|
|
| Linia 22: |
Linia 22: |
| | |cięcie=średnie | | |cięcie=średnie |
| | }} | | }} |
| - | == Opis ==
| |
| - | ===Pochodzenie===
| |
| - | "Cerason" jest wynikiem krzyżowania "Merlan ‘’ x „Fratava" przeprowadzonego w 1985 roku przez V. Kraus i M. i wsp. w Michlovský Uniwersytetu Mendla w Brnie. "Merlan" pochodzi z byłego Związku Radzieckiego i jest hybrydą 'Merlot' i 'Seibel 13666' francuskiej krzyżówki odpornej na choroby i mrozoodpornej. "Fratava ' to Vitis vinifera L., krzyżówka " Lemberger " x " Saint Laurent ".
| |
| - | ===Opis ampelograficzny===
| |
| - | "Cerason 'to odmiana międzygatunkowa przeznaczona do produkcji czerwonego i" Rose "wina. Nadaje się do uprawy w ekologicznej. Należy do odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe. Jego nasadzenie wzrasta w ekologicznych winnicach Republiki Czeskiej. Jest dobrze dostosowana do wielu różnych warunkach uprawy. Odmiana nazwana "Cerason" ze względu na smak i aromat, podobne do owoców czereśni. Nazwa "Cerason" pochodzi od łacińskiego cerasus Nazwa botaniczna avium.
| |
| - |
| |
| - | Odmiana Cerason została wpisana do rejestru w Republice Czeskiej w 2008 roku.
| |
| - |
| |
| - | "Cerason" oceniano od 2005 do 2009 na Wydziale Ogrodnictwa Uniwersytetu Mendla w Brnie. Wyniki porównano z odmianą „Lemberger” i zostały przedstawione tabelarycznie. Wydajność podobna jak u Lemberger ponad 3kg na roślinę (forma Gujot h=0,8m; rozstaw 2,0 × 1,0 m ; Lednice na Morawach).
| |
| - |
| |
| - | *'''Grona''' :śr. 265,04 g
| |
| - |
| |
| - | *'''Jagody''': śr.1,57g
| |
| - |
| |
| - | *'''Cukier''' śr. 22.62 ° Brix; (Lemberger śr. 21,56 ° Brix)
| |
| - |
| |
| - | *'''Kwasy:''' śr.10,77g/l (Lemberger śr.(9,59g/l)
| |
| - |
| |
| - | *Stosunek kwasu winowego do kwasu jabłkowego (za okres 2005-2009) dla “Cerason” to 2,14 a dla „Lemberger” 2,72
| |
| - |
| |
| - |
| |
| - | == Choroby ==
| |
| - | „Cerason" ma zwiększoną odporność na najważniejsze choroby grzybowe winorośli w porównaniu do odmian Vitis vinifera .
| |
| - |
| |
| - | '''Ocena wyników długoterminowej odporności na''' :
| |
| - |
| |
| - | *'''Downy mildew''':6,71 – dla porównania „Lemberger” 2,57; Seidel 13666 -7,57
| |
| - |
| |
| - | *'''Powdery mildew – liście''' - 6,73 ;”Lemberger - 2,14; Seibel 13666 -7,86
| |
| - |
| |
| - | *'''Powdery mildew – owoce''' - 6,65, “Lemberger”- 1,71; Seibel 13666 – 8,43
| |
| - |
| |
| - | *'''Grey mold – owoce''' – 6,70; “Lemberger” – 2,86; Seibel 13666 – 8,19
| |
| - |
| |
| - | Skala : 1-9; 1-bardzo wrażliwe; 9-bardzo odporne
| |
| - |
| |
| - | Ocena ta została przeprowadzona w okresie 1996-2003. W tym czasie, nie były stosowane środki grzybobójcze we winnicy.
| |
| - |
| |
| - | == Cięcie ==
| |
| - |
| |
| - | == Synonimy ==
| |
| - | ==Wino==
| |
| - | Wino ma intensywny ciemnoczerwony kolor. Jest bogate w taniny .Zapach jest wyraźnie owocowy : czereśni i wiśni, a także z tonami owoców leśnych. Po kilku latach dojrzewania może mieć w smaku ciekawe odcienie czekolady.
| |
| - |
| |
| - | "Cerason" ma wysoki poziom antocyjanów. Ich zawartość wzrasta w zależności od stopnia dojrzałości winogron.
| |
| - | Dojrzałość tanin w nasionach jest stosunkowo dobra.
| |
| - | Sposób i czas maceracji winogron powinny być zoptymalizowany w zależności od stopnia antocyjanów i dojrzałości tanin. Dojrzałe jagody mają delikatny owocowy aromat i smak bez trawiastych i zielnych posmaków.
| |
| - |
| |
| - | == Tematy na naszym forum==
| |
| - |
| |
| - | ==Linki==
| |
| - | ===Referenje===
| |
| - | ===Literatura===
| |
| - | ===Linki zewnęrzne===
| |
| - | *http://www.ecpgr.cgiar.org/fileadmin/www.ecpgr.cgiar.org/NW_and_WG_UPLOADS/VITIS_2_2012/CZECH_REPUBLIC.pdf
| |
| - | ===Multimedia===
| |
| - |
| |
| - | == Zdjęcia ==
| |
| - | Modrehory:[http://www.modrehory.cz/DataFiles/ViewPhoto/20460 owocujący krzew]
| |
| - | <gallery widths=18px heights=18px perrow=3>
| |
| - | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
| |
| - | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
| |
| - | </gallery>
| |
| | | | |
| | [[Kategoria:Odmiany]] | | [[Kategoria:Odmiany]] |