Frankenthal
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia forumowiczów: aktualizacja) |
(→Literatura: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 3 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 48: | Linia 48: | ||
*http://en.wikipedia.org/wiki/Frankenthal_(grape) | *http://en.wikipedia.org/wiki/Frankenthal_(grape) | ||
* http://lescepages.free.fr/frankenthal.html | * http://lescepages.free.fr/frankenthal.html | ||
+ | *https://traubenshow.de/informationen-zu-rebsorten/ertragsrebsorten-auswahl-in-deutschland-a-z/452-t/109-trollinger | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Linia 57: | Linia 58: | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | vinograd.ru :[http://vino-vinograd.ru/sorta-vinograda/images/blauer_trollinger.jpg grona]; ;gossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5cab743c495.png grono i liść] | + | vinograd.ru :[http://vino-vinograd.ru/sorta-vinograda/images/blauer_trollinger.jpg grona]; ;gossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5cab743c495.png grono i liść]; |
===Zdjęcia forumowiczów=== | ===Zdjęcia forumowiczów=== | ||
Linia 88: | Linia 89: | ||
Plik:21072020 Black Hamburg.JPG|Black Hamburg - grono 21/07/2020 (foliak);foto: ZbyszekB | Plik:21072020 Black Hamburg.JPG|Black Hamburg - grono 21/07/2020 (foliak);foto: ZbyszekB | ||
Plik:BH 20072022.JPG|Black Hamburg - grona 20/07/2022 (foliak);foto: ZbyszekB | Plik:BH 20072022.JPG|Black Hamburg - grona 20/07/2022 (foliak);foto: ZbyszekB | ||
- | + | Plik:24082023 BH.JPG|Black Hamburg - grono 24/08/2023 (foliak);foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
Aktualna wersja na dzień 19:51, 21 gru 2023
Frankenthal | |
---|---|
Black Hamburg - gono 21/07/2019; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Nieznani |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 600-750 g |
Rozmiary jagód | 25 mm |
Masa jagód | 8,5 g |
smak | Bardzo smaczny |
SAT | 2800 (?) |
Termin dojrzewania | Późny |
Ilość dni dojrzewania | nieznana |
Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 5 g/l |
Opis
Odmiana znana już w XIII wieku i uprawiana w północnych Włoszech i południowych Niemczech.Jako odmiana winna znana jako Schiawa(Włochy) i Trollinger (Niemcy). W innych rejonach winnych uprawiana jako odmiana deserowa i znana pod nazwą Black Hamburg. Jest odmianą późną lub nawet bardzo późną. Wymaga dużo słońca i ciepła do pełnej dojrzałości.W chłodniejszych rejonach tylko do uprawy pod osłonami.
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 102 dni ok.12/04; kwitnienie 161 dni ok.08/06; veraison .225 dni ok.14/08; dojrzewanie 279 dni ok.06/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.177 dni
Choroby
Cięcie
Cięcie długie na klika czopków. Plonuje z pąków oddalonych od nasady łozy
Synonimy
Black Hamburg, Trollinger, Schiava, Schiava Grossa, Vernatsch
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://en.wikipedia.org/wiki/Frankenthal_(grape)
- http://lescepages.free.fr/frankenthal.html
- https://traubenshow.de/informationen-zu-rebsorten/ertragsrebsorten-auswahl-in-deutschland-a-z/452-t/109-trollinger
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg npg:jagody;
- wg : eu-vitis: krzew; ;koronka; ;liść; ;grona
- wg VIVC: koronka; ;Liść; ;Liść; ;grono; ;grono; ;grono + jagoda - rozmiary; ;krzew
- Identyfikacja wg deskryptorów OIV
Inne zdjęcia
vinograd.ru :grona; ;gossary wein-plus: grono i liść;
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Frankenthal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | n oczek/m2 + |
Dojrzewanie | Późny + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | nieznana + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 600 -750g + |
Masa jagód | 8,5 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Obciążenie | nieznane płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | nieznana szt. + |
Odmiana | Frankenthal + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | średnia % + |
Rozmiar jagód | 25 mm + |
Sat | 2.800 (?) + |
Smak | Bardzo smaczny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 5 + |