Nero
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + link do fotki) |
(→Zdjęcia użytkowników forum: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 41 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 11: | Linia 11: | ||
|kraj pochodzenia=Węgry | |kraj pochodzenia=Węgry | ||
|masa grona=230-300 | |masa grona=230-300 | ||
- | |rozmiary jagód=22x17 | + | |rozmiary jagód=22x17 |
|masa jagód=3,3-5 | |masa jagód=3,3-5 | ||
|smak=pikantny | |smak=pikantny | ||
|SAT=2300-2450 | |SAT=2300-2450 | ||
- | |termin dojrzewania= | + | |termin dojrzewania=5-15.09 |
|ilość dni dojrzewania=125 | |ilość dni dojrzewania=125 | ||
|mrozoodporność=-24 | |mrozoodporność=-24 | ||
Linia 34: | Linia 34: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br> | Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br> | ||
- | |||
- | Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny <bibref f="wino.bib">pospisilova-2005</bibref> | + | '''Jagody:'''owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem, najczęściej 2 stosunkowo duże pestki |
+ | |||
+ | '''Miąźsz:''' mięsisty, chrupki, aromatyczny <bibref f="wino.bib">pospisilova-2005</bibref> | ||
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. | Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. | ||
Linia 42: | Linia 43: | ||
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. | Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. | ||
Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione. | Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione. | ||
+ | ==Dojrzewanie== | ||
+ | *Skierniewice za lata 2006-2008 - zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
+ | *Skierniewice 2011 - Zbiór 9.09; masa gron 162 g; masa jagód 3,54g; ekstrakt 16,4% | ||
+ | *[http://pictap.pl/di-X33Q16L6.jpg Winnica VICTORIA 2011] | ||
+ | *Skierniewice 2012 - Zbiór : 8/09; plon: 0,6 kg/krzew; masa GRON: 149 g; masa jagód: 2,38 g; ekstrakt: 22,4% | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
Linia 71: | Linia 77: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach. | Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach. | ||
+ | |||
+ | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
+ | Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium. | ||
+ | |||
==Wino== | ==Wino== | ||
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20) | 1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20) | ||
Linia 81: | Linia 91: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | średnio-długie na 6-12 pąków | + | średnio-długie na 6-12 pąków, można także ciąć krótko już 2 pąk jest płodny, ale przy tak krótkim cięciu grona są mniejsze |
+ | |||
+ | Winorośl w Uprawie Przydomowej i Towarowej 2011 str 81[Jerzy Lisek]: | ||
+ | ''"Krzew nie ma specjalnych wymagań co do formy prowadzenia i cięcia, ale owoce wysokiej jakości łatwiej uzyskać przy cięciu na 3 do 6 pąków." | ||
+ | '' | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Linia 88: | Linia 102: | ||
==Opinie== | ==Opinie== | ||
wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy) | wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy) | ||
+ | |||
== Literatura == | == Literatura == | ||
Linia 95: | Linia 110: | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
+ | |||
+ | == Linki == | ||
+ | |||
+ | Opinie na forum: | ||
+ | # [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/jak-prowadzic-nero-t282.html Jak prowadzic Nero?] | ||
+ | # [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/nero-t6906.html Nero] | ||
+ | # [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/nero-na-wino-slowacy-robia-t5114.html Nero na wino? Słowacy robią!] | ||
+ | # [http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4502 Nero na prezydenta!] | ||
+ | # [http://www.winogrona.org/forum/uprawa/nero-t9116.html Nero] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | [http://www.csemegeszolo.hu/images/fajtak/nero.jpg Nero - grona - Węgry] | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== |
+ | *wg ampelografia węgierska: [http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Nero_-_profil_li%C5%9Bcia.jpg profil liścia]; | ||
+ | *wg eu-vitis: ;[http://www.eu-vitis.de/euvp/1665.jpg liście]; | ||
+ | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a6a2c09b4102.png grono i koronka] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | [http://www.csemegeszolo.hu/images/fajtak/nero.jpg Nero - grona - Węgry]; ;[http://kerteszetszolnok.eu/wp-content/uploads/2012/02/nero.jpg krzew]; ;Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/nero.jpg grono]; | ||
+ | ===Zdjęcia użytkowników forum=== | ||
- | <gallery widths=150px heights=150px perrow= | + | '''Koronka''' |
- | + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | |
- | + | ||
Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski | Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski | ||
Plik:Nero-k.jpg|Nero - koronka; Foto: ZbyszekB | Plik:Nero-k.jpg|Nero - koronka; Foto: ZbyszekB | ||
- | Plik:Nero- | + | Plik:29062017 Nero-k.JPG|Nero - koronka 29/06/2017;foto:ZbyszekB |
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:Nero-lisc_J_Czapski.jpg|NERO - liść, Foto: J.Czapski | ||
Plik:Nero-L.jpg|Nero - liść; Foto: ZbyszekB | Plik:Nero-L.jpg|Nero - liść; Foto: ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:Nero-kw.jpg|Nero - kwiatostany; Foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Nero-kwiatostan.jpg|Kwiatostan; Foto: GrapesEater | ||
+ | Plik:29062020 Nero.JPG|Nero - kwiatostan 29/06/2020;foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:Nero-grono_P_Zdanowski.jpg|Nero - grono, Foto: P. Zdanowski | ||
Plik:Nero_grono_fot.gronkowiec.jpg| grona - fot. Gronkowiec | Plik:Nero_grono_fot.gronkowiec.jpg| grona - fot. Gronkowiec | ||
+ | Plik:Nero-gr1.jpg|Nero - veraison 2012; Foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:DSC04068-1.JPG|Nero - grona, foto: GrapesEater | ||
+ | Plik:DSC04109-1.JPG|Nero - grona, foto: GrapesEater | ||
+ | Plik:15082018 Nero.JPG|Nero - grona 15/08/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:22082021-Nero.JPG|Nero - grono 22/08/2021;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:27082023 Nero.JPG|Nero - grona 27/08/2023;foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:Nero pestki.jpg|Nero - pestki; Foto: Wierzba75 | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
Plik:IMG 1267 - Nero-22-08-07-.jpg|Nero prowadzony na jednoramienny Guyot; fot. Gronkowiec | Plik:IMG 1267 - Nero-22-08-07-.jpg|Nero prowadzony na jednoramienny Guyot; fot. Gronkowiec | ||
+ | Plik:DSC03761-1.JPG|Nero - pąk, foto: GrapesEater | ||
+ | Plik:12072019-Nero.JPG|Nero - krzew 12/07/2019;foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
Aktualna wersja na dzień 20:39, 27 sie 2023
Nero | |
---|---|
Nero - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 230-300 g |
Rozmiary jagód | 22x17 mm |
Masa jagód | 3,3-5 g |
smak | pikantny |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 5-15.09 |
Ilość dni dojrzewania | 125 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Jagody:owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem, najczęściej 2 stosunkowo duże pestki
Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny [1]
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany.
Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach.
Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.
Dojrzewanie
- Skierniewice za lata 2006-2008 - zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) [1]
- Skierniewice 2011 - Zbiór 9.09; masa gron 162 g; masa jagód 3,54g; ekstrakt 16,4%
- Winnica VICTORIA 2011
- Skierniewice 2012 - Zbiór : 8/09; plon: 0,6 kg/krzew; masa GRON: 149 g; masa jagód: 2,38 g; ekstrakt: 22,4%
Genealogia
Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)
Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Ochrona prawna odmiany
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
Nr rejestru 1760 - zarejestrowany 03/03/1997 – ochrona do 01/02/2024
Hodowca odmiany: Forschungsinstitut Weinbau und Kellerwirtschaft HU - 6001 Kisfai WĘGRY
Właściciel licencji:
Jörg WOLF Dürkheimer ALTER WEG 7 DE - 67098 Bad Dürkheim NIEMCY +49 6322 632 37
Choroby
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Wino
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)
2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)
3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)
Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm
Cięcie
średnio-długie na 6-12 pąków, można także ciąć krótko już 2 pąk jest płodny, ale przy tak krótkim cięciu grona są mniejsze
Winorośl w Uprawie Przydomowej i Towarowej 2011 str 81[Jerzy Lisek]: "Krzew nie ma specjalnych wymagań co do formy prowadzenia i cięcia, ale owoce wysokiej jakości łatwiej uzyskać przy cięciu na 3 do 6 pąków."
Synonimy
BG-16; Bornemissza Gergely 15
Opinie
wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy)
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html
Linki
Opinie na forum:
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg ampelografia węgierska: profil liścia;
- wg eu-vitis: ;liście;
- wg glossary wein-plus: grono i koronka
Inne zdjęcia
Nero - grona - Węgry; ;krzew; ;Winnica Golesz - grono;
Zdjęcia użytkowników forum
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:
Kwitnienie:
data kwitnienia | Winnica |
---|---|
2455011.529 czerwiec 2009 | Wacek |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455720.58 czerwiec 2011 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Cięcie | 6-12 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-15.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 125 + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 230 -300g + |
Masa jagód | 3,3-5 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,3-2 szt. + |
Odmiana | Nero +, SV 12375 +, Medoc Noir +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i BG-16 + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70-90 % + |
Rozmiar jagód | 22x17 mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Smak | Pikantny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 6 + |