modified on 25 sie 2024 at 20:33 ••• 19 767 views

Cabernet Volos

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Wino: uzupeł)
(Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 8 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 28: Linia 28:
'''Miąższ''' : jest miękki lub lekko twardy, o trawiastym smaku, sok bezbarwny.
'''Miąższ''' : jest miękki lub lekko twardy, o trawiastym smaku, sok bezbarwny.
 +
 +
[https://online.plantvarieties.eu/publicConsultationDetails?registerId=20150362&speciesIds=VIT14&pageNumber=10  Ochrona prawna odmiany]; do 31/12/2049
 +
==Genealogia==
==Genealogia==
<gallery widths=180px heights=15px perrow=1>
<gallery widths=180px heights=15px perrow=1>
Linia 39: Linia 42:
==Dojrzewanie==
==Dojrzewanie==
*Na północy Włoch dojrzewa w pierwszym lub drugim tygodniu września przy GDDC ~1650°C (Udine),i ~1770°C (Fossalon di Grado)
*Na północy Włoch dojrzewa w pierwszym lub drugim tygodniu września przy GDDC ~1650°C (Udine),i ~1770°C (Fossalon di Grado)
-
*[http://www.winogrona.org/images/4/41/Cabernet_Volos_2019-21.png  dojrzewanie 2019-21] ; północne Mazowsze
+
*[http://www.winogrona.org/images/4/41/Cabernet_Volos_2019-21.png  dojrzewanie 2019-21] ; północne Mazowsze -  [http://www.winogrona.org/images/8/8e/C_Volos_2022-23.jpg 2022-23]
===Parametry dojrzewania===
===Parametry dojrzewania===
Linia 73: Linia 76:
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/46672_473_11765.pdf Czerwone wytrawne 2019]; 88 pkt; 13% vol; TA 5 g/l;  cuk.reszt. 6 g/l; potencjał 2026
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/46672_473_11765.pdf Czerwone wytrawne 2019]; 88 pkt; 13% vol; TA 5 g/l;  cuk.reszt. 6 g/l; potencjał 2026
*[https://gv466hf5ah.gjirafa.net/image/0925/0925003.png Bio czerwone wytrawne 12,5%vol];Intensywny rubinowy kolor. Aromaty jagód i jeżyn. Tanina i pełna kwasowość; Theranda/Kosowo/Albania
*[https://gv466hf5ah.gjirafa.net/image/0925/0925003.png Bio czerwone wytrawne 12,5%vol];Intensywny rubinowy kolor. Aromaty jagód i jeżyn. Tanina i pełna kwasowość; Theranda/Kosowo/Albania
-
 
+
*[http://www.winogrona.org/images/0/07/IMG_0003_%E2%80%94_kopia.JPG Cabernet Vo0los 2022 wytrawne]; 11,5%vol; TA 4,8g/l; pH 3,9;  kw. jabłkowy 0g/l; kw. mlekowy 2,8g/l; cuk. reszt. 3,2g/l; Winnica Parcele
===Taniny===
===Taniny===
[http://www.winogrona.org/images/2/26/C%2CVolos.JPG Taniny wg VCR]
[http://www.winogrona.org/images/2/26/C%2CVolos.JPG Taniny wg VCR]
Linia 90: Linia 93:
*https://www.freepatentsonline.com/PP28047.html      - opis patentowy
*https://www.freepatentsonline.com/PP28047.html      - opis patentowy
*https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf  str 21
*https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf  str 21
 +
*http://www.winogrona.org/images/d/df/C_Volos.pdf
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
Linia 109: Linia 113:
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
Plik:26072018 Volos-L.JPG|Cabernet Volos - liść 26/07/2018;foto:ZbyszekB
Plik:26072018 Volos-L.JPG|Cabernet Volos - liść 26/07/2018;foto:ZbyszekB
-
 
+
Plik:VolosL 23062023.JPG|Cabernet Volos - liść 23/06/2023; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 116: Linia 120:
Plik:29062020 Cabernet Volos.JPG|Cabernet Volos - kwiatostan 29/06/2020;foto:ZbyszekB
Plik:29062020 Cabernet Volos.JPG|Cabernet Volos - kwiatostan 29/06/2020;foto:ZbyszekB
Plik:CV-25062022.jpg|Cabernet Volos - kwiatostostany 25/06/2022;l foto: ZbyszekB
Plik:CV-25062022.jpg|Cabernet Volos - kwiatostostany 25/06/2022;l foto: ZbyszekB
 +
Plik:VolosKw 23062023.JPG|Cabernet Volos - kwiatostan 23/06/2023; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
'''Grona'''
'''Grona'''
-
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
+
<gallery widths=100px heights=100px perrow=5>
Plik:19082018 CV-gr.jpg|Cabernet Volos - grona 19/08/2018;foto:RobertR
Plik:19082018 CV-gr.jpg|Cabernet Volos - grona 19/08/2018;foto:RobertR
Plik:04092019-Volos.JPG|Cabernet Volos - grono kontrolne 04/09/2019;foto:ZbyszekB
Plik:04092019-Volos.JPG|Cabernet Volos - grono kontrolne 04/09/2019;foto:ZbyszekB
Plik:14082020 C.Volos.JPG|Cabernet Volos - grona  14/08/2020;foto:ZbyszekB
Plik:14082020 C.Volos.JPG|Cabernet Volos - grona  14/08/2020;foto:ZbyszekB
-
Plik:16102020 C.Volos.JPG|Cabernet Volos - grona  16/10/2020;foto:ZbyszekB
 
