Rozmiar jagód15-20 mm  +
Sat2.550 -2600  +
SmakSłodko-kwaskowaty (winny)  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +