modified on 28 cze 2020 at 17:27 ••• 24 165 views

André

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: fotki identyfikacyjne)
(Wino: ocena win)
Linia 46: Linia 46:
==Wino==
==Wino==
Z odmiany "Andre" powstaje wino o ciemnym intensywnym kolorze (granat).Młode wina są szorstkie i wymagają leżakowania(starzenia). W pełni dojrzałe wino jest aromatyczne i harmonijne w smaku, przypomina w smaku i zapachu: jeżyny.borówki i dżem z leśnych owoców.
Z odmiany "Andre" powstaje wino o ciemnym intensywnym kolorze (granat).Młode wina są szorstkie i wymagają leżakowania(starzenia). W pełni dojrzałe wino jest aromatyczne i harmonijne w smaku, przypomina w smaku i zapachu: jeżyny.borówki i dżem z leśnych owoców.
 +
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/andre-2005-pozdni-sber-znovin-lahev-2-9096.JPG Andre 2005],  ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/andre-2005-pozdni-sber-znovin-etiketa-9094.jpg etykieta],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5438 charakterystyka i ocena]
 +
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/kmeto-andre07-jak-5-8221.JPG Andre 2007],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5292 charakterystyka i ocena]
 +
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==

Wersja z 14:47, 10 kwi 2013

André
Rodzice Lemberger x St.Laurent
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Czechy
Masa grona 200 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 1,33 g
smak Zharmonizowany
SAT 2700
Termin dojrzewania 1-15.10
Kolor gron ciemne (niebiesko-czarne)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19,75 °Bx
Zawartość kwasów 10 g/l

Opis

Pochodzenie

Hodowca inż.Jaroslav Horak - 1961r. (Pavlovice). Zarejestrowana w 1980r.

Z tych samych rodziców, ale w odwrotnej roli (matka/ojciec) powstała austriacka odmiana Zweigelt

Charakterystyka

Wzrost umiarkowanie silny.Preferuje gleby raczej zasobne.Na glebach lekkich i suchych zalecana redukcja plonowania.

Liście : średnie do dużych,3 lub 5-cio klapowe od wewnątrz lekko omszone. Zatoka ogonkowa płytka, zamknięta.Ogonek liściowy krótki i zaróżowiony.

Jagody: okrągłe, małe do średnich, skórka mocna, miąższ bezbarwny o pełnym smaku.Pestki średniej wielkości, jasno brązowe (dojrzałe),tępe i krótkie.

Grona: średnie do dużych 150-360g, stożkowe,grube przy nasadzie , często ze skrzydełkami. Łodyga grona krótka i zielonkawa.

Fenologia

Pękanie pąków i kwitnienie średnio późne do późnego. Veraison na Morawach pod koniec sierpnia. Dojrzewanie podobnie jak Pinot Noir (klasyczne klony PN)

Choroby

Średnio odporna na mączniaki.Mało podatna na botrytis

Cięcie

Nie ma specjalnych wymagań co do sposobu cięcia i formy krzewu

Synonimy

Andrea; sadzonka 16-76

Wino

Z odmiany "Andre" powstaje wino o ciemnym intensywnym kolorze (granat).Młode wina są szorstkie i wymagają leżakowania(starzenia). W pełni dojrzałe wino jest aromatyczne i harmonijne w smaku, przypomina w smaku i zapachu: jeżyny.borówki i dżem z leśnych owoców.

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany

grono i liść; ,liść, koronka, grono

Inne zdjęcia

Velke-Pavlovice:grona;owocujący krzew;grona;owocujący krzew;Antes:grono,grono;thrvin:grono, ,ovine.cz:grono, ,grona

Fakty o André — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-7 pąków/m2 oczek/m2  +
Dojrzewanie1-15.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (niebiesko-czarne)  +
KrajCzechy  +
Masa200 g  +
Masa jagód1,33 g  +
OdmianaAndré  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.700  +
SmakZharmonizowany  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19,75  +
Zawartość kwasów10  +