Plik:20102021-CVg.JPG|Cabernet Volos - grona  20/10/2021;foto:ZbyszekB
Plik:20102021-CVg.JPG|Cabernet Volos - grona  20/10/2021;foto:ZbyszekB
Plik:C-Volos 26082022.JPG|Cabernet Volos - grona  26/08/2022;foto:ZbyszekB
Plik:C-Volos 26082022.JPG|Cabernet Volos - grona  26/08/2022;foto:ZbyszekB
Plik:CVolos 02102022.JPG|Cabernet Volos - grona  02/10/2022;foto:ZbyszekB
Plik:CVolos 02102022.JPG|Cabernet Volos - grona  02/10/2022;foto:ZbyszekB
Plik:Volos 26102022.JPG|Cabernet Volos - grona  26/10/2022;foto:ZbyszekB
Plik:Volos 26102022.JPG|Cabernet Volos - grona  26/10/2022;foto:ZbyszekB
 +
Plik:16092023 Volos.JPG|Cabernet Volos - grona  16/09/2023;foto:ZbyszekB
 +
Plik:08102023 Volos.JPG|Cabernet Volos - grona  08/10/2023;foto:ZbyszekB
 +
Plik:C-Volos 25082024.JPG|Cabernet Volos - grono  25/08/2024;foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 20:33, 25 sie 2024

Cabernet Volos
Cabernet Volos - krzew 22/07/2018; foto:RobertR
Cabernet Volos - krzew 22/07/2018; foto:RobertR
Rodzice Cabernet Sauvignon x Vitis cv.'20/3'
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Włochy
Masa grona 130 g
Masa jagód 1,7 g
smak Neutralny
Termin dojrzewania 01-10.10
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowo-czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana wyhodowana 2002 roku przez Instytut w Udine/Włochy. Zarejestrowana i dopuszczona do wyrobu win w UE w sierpniu 2015 roku.

Liście : średniej wielkości, kuliste; kształt zazwyczaj pięcio klapowy. Zatoka ogonkowa otwarta w kształcie V. Zatoki boczne są głębokie. Brzegi liścia mają zęby średniej wielkości. Liście bezwłose. Jesienią zabarwienie liści: żółto-czerwone.

Grona : średniej wielkości, średnio 130 g , cylindryczne, zazwyczaj ze skrzydełkiem; kompaktowe.

Jagody : średniej wielkości, o masie około 1,7 g, kształt kulisty. Skórka średnio cienka, granatowo-czarna.

Miąższ : jest miękki lub lekko twardy, o trawiastym smaku, sok bezbarwny.

Ochrona prawna odmiany; do 31/12/2049

Genealogia

Kliknij aby powiększyć

Fenologia

  • Północne Włochy 2011-13 : *Pękanie pąków 13.04 (10.04) *Kwitnienie - początek 19.05 (26.05) - * Veraison - 19.07 (25.07) * Dojrzewanie fizjologiczne - 18.08 (25.09) - w nawiasach terminy dla chłodniejszego stanowiska w póln. Włoszech;
  • Fenologia 2019-21 - północne Mazowsze

Dojrzewanie

  • Na północy Włoch dojrzewa w pierwszym lub drugim tygodniu września przy GDDC ~1650°C (Udine),i ~1770°C (Fossalon di Grado)
  • dojrzewanie 2019-21 ; północne Mazowsze - 2022-23

Parametry dojrzewania

Kliknij aby powiększyć

Choroby

  • Odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis

Kliknij aby powiększyć

Cięcie

Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon

Synonimy

UD - 32.078, Royal Cabernet

Wino

Opis sensoryczny - Winorośl jest w stanie osiągnąć doskonałą akumulację cukru przy dobrej kwasowości. Profil aromatyczny jest złożony z intensywnymi nutami owocowymi przypominającymi rodzica Cabernet Sauvignon. Kompleks polifenoli jest doskonałej jakości. Nadaje się do produkcji win wymagających średniego i długiego czasu dojrzewania, dzięki wysokiej zawartości intensywnych pigmentów (wg VCR)

Kliknij aby powiększyć

Taniny

Taniny wg VCR

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cabernet Volos — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie01-10.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor grongranatowo-czarne  +
KrajWłochy  +
Masa130 g  +
Masa jagód1,7 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaCabernet Volos  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +