modified on 27 kwi 2016 at 12:06 ••• 21 824 views

Cerason

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(UWAGA! Zastąpienie treści hasła bardzo krótkim tekstem: „{{Odmiana infobox Kategoria:Odmiany”)
(Genealogia: procentowy udział vitis)
 
(Nie pokazano 11 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
 +
|kolor=#99B3FF
 +
|odmiana=Cerason
 +
|rodzice=[[Odmiana::Merlan]] x [[Odmiana::Fratava]]
 +
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
 +
|kraj pochodzenia=Czechy
 +
|masa grona=265
 +
|masa jagód=1,57
 +
|smak=Neutralny
 +
|SAT=2650
 +
|termin dojrzewania=5-10.10
 +
|kolor gron=ciemne
 +
|zapylanie=własnopylna
 +
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=22,6
 +
|zawartość kwasów=10,77
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=średni
 +
|drewnienie łozy=dobre
 +
|plenność=wysoka
 +
}}
 +
== Opis ==
 +
===Pochodzenie===
 +
"Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ".
 +
===Opis ampelograficzny===
 +
"Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy  ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunków uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobnych do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium.
 +
Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku.
 +
 +
'Cerason' oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3 kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m  ; Lednice na Morawach).
 +
*Grona :śr. 265,04 g
 +
*Jagody: śr.1,57g
 +
*Cukier śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix)
 +
*Kwasy: śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l)
 +
*Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72
 +
==Genealogia==
 +
[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/F2.medium.gif Rodowód 'Cerason']
 +
"Cerason' - 86,33% ''V.vinifera'' + 0.87% ''V.labrusca'' + 4,49% ''V.rupestris'' + 7,81% ''V.berlandieri'' + 0,59% ''V.lincecumii''
 +
 +
== Choroby ==
 +
'Cerason' ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera .
 +
 +
'''Ocena wyników długoterminowej odporności na :'''
 +
*Downy mildew:6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57
 +
*Powdery mildew – liście - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86
 +
*Powdery mildew – owoce - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43
 +
*Grey mold – owoce – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19
 +
Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne
 +
Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy
 +
 +
== Cięcie ==
 +
== Synonimy ==
 +
MI 5-100
 +
==Parametry dojrzewania==
 +
*[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/T3.large.jpg parametry moszczu]
 +
*[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/T4.large.jpg porównanie kwasów]
 +
== Tematy na naszym forum==
 +
==Wino==
 +
Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady.
 +
 +
'Cerason' ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra. Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków.
 +
 +
== Literatura ==
 +
== Zdjęcia ==
 +
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
 +
[http://www.znalecvin.cz/files/2010/04/Cerason-hrozen-list-final.jpg grono i liść];  ;[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/F1.large.jpg grono]
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Modrehory: [http://www.modrehory.cz/DataFiles/ViewPhoto/20460 owocujący krzew]
 +
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
 +
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
 +
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
 +
</gallery>
 +
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 12:06, 27 kwi 2016

Cerason
Rodzice Merlan x Fratava
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Czechy
Masa grona 265 g
Masa jagód 1,57 g
smak Neutralny
SAT 2650
Termin dojrzewania 5-10.10
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,6 °Bx
Zawartość kwasów 10,77 g/l

Opis

Pochodzenie

"Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ".

Opis ampelograficzny

"Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunków uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobnych do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium. Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku.

'Cerason' oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3 kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m  ; Lednice na Morawach).

  • Grona :śr. 265,04 g
  • Jagody: śr.1,57g
  • Cukier śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix)
  • Kwasy: śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l)
  • Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72

Genealogia

Rodowód 'Cerason'

"Cerason' - 86,33% V.vinifera + 0.87% V.labrusca + 4,49% V.rupestris + 7,81% V.berlandieri + 0,59% V.lincecumii

Choroby

'Cerason' ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera .

Ocena wyników długoterminowej odporności na :

  • Downy mildew:6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57
  • Powdery mildew – liście - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86
  • Powdery mildew – owoce - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43
  • Grey mold – owoce – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19

Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy

Cięcie

Synonimy

MI 5-100

Parametry dojrzewania

Tematy na naszym forum

Wino

Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady.

'Cerason' ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra. Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków.

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

grono i liść;  ;grono

Inne zdjęcia

Modrehory: owocujący krzew

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cerason — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie5-10.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajCzechy  +
Masa265 g  +
Masa jagód1,57 g  +
OdmianaCerason  +, Merlan  + i Fratava  +
Plennośćwysoka  +
Sat2.650  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,6  +
Zawartość kwasów10,77  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem