modified on 16 gru 2024 at 13:08 ••• 24 972 views

Traminette

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: grono)
(Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 42 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFD700
|odmiana=Traminette
|odmiana=Traminette
 +
|zdjęcie=29092018 Traminette.jpg
 +
|opis zdjęcia=Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB
|rodzice=[[Odmiana::Joannes Seyve 23.416]] x [[Odmiana::Gewürztraminer]]
|rodzice=[[Odmiana::Joannes Seyve 23.416]] x [[Odmiana::Gewürztraminer]]
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
Linia 18: Linia 20:
|obsada gron=1,7
|obsada gron=1,7
|plenność=niska
|plenność=niska
 +
|ilość_dni_kwitnienie-dojrzewanie=110
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
Linia 25: Linia 28:
Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
-
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne.
+
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana [[Chardonnay]]; (wg Uniwersytet Kentucky)
Wino w smaku podobne do [[odmiana::Gewürztraminer]]. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
Wino w smaku podobne do [[odmiana::Gewürztraminer]]. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
-
 
+
==Genealogia==
 +
<gallery widths=150px heights=30px perrow=1>
 +
Plik:Traminette-drz.JPG|Traminette - rodowód
 +
Kliknij aby powiększyć
 +
</gallery>
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Odmiana umiarkowanie podatna na na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.
+
Odmiana umiarkowanie podatna na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.
Duża podatność na antraknozę – rzędu 60
Duża podatność na antraknozę – rzędu 60
Linia 39: Linia 46:
== Cięcie ==
== Cięcie ==
 +
średnie lub długie,ostrogi minimum 5-6 oczek; [https://winesvinesanalytics.com/features/article/195147/Traminette-Goes-Commercial  źródło]
 +
==Parametry dojrzewania==
==Parametry dojrzewania==
-
[http://pictap.pl/di-KDKTLODN.png Cornell University 2007-2014]
+
<gallery widths=100px heights=100px perrow=3>
 +
Plik:Traminette-dojrz-NY.JPG|Traminette - Cornell University 2007-2015
 +
Plik:Traminette - monitoring 2017.JPG|Traminette - monitoring dojrzewania 2017 - Finger Lakes
 +
Plik:Traminette - monitoring dojrzewania 2020.PNG|Traminette dojrzewanie 2020 - Lake Erie
 +
</gallery>
 +
===Wino===
===Wino===
-
[http://solodki-grona.com/Tehnich/Traminette.jpg Traminette 2013]
+
*[https://www.johnsonwinery.com/assets/images/products/pictures/Traminette.jpeg  Traminette 2018; 12%alk  2,2%cuk.] - • GOLD, Best of Class Traminette, 2021 New York Wine Classic  • Silver, 2021 Eastern International Wine Competition  • Silver, 2020 Eastern International Wine Competition  • Silver, 2020 Finger Lakes International Wine Competition
 +
*[https://shop.foxrunvineyards.com/assets/images/products/media/Traminette2020.pdf Traminette 2020] -Harvest Date 10/06/2020; Acid 7.3 g/l; pH 3.16; Bottling Date 06/02/2021; Residual Sugar  2.0g/l; Alcohol  12,1 %vol
 +
*[https://bellviewwinery.com/wp-content/uploads/2018/06/traminette.png  Traminette 2020]; zbiór: 24/09/2020; 19Brix; TA 5,94g/l; pH 2,84 ; butelkowane 26/05/2021; alk.12,3%vol; cuk.12,5g/l; pH 3,37                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
 +
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Traminette_2021.PNG Traminette 2021] - wytrawne aromatyczne 12,5% vol; archiwizacja ok.2 lata, butelkowane 2/01/2022; parametry moszczu: 21,3 Brix; pH 3,31
 +
*[https://www.extension.purdue.edu/extmedia/fs/fs-59-w.pdf  Commercial Winemaking Production Series Traminette]
 +
*[https://www.stjulian.com/sites/default/files/styles/product_medium/public/images/BRTraminette-OXEXZQ.png?itok=g17RXTI0  Traminette 2022] :białe półwytrawne, 12%vol; TA 7,5g/l; pH 3,22; R.S. 2g/l; Apelacja - Lake Michigan Shore
 +
 
== Synonimy ==
== Synonimy ==
NY65.533.13
NY65.533.13
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==
 +
http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=12468#p213582
== Literatura ==
== Literatura ==
-
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Traminette.pdf
+
*http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
-
 
+
*http://en.wikipedia.org/wiki/Traminette
-
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
+
*http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-59-W.pdf
-
 
+
*http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-60-W.pdf
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Traminette
+
*http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/bulletin/traminette.html
-
 
+
*https://www.fulkersonwinery.com/fruit/traminette/
-
http://fls.cals.cornell.edu/OCRPDF/149.pdf
+
-
 
+
-
http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-59-W.pdf
+
-
 
+
-
http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-60-W.pdf
+
 +
==Multimedia==
 +
*https://www.youtube.com/watch?v=-0xVoqRjaQc   
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
-
[http://images70.fotosik.pl/43/869f7280efc4881amed.jpg liść];  ;VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/14163.jpg  grono]
+
*wg ars-grin :  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/ImgDisplay?id=1798814  grono,owoce i pestki]
 +
*wg VIVC: : [http://www.vivc.de/gbvp/16324.jpg dojrzały liść];  ; [http://www.vivc.de/gbvp/14163.jpg  grono]
 +
*wg glossary wei-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5a134ba9b91.png grono i liść]
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
-
Zamborski : [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/traminette%202.jpg grona/Wirginia 2005];   ;[http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2006/100_1652.JPG grona/Wirginia 2006]; Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.02.jpg grono];  ;[http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.01.jpg grono];  ;[http://ei.isnooth.com/multimedia/c/7/0/image_3805919_full.jpeg grona]
+
*Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.02.jpg grono]; ;[http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.01.jpg grono]
-
 
+
*Winniczka Magda:[http://images70.fotosik.pl/43/869f7280efc4881amed.jpg  liść]
 +
*Izrael: [https://static.wixstatic.com/media/42b53c_9d9696e45ea547b2850079ae5f088c11~mv2.jpg/v1/fill/w_1078,h_1066,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/42b53c_9d9696e45ea547b2850079ae5f088c11~mv2.jpg grona]
 +
*Vinograd.info :[https://vinograd.info/images/sorta/t/traminette/traminett-list-2.jpg  liść];  ;[https://vinograd.info/images/sorta/t/traminette/traminette-4.jpg  grono];  ;[https://vinograd.info/images/sorta/t/traminette/Traminett.jpg   grono];  [https://vinograd.info/images/sorta/t/traminette/traminette-3.jpg    grona];  ;[https://vinograd.info/images/sorta/t/traminette/Traminett-2.jpg  krzew]
 +
*Fulkersonwinery [https://www.fulkersonwinery.com/wp-content/uploads/2018/11/traminette.jpg grona]
== Zdjęcia forumowiczów ==
== Zdjęcia forumowiczów ==
Linia 73: Linia 96:
'''Koronka'''
'''Koronka'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
+
Plik:12062017 Traminette-k.JPG|Traminette - koronka 12/06/2017; foto: ZbyszekB
-
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
+
Plik:29052020 Traminette - k.JPG|Traminette - koronka 29/05/2020; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
'''Liście'''
'''Liście'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
 
+
Plik:Traminette-L2.jpg|Traminette - liść; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 85: Linia 108:
'''Kwiatostan'''
'''Kwiatostan'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
 
+
Plik:02062018 Traminette.jpg|Traminette - kwiatostan 02/06/2018;foto:ZbyszekB
-
 
+
Plik:Traminette 08062024.JPG|Traminette - kwiatostan 08/06/2024;foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
'''Grona'''
'''Grona'''
-
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
+
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
-
 
+
Plik:06082017 Traminette-kontr.jpg|Traminette - grono kontrolne 06/08/2017; foto:ZbyszekB
 +
Plik:24082018 tram.jpg|Traminette - grona  24/08/2018; foto:ZbyszekB
 +
Plik:22082021-Tramin.JPG|Traminette - grona  22/08/2021; foto:ZbyszekB
 +
Plik:15092023 Traminette.JPG|Traminette - grono  15/09/2023; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Tramine 27092024.JPG|Traminette - grono 27/09/2024; foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 103: Linia 130:
'''Krzew'''
'''Krzew'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
Plik:16072019-Traminette.JPG|Traminette - krzew  16/07/2019; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Traminette 15092024.JPG|Traminette - krzew 15/09/2024; foto: ZbyszekB

Aktualna wersja na dzień 13:08, 16 gru 2024

Traminette
Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB
Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB
Rodzice Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 120 g
Masa jagód 1,52 g
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron bursztynowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 10 g/l

Opis

Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.

Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.

Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana Chardonnay; (wg Uniwersytet Kentucky)

Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.

Genealogia

Choroby

Odmiana umiarkowanie podatna na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.

Duża podatność na antraknozę – rzędu 60

Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

Cięcie

średnie lub długie,ostrogi minimum 5-6 oczek; źródło

Parametry dojrzewania

Wino

  • Traminette 2018; 12%alk 2,2%cuk. - • GOLD, Best of Class Traminette, 2021 New York Wine Classic • Silver, 2021 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Finger Lakes International Wine Competition
  • Traminette 2020 -Harvest Date 10/06/2020; Acid 7.3 g/l; pH 3.16; Bottling Date 06/02/2021; Residual Sugar 2.0g/l; Alcohol 12,1 %vol
  • Traminette 2020; zbiór: 24/09/2020; 19Brix; TA 5,94g/l; pH 2,84 ; butelkowane 26/05/2021; alk.12,3%vol; cuk.12,5g/l; pH 3,37
  • Traminette 2021 - wytrawne aromatyczne 12,5% vol; archiwizacja ok.2 lata, butelkowane 2/01/2022; parametry moszczu: 21,3 Brix; pH 3,31
  • Commercial Winemaking Production Series Traminette
  • Traminette 2022 :białe półwytrawne, 12%vol; TA 7,5g/l; pH 3,22; R.S. 2g/l; Apelacja - Lake Michigan Shore

Synonimy

NY65.533.13

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=12468#p213582

Literatura

Multimedia

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Traminette — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronbursztynowe  +
KrajUSA  +
Masa120 g  +
Masa jagód1,52 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obsada gron1,7 szt.  +
OdmianaTraminette  +, Joannes Seyve 23.416  + i Gewürztraminer  +
Plennośćniska  +
Wzrostumiarkowany  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20  +
Zawartość kwasów10  +