modified on 27 sie 2023 at 20:39 ••• 164 816 views

Nero

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grona)
(Zdjęcia użytkowników forum: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 25 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 35: Linia 35:
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br>
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br>
-
'''Jagody:'''owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem
+
'''Jagody:'''owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem, najczęściej 2 stosunkowo duże pestki
'''Miąźsz:''' mięsisty, chrupki, aromatyczny <bibref f="wino.bib">pospisilova-2005</bibref>
'''Miąźsz:''' mięsisty, chrupki, aromatyczny <bibref f="wino.bib">pospisilova-2005</bibref>
Linia 44: Linia 44:
Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.
Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.
==Dojrzewanie==
==Dojrzewanie==
-
*Skierniewice za lata 2006-2008
+
*Skierniewice za lata 2006-2008 - zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
-
 
+
*Skierniewice 2011 - Zbiór 9.09; masa gron 162 g; masa jagód 3,54g; ekstrakt 16,4%
-
zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
+
*[http://pictap.pl/di-X33Q16L6.jpg Winnica VICTORIA 2011]
-
 
+
*Skierniewice 2012 - Zbiór : 8/09; plon: 0,6 kg/krzew; masa GRON: 149 g; masa jagód: 2,38 g; ekstrakt: 22,4%
-
*Skierniewice 2011  
+
-
 
+
-
Zbiór 9.09; masa gron 162 g; masa jagód 3,54g; ekstrakt 16,4%
+
-
+
-
*Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu.
+
-
 
+
-
*Skierniewice 2012
+
-
 
+
-
Zbiór : 8/09; plon: 0,6 kg/krzew; masa GRON: 149 g; masa jagód: 2,38 g; ekstrakt: 22,4%
+
== Genealogia ==
== Genealogia ==
Linia 100: Linia 91:
== Cięcie ==
== Cięcie ==
-
średnio-długie na 6-12 pąków
+
średnio-długie na 6-12 pąków, można także ciąć krótko już 2 pąk jest płodny, ale przy tak krótkim cięciu grona są mniejsze
 +
 
 +
Winorośl w Uprawie Przydomowej i Towarowej 2011 str 81[Jerzy Lisek]:
 +
''"Krzew nie ma specjalnych wymagań co do formy prowadzenia i cięcia, ale owoce wysokiej jakości łatwiej uzyskać przy cięciu na 3 do 6 pąków."
 +
''
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Linia 123: Linia 118:
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/nero-na-wino-slowacy-robia-t5114.html Nero na wino? Słowacy robią!]
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/nero-na-wino-slowacy-robia-t5114.html Nero na wino? Słowacy robią!]
# [http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4502 Nero na prezydenta!]
# [http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4502 Nero na prezydenta!]
 +
# [http://www.winogrona.org/forum/uprawa/nero-t9116.html Nero]
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
Inne zdjęcia : [http://www.csemegeszolo.hu/images/fajtak/nero.jpg Nero - grona - Węgry];   ;Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/nero.jpg grono]; vinetumrezac:[http://www.vinetumrezac.eu/OBR/rok/neroII_full.jpg grona]; Szkółka clematisy.pl :[http://www.clematisy.pl/uploadedimages/original/420732.jpg grona]; Szkółka Przytok:[http://www.przytok1.home.pl/userdata/gfx/f047b4003bec3e3312b3adea10223ab7.jpg grono]; ;bor_hu: [http://www.bor.hu/image/szolofajta/.350x700/135.jpg grona]
+
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
 +
*wg ampelografia węgierska: [http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Nero_-_profil_li%C5%9Bcia.jpg profil liścia];
 +
*wg eu-vitis:  ;[http://www.eu-vitis.de/euvp/1665.jpg liście];
 +
*wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a6a2c09b4102.png grono i koronka]
 +
===Inne zdjęcia===
 +
[http://www.csemegeszolo.hu/images/fajtak/nero.jpg Nero - grona - Węgry];   ;[http://kerteszetszolnok.eu/wp-content/uploads/2012/02/nero.jpg krzew];   ;Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/nero.jpg grono];
 +
===Zdjęcia użytkowników forum===
 +
'''Koronka'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
-
Plik:Nero-grono_P_Zdanowski.jpg|Nero - grono, Foto: P. Zdanowski
 
-
Plik:Nero-lisc_J_Czapski.jpg|NERO - liść, Foto: J.Czapski
 
Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski
Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski
Plik:Nero-k.jpg|Nero - koronka; Foto: ZbyszekB
Plik:Nero-k.jpg|Nero - koronka; Foto: ZbyszekB
-
Plik:Nero-kw.jpg|Nero - kwiatostany; Foto: ZbyszekB
+
Plik:29062017 Nero-k.JPG|Nero - koronka 29/06/2017;foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:Nero-lisc_J_Czapski.jpg|NERO - liść, Foto: J.Czapski
Plik:Nero-L.jpg|Nero - liść; Foto: ZbyszekB
Plik:Nero-L.jpg|Nero - liść; Foto: ZbyszekB
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:Nero-kw.jpg|Nero - kwiatostany; Foto: ZbyszekB
 +
Plik:Nero-kwiatostan.jpg|Kwiatostan; Foto: GrapesEater
 +
Plik:29062020 Nero.JPG|Nero - kwiatostan 29/06/2020;foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:Nero-grono_P_Zdanowski.jpg|Nero - grono, Foto: P. Zdanowski
Plik:Nero_grono_fot.gronkowiec.jpg| grona - fot. Gronkowiec
Plik:Nero_grono_fot.gronkowiec.jpg| grona - fot. Gronkowiec
-
Plik:IMG 1267 - Nero-22-08-07-.jpg|Nero prowadzony na jednoramienny Guyot; fot. Gronkowiec
 
Plik:Nero-gr1.jpg|Nero - veraison 2012; Foto: ZbyszekB
Plik:Nero-gr1.jpg|Nero - veraison 2012; Foto: ZbyszekB
 +
Plik:DSC04068-1.JPG|Nero - grona, foto: GrapesEater
 +
Plik:DSC04109-1.JPG|Nero - grona, foto: GrapesEater
 +
Plik:15082018 Nero.JPG|Nero - grona 15/08/2018;foto:ZbyszekB
 +
Plik:22082021-Nero.JPG|Nero - grono 22/08/2021;foto:ZbyszekB
 +
Plik:27082023 Nero.JPG|Nero - grona 27/08/2023;foto:ZbyszekB
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:Nero pestki.jpg|Nero - pestki; Foto: Wierzba75
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:IMG 1267 - Nero-22-08-07-.jpg|Nero prowadzony na jednoramienny Guyot; fot. Gronkowiec
 +
Plik:DSC03761-1.JPG|Nero - pąk, foto: GrapesEater
 +
Plik:12072019-Nero.JPG|Nero - krzew 12/07/2019;foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 20:39, 27 sie 2023

Nero
Nero - grono  Foto: J.Czapski
Nero - grono Foto: J.Czapski
Rodzice SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 230-300 g
Rozmiary jagód 22x17 mm
Masa jagód 3,3-5 g
smak pikantny
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 5-15.09
Ilość dni dojrzewania 125
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]

Jagody:owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem, najczęściej 2 stosunkowo duże pestki

Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny [1]

Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.

Dojrzewanie

  • Skierniewice za lata 2006-2008 - zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) [1]
  • Skierniewice 2011 - Zbiór 9.09; masa gron 162 g; masa jagód 3,54g; ekstrakt 16,4%
  • Winnica VICTORIA 2011
  • Skierniewice 2012 - Zbiór : 8/09; plon: 0,6 kg/krzew; masa GRON: 149 g; masa jagód: 2,38 g; ekstrakt: 22,4%

Genealogia

Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)

Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris 
+3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii

Ochrona prawna odmiany

Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)

Nr rejestru 1760 - zarejestrowany 03/03/1997 – ochrona do 01/02/2024

Hodowca odmiany: Forschungsinstitut Weinbau und Kellerwirtschaft HU - 6001 Kisfai WĘGRY

Właściciel licencji:

Jörg WOLF Dürkheimer ALTER WEG 7 DE - 67098 Bad Dürkheim NIEMCY +49 6322 632 37


Choroby

Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

Wino

1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)

2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)

3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)

Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm

Cięcie

średnio-długie na 6-12 pąków, można także ciąć krótko już 2 pąk jest płodny, ale przy tak krótkim cięciu grona są mniejsze

Winorośl w Uprawie Przydomowej i Towarowej 2011 str 81[Jerzy Lisek]: "Krzew nie ma specjalnych wymagań co do formy prowadzenia i cięcia, ale owoce wysokiej jakości łatwiej uzyskać przy cięciu na 3 do 6 pąków."

Synonimy

BG-16; Bornemissza Gergely 15

Opinie

wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy)


Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html



Linki

Opinie na forum:

  1. Jak prowadzic Nero?
  2. Nero
  3. Nero na wino? Słowacy robią!
  4. Nero na prezydenta!
  5. Nero

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Nero - grona - Węgry;  ;krzew;  ;Winnica Golesz - grono;

Zdjęcia użytkowników forum

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:


Zdjęcia
Filmy
Wikipedia
Kamery internetowe
Wczytywanie mapy…

Kwitnienie:

data kwitnienia Winnica
2455011.529 czerwiec 2009 Wacek
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455720.58 czerwiec 2011 Winnica Okleśna


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.MONTHYEARWacek2009-06-29T00:00:000data kwitnienia: 29 czerwiec 2009
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00

Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:


Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością  %.

Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-12 oczek/m2  +
Dojrzewanie5-15.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni125  +
Kolor grongranatowe  +
KrajWęgry  +
Masa230 -300g  +
Masa jagód3,3-5 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
Obciążenie40-50 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-2 szt.  +
OdmianaNero  +, SV 12375  +, Medoc Noir  +, Csaba Gyoengye  +, Perła Czabańska  + i BG-16  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-90 %  +
Rozmiar jagód22x17 mm  +
Sat2.300 -2450  +
SmakPikantny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów6  +