Cerason
Z Winogrona.org
(UWAGA! Zastąpienie treści hasła bardzo krótkim tekstem: „{{Odmiana infobox Kategoria:Odmiany”) |
(→Genealogia: procentowy udział vitis) |
||
(Nie pokazano 11 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
+ | |kolor=#99B3FF | ||
+ | |odmiana=Cerason | ||
+ | |rodzice=[[Odmiana::Merlan]] x [[Odmiana::Fratava]] | ||
+ | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
+ | |kraj pochodzenia=Czechy | ||
+ | |masa grona=265 | ||
+ | |masa jagód=1,57 | ||
+ | |smak=Neutralny | ||
+ | |SAT=2650 | ||
+ | |termin dojrzewania=5-10.10 | ||
+ | |kolor gron=ciemne | ||
+ | |zapylanie=własnopylna | ||
+ | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=22,6 | ||
+ | |zawartość kwasów=10,77 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średni | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
+ | }} | ||
+ | == Opis == | ||
+ | ===Pochodzenie=== | ||
+ | "Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ". | ||
+ | ===Opis ampelograficzny=== | ||
+ | "Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunków uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobnych do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium. | ||
+ | Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku. | ||
+ | |||
+ | 'Cerason' oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3 kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m ; Lednice na Morawach). | ||
+ | *Grona :śr. 265,04 g | ||
+ | *Jagody: śr.1,57g | ||
+ | *Cukier śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix) | ||
+ | *Kwasy: śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l) | ||
+ | *Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72 | ||
+ | ==Genealogia== | ||
+ | [http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/F2.medium.gif Rodowód 'Cerason'] | ||
+ | "Cerason' - 86,33% ''V.vinifera'' + 0.87% ''V.labrusca'' + 4,49% ''V.rupestris'' + 7,81% ''V.berlandieri'' + 0,59% ''V.lincecumii'' | ||
+ | |||
+ | == Choroby == | ||
+ | 'Cerason' ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera . | ||
+ | |||
+ | '''Ocena wyników długoterminowej odporności na :''' | ||
+ | *Downy mildew:6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57 | ||
+ | *Powdery mildew – liście - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86 | ||
+ | *Powdery mildew – owoce - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43 | ||
+ | *Grey mold – owoce – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19 | ||
+ | Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne | ||
+ | Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy | ||
+ | |||
+ | == Cięcie == | ||
+ | == Synonimy == | ||
+ | MI 5-100 | ||
+ | ==Parametry dojrzewania== | ||
+ | *[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/T3.large.jpg parametry moszczu] | ||
+ | *[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/T4.large.jpg porównanie kwasów] | ||
+ | == Tematy na naszym forum== | ||
+ | ==Wino== | ||
+ | Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady. | ||
+ | |||
+ | 'Cerason' ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra. Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków. | ||
+ | |||
+ | == Literatura == | ||
+ | == Zdjęcia == | ||
+ | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
+ | [http://www.znalecvin.cz/files/2010/04/Cerason-hrozen-list-final.jpg grono i liść]; ;[http://hortsci.ashspublications.org/content/45/11/1753/F1.large.jpg grono] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | Modrehory: [http://www.modrehory.cz/DataFiles/ViewPhoto/20460 owocujący krzew] | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 12:06, 27 kwi 2016
Cerason | |
---|---|
Rodzice | Merlan x Fratava |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Czechy |
Masa grona | 265 g |
Masa jagód | 1,57 g |
smak | Neutralny |
SAT | 2650 |
Termin dojrzewania | 5-10.10 |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,6 °Bx |
Zawartość kwasów | 10,77 g/l |
Opis
Pochodzenie
"Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ".
Opis ampelograficzny
"Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunków uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobnych do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium. Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku.
'Cerason' oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3 kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m ; Lednice na Morawach).
- Grona :śr. 265,04 g
- Jagody: śr.1,57g
- Cukier śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix)
- Kwasy: śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l)
- Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72
Genealogia
"Cerason' - 86,33% V.vinifera + 0.87% V.labrusca + 4,49% V.rupestris + 7,81% V.berlandieri + 0,59% V.lincecumii
Choroby
'Cerason' ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera .
Ocena wyników długoterminowej odporności na :
- Downy mildew:6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57
- Powdery mildew – liście - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86
- Powdery mildew – owoce - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43
- Grey mold – owoce – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19
Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy
Cięcie
Synonimy
MI 5-100
Parametry dojrzewania
Tematy na naszym forum
Wino
Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady.
'Cerason' ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra. Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Modrehory: owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 5-10.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Czechy + |
Masa | 265 g + |
Masa jagód | 1,57 g + |
Odmiana | Cerason +, Merlan + i Fratava + |
Plenność | wysoka + |
Sat | 2.650 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,6 + |
Zawartość kwasów | 10,77 + |