Zweigelt
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + link do fotki) |
(→Parametry dojrzewania: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 42 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Zweigelt |
- | |zdjęcie = | + | |zdjęcie=Zweigelt-gr1.jpg |
- | |opis zdjęcia = | + | |opis zdjęcia=grono i liście;fot.RobertR |
- | |rodzice = [[odmiana:: | + | |rodzice=[[odmiana::Lemberger]] x [[odmiana::Saint Laurent]] |
- | |gatunek = Vitis vinifera | + | |gatunek=Vitis vinifera |
- | |kraj pochodzenia = Austria | + | |kraj pochodzenia=Austria |
- | |masa grona = | + | |masa grona=259 |
- | |rozmiary jagód = 17 | + | |rozmiary jagód=17 |
- | | | + | |masa jagód=2,56 |
- | + | |termin dojrzewania=1-10.10 | |
- | |termin dojrzewania = 1-10.10 | + | |mrozoodporność=-22 |
- | |mrozoodporność = - | + | |kolor gron=granatowe |
- | |kolor gron = granatowe | + | |zapylanie=własnopylna |
- | | | + | |zastosowanie=przerobowe |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |zawartość cukrów=22,5 |
+ | |zawartość kwasów=5,8 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na Vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo. | Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na Vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo. | ||
Linia 30: | Linia 31: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | ==parametry dojrzewania== | ||
+ | Za sezon 2012 (SAT 3162 i GDDc 1322) we winnicy Srebrna Góra (Małopolska) zebrany wcześniej (pod koniec września) ze wzgędu na szarą pleśń (nie zupełnie dojrzały) z przeznaczeniem na lekkie wino. | ||
+ | Parametry: 20,2 Brix, pH 3,24 , obciążenie 6 gron/krzew (Analogicznie Pinot Noir: 2/10, 21,5 Brix, pH 3,58 dojrzały technologicznie) [wg badań UR/Kraków] | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/0/0a/Zweigelt.pdf Dojrzewanie 2022 na Long Island]; zbiór 16/09/2022;l cukier 19,6 Brix; pH 3,40 ; TA 6,3 g/l | ||
+ | |||
+ | ==Wino== | ||
+ | *[http://www.winesofa.eu/media/images/101/posters/ws_zweigelt_flavor_profile.pdf flavor profile] | ||
+ | *Wg servisu "www.wineoczechrepublic" | ||
+ | |||
+ | '''Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:''' ''Pomimo granatowej barwy i owocowo korzennego smaku mają zapach wiśni i innych owoców jagodowych. Wina posiadają różną pełnię. Przy kontrolowanych zbiorach pełnia jest bardziej wyrazista i garbniki bardziej kompleksowe, tak że można uzyskać wino delikatne i harmonijne.'' | ||
+ | *[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/zweigeltrebe-2006-pozdni-sber-znovin-lahev-2-9051.JPG Zweigelt 2006], ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/001-9049.jpg etykieta], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5431 charakterystyka i ocena] | ||
+ | *[https://organic-wines.cz/UserFiles/Image/1645087142Zweigelt-Graupert.jpg Zweigelt Graupert 2019 - Burgenland]; spontan; 12% vol; TA 6,7 g/l; cuk.reszt. 1g/l; archiw. 8-10 lat | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt | + | Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt; Rotburger; Klosterneuburg 71 |
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | ===Linki=== | ||
+ | *http://www.winnicamilosza.com.pl/blog/?tag=zweigelt | ||
+ | |||
+ | |||
+ | Opinie na forum [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/zweigelt-t6012.html Zweigelt] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | [http://www. | + | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== |
+ | *wg Austrianwine: [http://www.austrianwine.com/uploads/tx_celumfe/Zweigeltjp7548a53d0f.jpg grono i liść]; | ||
+ | *wg NPGS: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1564688 szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
+ | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5f95a6a8a87.png grono i liść] | ||
+ | |||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | [http://www.szolooltvanyok.hu/images/kepek/voros/zweigelt.jpg Zweigelt - grona i liść - Węgry];L.Małysz:[http://www.zawinem.pl/wp-content/uploads/2012/01/zweigeltrebe.jpg grono]; ;ovine:[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/02-515.jpg grono]; ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-516.jpg grona]; ;weinbau-koeck;[http://www.weinbau-koeck.at/images/bild0423.jpg szpaler] ; ;Szkółki Konieczko: [http://www.drzewa.com.pl/39557-home_default/winorosl-zweigeltrebe.jpg grono] | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:DSC7799.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
+ | Plik:16072019-Zweigelt-L.JPG|Zweigelt - liść 16/07/2019; foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Zweigelt-kw.jpg|Zweigelt - kwiatostan 16/06/2016; fot.ZbyszekB | ||
+ | Plik:01062018 Zweigelt.JPG|Zweigelt - kwiatostan 01/06/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Zweigelt_grona.jpg|Zweigelt-grona, fot. Ricci | ||
+ | Plik:Grono_ZW.JPG|Zweigelt-grono, fot. JLechu | ||
+ | Plik:08072018 Zweigelt.jpg|Zweigelt - grono 08/07/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:24082018 zweigelt.JPG|Zweigelt - grono 24/08/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Zweigelt-szpaler.jpg|Zweigelt - szpaler owocujących krzewów 20/08/2016;fot.RobertR | ||
+ | Plik:16072019-Zweigelt-krz.JPG|Zweigelt - krzewy 16/07/2019; foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 17:20, 15 kwi 2023
Zweigelt | |
---|---|
grono i liście;fot.RobertR | |
Rodzice | Lemberger x Saint Laurent |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 259 g |
Rozmiary jagód | 17 mm |
Masa jagód | 2,56 g |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 5,8 g/l |
Opis
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na Vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.
Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu.
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.
Genealogia
Choroby
Cięcie
parametry dojrzewania
Za sezon 2012 (SAT 3162 i GDDc 1322) we winnicy Srebrna Góra (Małopolska) zebrany wcześniej (pod koniec września) ze wzgędu na szarą pleśń (nie zupełnie dojrzały) z przeznaczeniem na lekkie wino. Parametry: 20,2 Brix, pH 3,24 , obciążenie 6 gron/krzew (Analogicznie Pinot Noir: 2/10, 21,5 Brix, pH 3,58 dojrzały technologicznie) [wg badań UR/Kraków]
- Dojrzewanie 2022 na Long Island; zbiór 16/09/2022;l cukier 19,6 Brix; pH 3,40 ; TA 6,3 g/l
Wino
- flavor profile
- Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
Podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Pomimo granatowej barwy i owocowo korzennego smaku mają zapach wiśni i innych owoców jagodowych. Wina posiadają różną pełnię. Przy kontrolowanych zbiorach pełnia jest bardziej wyrazista i garbniki bardziej kompleksowe, tak że można uzyskać wino delikatne i harmonijne.
- Zweigelt 2006, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Zweigelt Graupert 2019 - Burgenland; spontan; 12% vol; TA 6,7 g/l; cuk.reszt. 1g/l; archiw. 8-10 lat
Synonimy
Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt; Rotburger; Klosterneuburg 71
Literatura
Linki
Opinie na forum Zweigelt
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
- wg Austrianwine: grono i liść;
- wg NPGS: szczegółowe dane obserwacyjne
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Zweigelt - grona i liść - Węgry;L.Małysz:grono; ;ovine:grono; ;grona; ;weinbau-koeck;szpaler ; ;Szkółki Konieczko: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 259 g + |
Masa jagód | 2,56 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Zweigelt +, Lemberger + i Saint Laurent + |
Rozmiar jagód | 17 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 5,8 + |