modified on 27 wrz 2024 at 18:53 ••• 19 158 views

Aromella

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Wino: uzupeł)
(Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 6 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFD700
|odmiana=Aromella
|odmiana=Aromella
|zdjęcie=Aromella 15092022.JPG
|zdjęcie=Aromella 15092022.JPG
Linia 59: Linia 59:
</gallery>
</gallery>
*Ohio/Wooster  2020 -  zbiór 15/09  ; GDD 1487; cukier 18,7 Brox; TA 9,8 g/L; pH 3,03; wskaź. dojrzałości: (18,7/9,8)*10=19
*Ohio/Wooster  2020 -  zbiór 15/09  ; GDD 1487; cukier 18,7 Brox; TA 9,8 g/L; pH 3,03; wskaź. dojrzałości: (18,7/9,8)*10=19
 +
*[http://www.winogrona.org/images/b/b0/Aromella_2023.JPG Monitoring dojrzewania 2023 na północnym Mazowszu]
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==
Linia 65: Linia 66:
*[https://storage.googleapis.com/cdn.vinoshipper.com/wine/09130297-b14f-4649-982c-81073e34adf9.jpg  Aromella 2019]; białe pół-wytrawne 12%vol, cuk.reszt. 3,2%
*[https://storage.googleapis.com/cdn.vinoshipper.com/wine/09130297-b14f-4649-982c-81073e34adf9.jpg  Aromella 2019]; białe pół-wytrawne 12%vol, cuk.reszt. 3,2%
*[https://storage.googleapis.com/cdn.vinoshipper.com/wine/f6b33abe-83cf-4dd1-a165-791322162804.jpg  Aromella 2020]; białe wino stołowe; 12%vol; aromaty wiciokrzewu i muskatu
*[https://storage.googleapis.com/cdn.vinoshipper.com/wine/f6b33abe-83cf-4dd1-a165-791322162804.jpg  Aromella 2020]; białe wino stołowe; 12%vol; aromaty wiciokrzewu i muskatu
-
                                                                                                                                                         
+
*[https://www.tastings.com/Product-Images/Wine/2023/5_15_2023/247582_z.jpg  Aromella 2022 ] - białe wytrawne, 10,5%vol, RS :4%,  91 Points, Category: Other White Hybrid, Date Tasted: 17/05/2023; USA/Lake Michigan Shore
 +
                                                                                                                                                   
===Enologia===
===Enologia===
Wg Cornel University
Wg Cornel University
Linia 102: Linia 104:
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
Plik:09062020 Aromella.JPG| Aromella - liście 09/06/2020; foto:ZbyszekB
Plik:09062020 Aromella.JPG| Aromella - liście 09/06/2020; foto:ZbyszekB
-
 
+
Plik:01082023 Aromella.jpg| Aromella - liść 01/08/2023; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 108: Linia 110:
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
Plik:Aromella 23062022.JPG|Aromella - kwiatostan 23/06/2022; foto: ZbyszekB
Plik:Aromella 23062022.JPG|Aromella - kwiatostan 23/06/2022; foto: ZbyszekB
-
 
+
Plik:Aromella 22062023.JPG|Aromella - kwiatostan 22/06/2023; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Aromella 08062024.JPG|Aromella - kwiatostan 08/06/2024; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 114: Linia 117:
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
Plik:Aromella gr 15092022.JPG|Aromella - grona 15/09/2022; foto:ZbyszekB
Plik:Aromella gr 15092022.JPG|Aromella - grona 15/09/2022; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Aromella 28082024.JPG|Aromella - grono 28/08/2024; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Aromella gr 27092025.JPG|Aromella - grono 27/09/2024; foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 18:53, 27 wrz 2024

Aromella
Aromella - grono 15/09/2022; foto:ZbyszekB
Aromella - grono 15/09/2022; foto:ZbyszekB
Rodzice Traminette x Ravat 34
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 110 g
Masa jagód 1,53 g
smak Muszkat i brzoskwinia
Termin dojrzewania przełom września i października
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron jasno-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19,5 °Bx
Zawartość kwasów 12 g/l

Opis

POCHODZENIE

"Aromella" została wyhodowana w New York State Agricultural Experiment Station in Geneva, Cornell University , jako krzyżówka Traminette i Ravat 34 w 1976 roku. Sadzonki zostały posadzone w 1978 roku a wina zostało po raz pierwszy wykonane w 1983 roku. Oryginalne sadzonki znane jako NY76.0844.24 były propagowane do badań w 1990.

OPIS

W czasie badań 1995-2011

Wzrost krzewów srednio-silny. Pękanie pąków i dojrzewanie wcześniejsze niż odmiany Traminette. Grona długie i luźne o masie około 110 g. Jagody małe, okrągłe, żółte o masie około 1,53 g (średnia)

W czasie badań i obserwacji na przestrzeni 18 lat w Stacji Doświadczalnej New York - wykazała mrozoodporność około -27st.C (LT50) nieco większą od odmiany rodzicielskiej Traminette której mrozoodporność w tych samych warunkach kształtowała się na poziomie -26st.C(LT50)

Genealogia

Choroby

Średnio odporna na choroby grzybowe. Mało podatna na filokserę liciową. Bardzo wrażliwa na herbicydy typu 2,4-D.


Cięcie

Synonimy

NY76.0844.24

Parametry dojrzewania

Tematy na naszym forum

Wino

  • Aromella 2019 wytrawne;11,75% vol; TA 6,3g/l; pH 3,57
  • Aromella 2019; białe pół-wytrawne 12%vol, cuk.reszt. 3,2%
  • Aromella 2020; białe wino stołowe; 12%vol; aromaty wiciokrzewu i muskatu
  • Aromella 2022 - białe wytrawne, 10,5%vol, RS :4%, 91 Points, Category: Other White Hybrid, Date Tasted: 17/05/2023; USA/Lake Michigan Shore

Enologia

Wg Cornel University

"Aromella" – próby od 1995 roku. Aromatyczne wina charakteryzujące się nutami ananasa, wiciokrzewu, skórki owoców cytrusowych i kwiatów. Charakterystyczny muskat. Moszcz (Finger Lakes) owoców jest podobny do "Rieslinga" średnio 19,5 ° Brixa, pH 3.0, i TA 12 g / l Nieznaczne odkwaszanie może być niezbędne dla optymalnej równowagi podniebienia w chłodniejszych latach, dla win wytrawnych. FJM nie jest wskazana. Przyswajalny azot (YAN) średnio 177mg/L (za okres 3 lat 2010-12 od 131 do 241 mg/l) Zalecany pomiar YAN i uzupełnianie pożywki dla drożdży. Wg badań 24 godzinna zimna sedymentacja wpływa pozytywnie na aromaty wina nie zwiększając goryczy. Zalecana chłodna fermentacja 12-13 st.C. Polecane drożdże: EC 1118, V 1116, QA23, W15,R2.

Literatura

Linki

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

grono;  ;grono

Inne zdjęcia

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Aromella — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieprzełom września i października  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasno-żółte  +
KrajUSA  +
Masa110 g  +
Masa jagód1,53 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaAromella  +
Plennośćwysoka  +
SmakMuszkat i brzoskwinia  +
Wzrostśednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19,5  +
Zawartość kwasów12  +