Gyongyrizling
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: liść i grono) |
|||
(Nie pokazano 12 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |kolor=# | + | |kolor=#F9E04B |
|odmiana=Gyongyrizling | |odmiana=Gyongyrizling | ||
|zdjęcie=Gyongyriesling.jpg | |zdjęcie=Gyongyriesling.jpg | ||
Linia 11: | Linia 11: | ||
|smak=Muskatowy | |smak=Muskatowy | ||
|SAT=2400 | |SAT=2400 | ||
- | |mrozoodporność= | + | |mrozoodporność=-22 |
|kolor gron=zielono żółte | |kolor gron=zielono żółte | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
Linia 27: | Linia 27: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Jedna z najwcześniejszych odmian rizlinga. Na Węgrzech uprawiana rzadko z powodu zbyt wczesnej pory dojrzewania. | + | Jedna z najwcześniejszych odmian rizlinga. Na Węgrzech uprawiana rzadko z powodu zbyt wczesnej pory dojrzewania. |
+ | Pochodzenie: Riesling (klon GM 239) × Csaba gyongye. | ||
+ | Hodowcy József Csizmadia i László Bereznai stworzyli tą odmianę winogron. | ||
+ | |||
+ | ==Synonimy== | ||
+ | Gyöngy rizling, Gyongrizling, Gyongyrizling, Perlriesling ,Merengö 2. | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Odporność podwyższona, jak na V.V | + | Odporność podwyższona, jak na V.V |
- | Odporność na mączniaka rzekomego: 6 | + | *Odporność na mączniaka rzekomego: 6 |
- | Odporność na mączniaka prawdziwego: 5 | + | *Odporność na mączniaka prawdziwego: 5 |
- | Odporność na szarą pleśń: 7 | + | *Odporność na szarą pleśń: 7 |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Długie 8-10 oczek | Długie 8-10 oczek | ||
+ | ==Dojrzewanie== | ||
+ | W podobnym terminie jak odmiana Siegerrebe - wg ampelografii Słowackiej (D.Pospiszilova) | ||
+ | |||
+ | Wg danych węgierskich początek września (Érési idő (hónap):szeptember eleje) czyli w Polsce jakieś 2 tygodnie później (połowa września) | ||
+ | |||
== Wina == | == Wina == | ||
- | Wina typu rizlinga z lekkim muskatowym aromatem wysokiej jakości. | + | Wina typu rizlinga z lekkim muskatowym aromatem wysokiej jakości.Wino znane jest z pachnącego, jedynego w swoim rodzaju, pikantnego aromatu o przyjemnej kwaskowatości. |
+ | |||
+ | Na Węgrzech bardzo często stosowana do wyrobu mocnych alkoholi typu [http://vira.hu/kecel/2019/04/06/voros-es-feher-kuzdott-rozeval-a-keceli-borversenyen/ pálinka 44-50%] | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | https://glossary.wein-plus.eu/gyoengyrizling | + | *https://glossary.wein-plus.eu/gyoengyrizling |
- | http://boradattar.gekko.hu/gyongyrizling | + | *http://boradattar.gekko.hu/gyongyrizling |
- | https://de.wikipedia.org/wiki/ | + | *https://de.wikipedia.org/wiki/Perlriesling |
+ | |||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/10199.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/17065.jpg grono] | + | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/10199.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/17065.jpg grono] |
+ | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a6a3702768fd.png grono i liść] | ||
+ | |||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== |
Aktualna wersja na dzień 18:31, 29 lut 2020
Gyongyrizling | |
---|---|
| |
Rodzice | Rizling Mozelski x Csaba Gyongye |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120-140 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 1-2 g |
smak | Muskatowy |
SAT | 2400 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | zielono żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Jedna z najwcześniejszych odmian rizlinga. Na Węgrzech uprawiana rzadko z powodu zbyt wczesnej pory dojrzewania.
Pochodzenie: Riesling (klon GM 239) × Csaba gyongye. Hodowcy József Csizmadia i László Bereznai stworzyli tą odmianę winogron.
Synonimy
Gyöngy rizling, Gyongrizling, Gyongyrizling, Perlriesling ,Merengö 2.
Choroby
Odporność podwyższona, jak na V.V
- Odporność na mączniaka rzekomego: 6
- Odporność na mączniaka prawdziwego: 5
- Odporność na szarą pleśń: 7
Cięcie
Długie 8-10 oczek
Dojrzewanie
W podobnym terminie jak odmiana Siegerrebe - wg ampelografii Słowackiej (D.Pospiszilova)
Wg danych węgierskich początek września (Érési idő (hónap):szeptember eleje) czyli w Polsce jakieś 2 tygodnie później (połowa września)
Wina
Wina typu rizlinga z lekkim muskatowym aromatem wysokiej jakości.Wino znane jest z pachnącego, jedynego w swoim rodzaju, pikantnego aromatu o przyjemnej kwaskowatości.
Na Węgrzech bardzo często stosowana do wyrobu mocnych alkoholi typu pálinka 44-50%
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://glossary.wein-plus.eu/gyoengyrizling
- http://boradattar.gekko.hu/gyongyrizling
- https://de.wikipedia.org/wiki/Perlriesling
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: liść; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | długie 8-10 oczek oczek/m2 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielono żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 -140g + |
Masa jagód | 1-2 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1-1 szt. + |
Odmiana | Gyongyrizling + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70% % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.400 + |
Smak | Muskatowy + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 8 + |