Abouriou Noir
Z Winogrona.org
(→Opis) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupełnienie) |
||
(Nie pokazano 33 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Abouriou Noir | |odmiana=Abouriou Noir | ||
+ | |zdjęcie=Abc3660a3ce29acfgen.jpg | ||
+ | |rodzice=Magdeleine Noire des Charentes x ... | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Francja | |kraj pochodzenia=Francja | ||
- | |SAT = 2700 | + | |SAT=2650-2700 |
- | |termin dojrzewania = tydzień po Chrupce | + | |termin dojrzewania=tydzień po Chrupce |
- | |mrozoodporność = - | + | |mrozoodporność=-21 |
- | |kolor gron=ciemne ( | + | |kolor gron=ciemne (granatowe) |
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
+ | |drewnienie łozy=zadowalające | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Linia 25: | Linia 28: | ||
'''Grona:''' średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte | '''Grona:''' średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte | ||
- | '''Jagody:''' średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej | + | '''Jagody:''' średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty. |
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 44: | Linia 47: | ||
== Wino == | == Wino == | ||
- | Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina | + | Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat. |
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
Linia 52: | Linia 55: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | 1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html | + | *1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html |
+ | *2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou | ||
+ | *3. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6532260t/f432 (Ampelografia P. Viala) | ||
+ | *4. Ampelografia CSSR, Dorota Pospisilova, str. 168 | ||
+ | *5. http://ref.lamartinieregroupe.com/media/9782603019184/109247_extrait_Extrait_0.pdf | ||
+ | *6. https://les5duvin.wordpress.com/2016/06/27/les-cepages-rares-de-lionel-osmin/ | ||
+ | *7. http://www.osmin.fr/index.php?option=com_content&id=68&Itemid=475 | ||
+ | *8. http://vino-vinograd.ru/vinograd-sorta-aburiu.html | ||
+ | *9. https://worldsbestwines.eu/grapes/abouriou/ | ||
- | + | == Zdjęcia ułatwiające identyfikację == | |
+ | *VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/255.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/12621.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/608.jpg liście- forma]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/8853.jpg grona]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/8854.jpg grona i liście]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/16718.jpg grona]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/875.jpg rozmiary grona i jagody]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/8852.jpg krzew] | ||
+ | *Lescepages: [http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_bo_g2925.jpg koronka]; ;[http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_fe_g2924.jpg liść] | ||
+ | *UCDavis: [http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/26774-bigview.jpg liść]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/26772-bigview.jpg spód liścia]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/26770-bigview.jpg koronka]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/7180-bigview.jpg grona]; ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/7178-bigview.jpg grono] | ||
+ | *INRA : [https://www.plantgrape.fr/storage/img/AbouriouN_BG.jpg koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Abouriou_N__feuille.jpg liść]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Abouriou_N__grappe.jpg grono] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | === | + | ===Inne zdjęcia=== |
- | [ | + | Wein-plus :[https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a89e6c6ccdc8.png grona i liść] |
- | + | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | |
- | + | ||
- | + | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | Plik: | + | Plik:10052020 Aboriou N.jpg | koronki 10.05.2020 fot. RobertR |
- | + | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 82: | Linia 96: | ||
'''Grona''' | '''Grona''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | + | Plik:0b772dc042603500gen.jpg | grono 06.08.2019 fot. RobertR | |
+ | Plik:05092021Aboriuu N-gr.jpg|Anoriou Noir - grona 05/09/2021 - foto:RobertR- | ||
+ | Plik:Aboriou-Noir.jpg|Aboriou Noir - grona 31/07/2024 - foto:RobertR | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 94: | Linia 110: | ||
'''Krzew''' | '''Krzew''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | + | Plik:Abc3660a3ce29acfgen.jpg | krzew 27.08.2019 fot. RobertR | |
- | + | Plik:22082021-Aboriou Noir.jpg|Aboriou Noir - krzew 22/08/2021;foto:RobertR | |
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 19:55, 4 sie 2024
Abouriou Noir | |
---|---|
| |
Rodzice | Magdeleine Noire des Charentes x ... |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
SAT | 2650-2700 |
Termin dojrzewania | tydzień po Chrupce |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | ciemne (granatowe) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.
Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.
Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.
Wzrost: średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).
Liście: 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor
Grona: średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte
Jagody: średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.
Choroby
Szara pleść - odporna
Nekroza i antraknoza - odporna
Mączniak rzekomy - nieco podatna
Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)
Cięcie
Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.
Synonimy
Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]
Wino
Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat.
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou
Literatura
- 1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html
- 2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou
- 3. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6532260t/f432 (Ampelografia P. Viala)
- 4. Ampelografia CSSR, Dorota Pospisilova, str. 168
- 5. http://ref.lamartinieregroupe.com/media/9782603019184/109247_extrait_Extrait_0.pdf
- 6. https://les5duvin.wordpress.com/2016/06/27/les-cepages-rares-de-lionel-osmin/
- 7. http://www.osmin.fr/index.php?option=com_content&id=68&Itemid=475
- 8. http://vino-vinograd.ru/vinograd-sorta-aburiu.html
- 9. https://worldsbestwines.eu/grapes/abouriou/
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- VIVC: koronka; ;liść; ;liście- forma; ;grona; ;grona i liście; ;grona; ;rozmiary grona i jagody; ;krzew
- Lescepages: koronka; ;liść
- UCDavis: liść; ;spód liścia; ;koronka; ;grona; ;grono
- INRA : koronka; ;liść; ;grono
Zdjęcia
Inne zdjęcia
Wein-plus :grona i liść
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | tydzień po Chrupce + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne (granatowe) + |
Kraj | Francja + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Abouriou Noir + |
Sat | 2.650 -2700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |