Granat Magaracza
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis) |
(→Tematy na naszym forum) |
||
Linia 36: | Linia 36: | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
- | http://www.winogrona.org/forum/odmiany/granat-magaracha-t7403.html | + | [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/granat-magaracha-t7403.html Granat Magaracza] |
== Literatura == | == Literatura == |
Wersja z 21:04, 26 lis 2012
Granat Magaracza | |
---|---|
Rodzice | Magaracz № 11-57-130 x Antiej Magaracza |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 180 g |
Masa jagód | 2,5 g |
Termin dojrzewania | wczesna |
Ilość dni dojrzewania | 126-135 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | granatowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 25 °Bx |
Zawartość kwasów | 9,8 g/l |
Opis
Nowa odmiana z Instytutu Magaracza (http://magarach-nivw.com/). Wprowadzona w 2008 i opatentowana (patent NIViV Magaracz 07355). Dane i informacje podane za instytutem. W Polsce do sprawdzenia, brak jakichkolwiek badan i testów. Jagody o soku silnie barwiącym. Wydajność 14 T/ha. Cukier 22-28%.
Choroby
Odporny na choroby grzybowe. Odmiana deklarowana jako przeznaczona do uprawy ekologicznej jednak na forach ukraińskich sugerują, że wymagana podstawowa ochrona profilaktyczna.
Cięcie
Długie, 7-9 oczek.
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
http://vinograd.info/sorta/vinnye/granatovyi-magaracha.html
http://magarach-nivw.com/attachments/article/59/buklet-2012.pdf
Zdjęcia
Fakty o Granat Magaracza — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Antiej Magaracza | Antiej Magaracza + |
Cięcie | 7-9 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | wczesna + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 126-135 + |
Kolor gron | granatowo-czarne + |
Kraj | Ukraina + |
Magaracz № 11-57-130 | Magaracz № 11-57-130 + |
Masa | 180 g + |
Masa jagód | 2,5 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 1,4 szt. + |
Odmiana | Granat Magaracza + |
Plenność | wysoka + |
Wzrost | słaby + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 25 + |
Zawartość kwasów | 9,8 + |