modified on 23 lut 2024 at 14:11 ••• 21 564 views

Furmint

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Inne zdjęcia: uzupeł)
 
(Nie pokazano 13 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFF700
|odmiana=Furmint
|odmiana=Furmint
|opis zdjęcia=brak
|opis zdjęcia=brak
 +
|rodzice=Heunisch weiss x nieznana odmiana panońska
 +
|gatunek=Vitis vinifera
|kraj pochodzenia=Węgry
|kraj pochodzenia=Węgry
-
|SAT=wysoki, ponad 3000
+
|masa grona=100-120
 +
|rozmiary jagód=12-16 x 10-14
 +
|SAT=2960
|termin dojrzewania=późny
|termin dojrzewania=późny
 +
|ilość dni dojrzewania=165
|mrozoodporność=-15
|mrozoodporność=-15
|kolor gron=jasne
|kolor gron=jasne
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=27
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
 +
|cięcie=długie: 7-8 oczek
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
Linia 22: Linia 29:
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
-
 
+
==Wino==
 +
*[http://www.winesofa.eu/media/images/101/posters/ws_tokaji_dry_furmint_flavor_profile.pdf flavor profile]
== Litratura ==
== Litratura ==
-
 
+
http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
Zdjęcia ułatwiające identyfikację:  [http://www.ars-grin.gov/npgs/images/dav/grape/fruit/DVIT0728.0000CF.jpg jagody];
+
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację===
 +
*wg VIVC :  [http://www.vivc.de/gbvp/11133.jpg  koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/2921.jpg  liść w naturze];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/4396.jpg  liść rozmiary];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/739.jpg  zasuszony liść],  ;[http://www.vivc.de/gbvp/2920.jpg  grono];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/4913.jpg  grono i jagoda - rozmiary]
 +
*wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/FurmintB_BG.jpg koronka];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Furmint_feuille.jpg liść];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Furmint_G2.jpg grono]
 +
*wg Ampelografia Węgierska: [http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:2011_Furmint_prof_L.png  profil liścia]
 +
 
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Wikimedia:[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Furmint_grape_cluster.jpg grono]; ;Furmintusa: [http://furmintusa.com/wp-content/uploads/2017/03/60A0141-2.jpg grona]
 +
 
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>

Aktualna wersja na dzień 14:11, 23 lut 2024

Furmint
Rodzice Heunisch weiss x nieznana odmiana panońska
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 100-120 g
Rozmiary jagód 12-16 x 10-14 mm
SAT 2960
Termin dojrzewania późny
Ilość dni dojrzewania 165
Mrozoodporność -15 °C258,15 K
5 °F
464,67 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 27 °Bx

Opis

Klasyczna i najważniejsza odmiana Tokajska. Na Węgrzech(Tokaj) dojrzewa około 2 tygodnie po odmianie Harslevelu, czyli pod koniec października. Ze względu na późny termin dojrzewania i niską mrozoodporność (około -15) nie nadaje się do uprawy gruntowej w Polsce.

Choroby

Cięcie

Synonimy

Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.

Wino

Litratura

http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Inne zdjęcia

Wikimedia:grono;  ;Furmintusa: grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Furmint — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciedługie: 7-8 oczek oczek/m2  +
Dojrzewaniepóźny  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni165  +
Kolor gronjasne  +
KrajWęgry  +
Masa100 -120g  +
Mrozoodpornosc258,15 K (-15 °C, 5 °F, 464,67 °R)  +
OdmianaFurmint  + i Harslevelu  +
Rozmiar jagód12-16 x 10-14 mm  +
Sat2.960  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów27  +