Savilon
Z Winogrona.org
(→Wino: uzupełnienie) |
(→Wino: uzupełnienie) |
||
(Nie pokazano 4 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 29: | Linia 29: | ||
'''Jagody''': kuliste o średniej wielkości | '''Jagody''': kuliste o średniej wielkości | ||
+ | ==Genealogia== | ||
+ | <gallery widths=100px heights=100px perrow=4> | ||
+ | Plik:Savilon drzewko.JPG|Savilon - drzewko genealogiczne | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 42: | Linia 47: | ||
Wino sensorycznie bardzo zbliżone do win z odmiany Sauvignon Blanc | Wino sensorycznie bardzo zbliżone do win z odmiany Sauvignon Blanc | ||
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/01-4698.jpg etykieta]; ;[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-4700.jpg wino] | *[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/01-4698.jpg etykieta]; ;[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-4700.jpg wino] | ||
+ | *[https://www.michlovsky.com/savilon-2019-moravske-zemske-vino-2 Savilon 2019; wytr. 12,5%] | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *http://www.cbks.cz/Rostliny2011/prispevky/KhafizovaMichlovsky.pdf | ||
+ | *https://cs.wikipedia.org/wiki/Savilon | ||
+ | *https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22823 | ||
+ | *http://www.znalecvin.cz/savilon/ | ||
+ | *http://eagri.cz/public/web/file/649003/Reva_2020.pdf str 110 | ||
+ | |||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | |
+ | *atlasrevy: [http://atlasrevy.wz.cz/Savilon/savilon_hrozen.jpg grona]; ;[http://atlasrevy.wz.cz/Savilon/savilon_ker.jpg owocujący krzew]; ;[http://atlasrevy.wz.cz/Savilon/savilon_list.jpg lisć] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
== Zdjęcia forumowiczów == | == Zdjęcia forumowiczów == |
Aktualna wersja na dzień 22:20, 1 mar 2021
Savilon | |
---|---|
Rodzice | Rakisz x Merlan |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Czechy |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 17 mm |
smak | owocowy z nutą pokrzywy |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | początek października |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,1 g/l |
Opis
Nowa odmiana odporna na choroby, powstała na Morawach i zarejestrowana tam w w 2010 roku. Krzyżówka z przewagą genów V.vinifera, przeznaczona do wyrobu białego wina w stylu "sauvignon blanc". Może być alternatywą tam gdzie odmiana 'Sauvignon Blanc' nie dojrzewa, lub dojrzewa niedostatecznie dobrze. Do wypróbowania w polskich warunkach Siostrzana odmiana 'Malverina'
Wzrost : silny, wymaga cięcia "zielonego", liście 5-cio klapowe, ząbki ostre w kształcie "V",zatoka ogonkowa lirokształtna-otwarta, ogonek liściowy różowy.
Grona: duże ,stożkowe, luźno wypełnione
Jagody: kuliste o średniej wielkości
Genealogia
Choroby
Odmiana odporna na choroby grzybowe.
- Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 6,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt
Cięcie
Zalecana forma prowadzenia : "guyot"
Synonimy
BV-19-88
Wino
Wino sensorycznie bardzo zbliżone do win z odmiany Sauvignon Blanc
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://www.cbks.cz/Rostliny2011/prispevky/KhafizovaMichlovsky.pdf
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Savilon
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22823
- http://www.znalecvin.cz/savilon/
- http://eagri.cz/public/web/file/649003/Reva_2020.pdf str 110
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- atlasrevy: grona; ;owocujący krzew; ;lisć
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | początek października + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Czechy + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Savilon +, Rakisz + i Merlan + |
Rozmiar jagód | 17 mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Owocowy z nutą pokrzywy + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 6,1 + |