Beta
Z Winogrona.org
(→literatura) |
(rodowód,uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 23 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Beta |
- | |zdjęcie = 01_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg | + | |zdjęcie=01_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg |
- | |opis zdjęcia = BETA - grono, Foto: Ganz | + | |opis zdjęcia=BETA - grono, Foto: Ganz |
- | |rodzice = [[odmiana:: | + | |rodzice=[[odmiana::Concord]] x [[odmiana::Carver (V. riparia)]] |
- | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
- | |kraj pochodzenia = USA | + | |kraj pochodzenia=USA |
- | |masa grona = | + | |masa grona=140-170 |
- | |rozmiary jagód = 14 | + | |rozmiary jagód=14 |
- | |smak = | + | |masa jagód=1,6 |
- | |SAT = 2700 | + | |smak=Labruska |
- | |termin dojrzewania = 1-10.10 | + | |SAT=2700 |
- | |mrozoodporność = -40 | + | |termin dojrzewania=1-10.10 |
- | |kolor gron = czarne | + | |mrozoodporność=-40 |
- | | | + | |kolor gron=czarne |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=22,3 | ||
+ | |zawartość kwasów=10 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=silny | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |obsada gron=2 | ||
+ | |plenność=średnia | ||
+ | |cięcie=długie | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | + | Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku. | |
+ | Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca. | ||
+ | |||
+ | Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne). | ||
+ | ==Genealogia== | ||
+ | [https://chateaustripmine.info/Parentage/Beta.gif rodowód] | ||
+ | ==Fenologia== | ||
+ | *Pękanie pąków (05 BBCH) okołó 122 dni licząc od 01 stycznia ; GDD ok.60-80 (licząc od marca | ||
+ | *kwtnienie po około 158 dniach (od 1 go stycznia); przy GDD ok.300 (od 1-go marca) | ||
+ | *Veraisob (BBCH 83) po 223 dniach i GDD 1115 (od marca) | ||
+ | * zbiory ok.288 dni( od stycznia), przy ok.1360 GDD | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Bardzo odporna na większość chorób. | + | Bardzo odporna na większość chorób. Podatna na filokserę liściową |
+ | |||
+ | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - '''wynik 2/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 30: | Linia 51: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | <gallery widths=100px heights=10px perrow=1> | ||
+ | Plik:HORT3040.pdf|Beta strona 14 | ||
+ | </gallery> | ||
== Linki == | == Linki == | ||
Linia 36: | Linia 60: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | |
+ | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/5169k.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/16352k.jpg Liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/12237k.jpg grona] | ||
+ | *wg npg: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224317 Leaf Bottom]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211665, Top Leaf]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=228749, grona]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=330929, grono, jagody i pestki]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail?id=1003800 dane obserwacyjne] | ||
+ | *wg glossary wein-plus: [https://www.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5cca803f327e8.png grona i liść] | ||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
- | <gallery widths= | + | '''Koronka''' |
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:94_Beta_BETA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BETA - liść, Foto: J.Czapski | ||
+ | Plik:03_Beta_BETA_-_lisc_Ganz.jpg|BETA - młody liść, Foto: Ganz | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:58_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | Plik:58_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | ||
Plik:95_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | Plik:95_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | ||
Plik:02_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg|BETA - grono, Foto: Ganz | Plik:02_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg|BETA - grono, Foto: Ganz | ||
- | + | ||
- | + | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
Plik:03_Beta_BETA_-_wypustki_Ganz.jpg|BETA - wypustki na latorośli, Foto: Ganz | Plik:03_Beta_BETA_-_wypustki_Ganz.jpg|BETA - wypustki na latorośli, Foto: Ganz | ||
+ | |||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
+ | |||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 16:06, 18 gru 2023
Beta | |
---|---|
BETA - grono, Foto: Ganz | |
Rodzice | Concord x Carver (V. riparia) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 140-170 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,6 g |
smak | Labruska |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -40 °C233,15 K -40 °F 419,67 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.
Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).
Genealogia
Fenologia
- Pękanie pąków (05 BBCH) okołó 122 dni licząc od 01 stycznia ; GDD ok.60-80 (licząc od marca
- kwtnienie po około 158 dniach (od 1 go stycznia); przy GDD ok.300 (od 1-go marca)
- Veraisob (BBCH 83) po 223 dniach i GDD 1115 (od marca)
- zbiory ok.288 dni( od stycznia), przy ok.1360 GDD
Choroby
Bardzo odporna na większość chorób. Podatna na filokserę liściową
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Cięcie
Długie. przy krótkim cięciu daje niski plon.
Synonimy
Literatura
Linki
Opinie na forum: Beta
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: koronka; ;Liść; ;grona
- wg npg: Leaf Bottom; ;Top Leaf; ;grona; ;grono, jagody i pestki; ;dane obserwacyjne
- wg glossary wein-plus: grona i liść
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | USA + |
Masa | 140 -170g + |
Masa jagód | 1,6 g + |
Mrozoodpornosc | 233,15 K (-40 °C, -40 °F, 419,67 °R) + |
Obsada gron | 2 szt. + |
Odmiana | Beta +, Concord + i Carver (V. riparia) + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Labruska + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,3 + |
Zawartość kwasów | 10 + |